2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Filmų apie gamtą kūrėjai kviečiami dalyvauti P. Abukevičiaus vardo konkurse

2018-09-12
 
Petras Abukevičius. Aplinkos ministerijos nuotr.

Petras Abukevičius. Aplinkos ministerijos nuotr.

 

Minint garsiojo filmų apie Lietuvos gamtą kūrėjo Petro Abukevičiaus 90-ąsias gimimo metines, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija bei Aplinkos ir Kultūros ministerijos rengia jo vardo konkursą. Filmų apie Lietuvos gamtą autoriai kviečiami pristatyti darbus iki spalio 1 dienos. Premijos dydis - 5000 eurų. Filmai turi būti sukurti per pastaruosius trejus kalendorinius metus.

P. Abukevičiaus konkursas vyksta kas dvejus metus. Vertinimo kriterijus ir premijos skyrimo tvarką numato jos nuostatai.

Ankstesnė komisijos sudėtis šiemet nesikeis. Geriausius filmus apie Lietuvos gamtą rinks komisijos pirmininkė, LRT tarybos narė Dalia Kutraitė-Giedraitienė kartu su komisijos nariais: Aplinkos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiuoju specialistu Selemonu Paltanavičiumi, kino režisieriumi Vytu Jankevičiumi, LRT prodiusere Lolita Bytautaite, LRT Prodiuserių skyriaus technine redaktore Renata Daraškevičiene, Kultūros ministerijos Profesionalaus meno skyriaus vyriausiąja specialiste Jolita Bečiene.

Pretendentus gali siūlyti fiziniai ir juridiniai asmenys. Pasiūlymai teikiami LRT (S. Konarskio g. 49, Vilnius). Kartu reikia pateikti filmo anotaciją, kūrybinės grupės narių sąrašą ir dvi filmo kopijas DVD formatu. Video ar kino filmo trukmė - ne mažiau kaip 10 minučių. Filmuojant privalu laikytis bioetikos reikalavimų.

P. Abukevičiaus vardo konkursas vyksta jau 18-ą kartą. Premiją 1998-aisiais įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos bei LRT. Lietuvos filmų apie gamtą istorija neatskiriama nuo šio gamtos mylėtojo vardo. Per ilgus savo kūrybinės veiklos metus jis filmavo, režisavo, sukūrė daugiau kaip 30 filmų apie gamtą, gyvūnus, įdomiausius Lietuvos gamtos kampelius.

Dukart  Petro Abukevičiaus premiją pelnė žinomas dokumentinių filmų apie gamtą autorius Vytautas Jankevičius ir jo kūrybinės grupės nariai Romantė Vyšniauskienė bei Vidmantas Blažys, kuris tapo laureatu ir 2014 metais. Vytautui Jankevičiui premija buvo skirta ir 2012 m. Šią premiją taip pat pelnė Kęstutis Verbickas, Selemonas Paltanavičius, Vytautas Vitkauskas, Gintautas Alekna, Birutė Bražinskaitė, Kastytis Mačiūnas, Eugenijus Drobelis, Jonas Bilinskas, Mindaugas Survila, Mantas Jancevičius, Valdas Mikolaitis, Akvilė Anglickaitė.

Vienas garsiausių P. Abukevičiaus premijos laureatų - operatorius ir režisierius Mindaugas Survila, kurio filmas „Sengirė" pelnė šių metų „Sidabrinės gervės" apdovanojimą ir šiuo metu lanko didžiuosius pasaulio kino festivalius. 2007-aisiais M. Survila buvo apdovanotas Petro Abukevičiaus premija už filmą „Susitikimas su žuvininkais".

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

...

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-09-12 13:20
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media