2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Fotografo Stasio Paškevičiaus 42 personalinė paroda

2012-08-21
 

Vidas Garliauskas


Stasys Paškevičius, radioelektronikas, verslininkas, vienas iš svarbiųjų Sąjūdžio žmonių, daugelį metų yra atidavęs fotografijai. Fotografija Stasiui ne hobis, bet gyvenimo būdas, tiksliau sakant, savitas gyvenimo liudijimas, atspindintis laiko kaitą, žmones ir jų likimus. Stasys geba pagauti tą akimirką, kuri atskleidžia žmogaus dvasinę būseną, jo sielą, jo būdą, pomėgius. Jis yra vienas geriausių portretinės fotografijos meistrų Lietuvoje.

 

Tie portretai labai įvairūs: vieni „rimti", kone oficialūs, kiti žaismingi, atskleidžiantys asmenybės žavesį, treti šaržuoti, jų subtili ironija leidžia gėrėtis meistriškumu ir sukelia nuostabą, o kartais net verčia iš kojų. Fotografijų albume „Draugų portretai" atsiveria visa galerija garsių ir paprastų Lietuvos žmonių: menininkų, politikų, bičiulių, pažįstamų, su kuriais buvo dirbta, bendrauta ar tiesiog susitikta. Tai ir meninė, ir dokumentinė knyga - daugelio gyvenimų liudijimas, spalvinga nepriklausomybės laikotarpio Lietuvos žmonių galerija.

 

Svarbią vietą Stasio portretų galerijoje užima žmonos Birutės fotografijos. Jos portretuose yra išryškinta prigimtinė elegancija, išdidus būdas, aristokratiškos manieros ir šiltas lietuviškas paprastumas, kurį jaučia kiekvienas, kam yra tekę susitikti su šia puikia moterimi. Birutė nuotraukose ir kasdieniška, ir pakylėta, panašiai kaip Renesanso paveiksluose italų dailininkų pieštos moterys. Tai vienos gražiausių Stasio fotografijų... Būtent žmonai Birutei, svarbiausiam Stasio gyvenimo portretui, yra skirta ši paroda. Parodos kuratorius Šiauliuose - Ričardas Dailidė.

 

Stasio Paškevičiaus gyvenimas daugelį metų buvo susietas su radiju, elektronika, lazeriais, dabar - scenos technine įranga. 1973-1985 m. S. Paškevičius dirbo Melioracijos ministerijos statybos laboratorijos Lazerių skyriaus viršininku, 1985-1987 m. - Statybos ministerijos Lazerinės grupės vadovu. Šia tema yra parašęs tris monografijas. Nuo 1991 m. tapo „Scenos techninio serviso" generaliniu direktoriumi, nemokamai rengė scenas ir instaliacijas Sąjūdžio renginiams. Šioje srityje dirbdamas įregistravo per 60 Lietuvos rekordų: didžiausia lauko scena (po 1990 m.), didžiausias kabantis kryžius (popiežiaus vizito metu), 60264 lempučių iliuminuota Kalėdų eglė Vilniaus Rotušės aikštėje ir kiti.

 

62-erių fotografas dažnai minimas šalia geriausių šalies portreto meistrų. Kūrybingo, idėjomis ir noru veikti žaižaruojančio S. Paškevičiaus gyvenimas jį suvedė su turtingo likimo menininkais, politikos žmonėmis ar tiesiog bičiuliais, kolegomis, sieladraugiais. Asmeniniai pomėgiai, interesai, reikšmingi visuomeninio gyvenimo įvykiai leido šiuos žmones pažinti iš arčiau, „įlįsti" į jų vidų, o būnant ten - nuspausti fotoaparato užrakto mygtuką. Gal dėl to S. Paškevičiaus „Draugų portretai" ne tik juos sušildo.

 

Stasio Paškevičiaus parodą "Birutė" galima pamatyti nuo 2012 08 21 d., Šiaulių apskrities P. Višinskio bilbiotekoje.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-08-21 22:15
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

arvydas damijonaitis

2014-03-08 11:13

VAGIAMA LIETUVOS ISTORIJA. Lietuva gyvavo iki 1655 metų genocido.
Atėjo laikas Lietuvos istorijos vadovėliuose mokykloms pateikti esminius tragiškos Lietuvos istorijos faktus apie 17 amžiaus vidurio lietuvių genocidą, apie laukinių rusų ordų antplūdį 1654-1655 metais (TVANAS), kai Lietuva buvo nužudyta tiesiogine prasme, kai Lietuva ilgiems amžiams tapo blogio ir melo Rusijos imperijos, „tautų kalėjimo“ kaline. Lietuvos mokyklose istorijos vadovėliuose pateikta melo imperijos „istorijos“ versija.
VYTAUTO TRAGEDIJA: 1.Po nereikšmingo mūšio prie Tanenbergo ( Žalgirio mūšis) 1410 m., ordino sostinė nebuvo užimta, jokių strateginių pranašumų lietuviams nebuvo skirta, konfrontacija su ordinu buvo tragiška klaida, atskirtis nuo Vakarų Europos padidėjo; 2.Penkiolikto amžiaus pradžioje Rytų Europoje vyko tautų formavimosi laikotarpis, lietuviai turėjo istorinį šansą įsitvirtinti Europoje, kaip krikščioniškų Vakarų sąjungininkai. Vytautas , augęs ir auklėtas ordino aplinkoje, nesugebėjo savo galybe sutriuškinti vasalus maskolius, būsimus engėjus rusus. Didžiausias,mirtinas pavojus lietuviams grėsmingai artėjo iš Rytų, ne iš Vakarų. Tai yra Vytauto tragedijos priežastis - Lietuvių imperijai nuo Baltijos iki Juodosios jūros sąlygas pradeda diktuoti Vytauto vasalai, jo proanūkis Maskvos caras Ivan Grozni , toliau,1655 m., sekė siaubingi laukinių rusų ordų antplūdžiai iš Maskvos DK, “Tvanas“, kurių metu Lietuva buvo nužudyta tiesiogine prasme. Lietuva neteko 60-70 %,apie du milijonus savo gyventojų, fantastinio grožio sostinė Vilnius buvo sudegintas iki pamatų: Lietuva ilgiems šimtmečiams tapo tautų kalėjimo, Rusijos kaline. 3.Tolimesnė įvykių raidos istorija parodė , kad Žalgiris tapo klastingų okupantų smegenų plovimo sistemos mechanizmo dalis, pragaištingos Lietuvos orientacijos į Rusiją , į “Stalino saulę” ,trėmimus, masines lietuvių žudynes.Net „Žalgirio” sporto klubas propagandos tikslu buvo įkurtas Maskvoje, 1944 metais; 4.Rusijos imperija yra ne tik blogio (R.Reiganas) ,bet ir melo imperija, nes jos istorija yra parašyta pagal politikų scenarijų. Pavyzdžiui, epas “Slovo o polku Igoreve”, yra falsifikatas, pagamintas Prahoje 19 amžiaus pradžioje. Šio epo ir kitų klastingų pasakų pagrindu sukurta imperinės ,totalitarinės Rusijos „istorija“. Deja, iki šiol nužudytos Lietuvos mokykloms yra pateikta melo imperijos Rusijos „istorijos“ versija. Gal esame „daržovės“, “liurbiai“(Algirdas Patackas)? Paklauskit istorijos mokytojo, kas ir kada nugriovė Gedimino pilį? Pagarbiai Arvydas Damijonaitis

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media