2024 m. balandžio 17 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Almanache „Žurnalistika" 2012 (1) - temų gausa

2012-07-10
 

Aurelija Arlauskienė,
almanacho „Žurnalistika" redaktorė

 

2012 metais skaitytojus pasieks du almanacho „Žurnalistika" numeriai. Šiame, pirmajame, daug vietos skiriame etikos klausimams, leidybai, mokesčiams, naujosioms technologijoms. Ir žodžiui - svarbiausiam žurnalisto instrumentui.

 

Žurnalistas ir rašytojas Jonas Vėlyvis įdomiai ir įtaigiai supažindinantis su šių dienų aktualija - leidėjams ir spaustuvininkams siaubą keliančiu pridėtinės vertės mokesčiu (PVM), pasitelkia skaičius: 1990 m. šalyje buvo leidžiami 324 įvairių pavadinimų laikraščiai, kurių bendras metinis tiražas siekė (sunku patikėti!) vos ne šešis šimtus milijonų! O tai vidutiniškai per metus 152 egzemplioriai kiekvienam šalies gyventojui, net ir vaikui, dar nemokančiam skaityti. 2010-aisiais leisti 276 laikraščiai, kurių tiražas buvo triskart mažesnis ir kiekvienam šalies gyventojui per metus jau teko vos 59 egzemplioriai. Kitaip tariant, 1990 m. vienas vidutinis šalies gyventojas įsigydavo laikraštį ar žurnalą kas antrą dieną, o 2010-aisiais - jau tik kas penktą dieną.

 

Kad ir kaip svaigina prisiminimai apie didelius tiražus, turime suvokti, jog gyvename technologijų amžiuje ir tokių tiražų, kokie buvo 1990-aisiais, tikrai nebebus, nes dalis informacijos vartotoją pasiekia kitais būdais. Apie tai, t.y. tradicinę žiniasklaidą ir verslo modelio paieškas rašo dienraščio „Verslo žinios" vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas.

 

Leidinyje daug vietos skiriama žurnalisto savivertei, moralei bei atsakomybei. Apie Temidės ir žurnalistikos akistatą kalbasi žurnalistė Teresė Staniulytė ir prokuroras Kęstutis Vagneris. Advokatė Liudvika Meškauskaitė supažindina su žurnalisto informacijos šaltinio apsauga. Apie žiniasklaidą ir teismą rašo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Ričardas Piličiauskas, o advokatė Kristina Čeredničenkaitė atkreipia dėmesį į internetinės žiniasklaidos akivarus.


Aldona Žemaitytė, kartu su profesijai neabejingais žmonėmis keliaudama žurnalistikos įkalnėmis ir nuokalnėmis, stabteli ties faktu ir nuomone. Mintimis apie vietinę spaudą dalijasi Klaipėdos rajono laikraščio „Banga" redaktorė Vilija Butkuvienė ir Varėnos rajono laikraščio „Merkio kraštas" redaktorius Aloyzas Tendzegolskis, o apie žurnalisto darbą Briuselyje - buvęs LRT korespondentas Briuselyje Linas Balsys.


Gražina Juodytė supažindina su Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatu žurnalistu, kraštotyrininku, fotografu Bernardu Aleknavičiumi; Jūratė Sobutienė - su šių metų dr. V. Kudirkos premijos laureatais žurnaliste Inga Beruliene ir režisieriumi Justinu Lingiu (premija skirta už 2011 m. sukurtas dokumentines apybraižas „Dr. Jonas Šliūpas" ir „Dr. Jonas Basanavičius"; Jolanta Mockevičienė - su sporto žurnaliste Maryte Marcinkevičiūte, kuriai už knygą „Valdas Adamkus - sporto žmogus" šiemet skirta V. Gedgaudo premija.

 

„Respublikos" apžvalgininkas Vladas Vaicekauskas, atveria profesijos virtuvės duris ir primena kad žodis atskleidžia valstybės, visuomenės, žmogaus gyvenimo žaizdas ir nešvarumus. Ir žurnalistas privalo pasirinkti: ant atsivėrusių žaizdų užpilti žiupsnį druskos, kad visi atsipeikėtų - tuomet tampi herojumi arba, tyliai nuplovus nešvarumus, žaizdas aprišti gydančiais paguodos žodžiais, šitaip pranešant visuomenei, kad ne viskas prarasta, dar likę vilčių pasveikti.

 

Leidinys iliustruotas dailininko Vladimiro Beresniovo piešiniais.

 

Almanachas „Žurnalistika" 2012 (2) išeis šių metų pabaigoje. Leidinį prenumeruoti galima internetu arba pašto skyriuose. Vieno numerio kaina 10 Lt, indeksas 5329.

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas remia projektą „Žurnalistikos ir visuomenės dialogas almanache „Žurnalistika" (Fondas įsipareigoja 2012 m. projektui vykdyti suteikti 40 000 lt finansinę paramą).

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-07-10 11:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media