2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Naujoji „Žurnalistika“ – nuo vizijų ir misijų iki spaudos, prisigėrusios... baimės

2012-12-19
 
Tikėjimas ir pasitikėjimas, kokybė, kiekybė ir atsakomybė, nepriklausomumas ir skaidrumas. Situacija šiandienos žiniasklaidoje labai primena vaikščiojimą lynu, ištemptu tarp kelių uolų: žurnalisto principų - savininkų interesų – visuomenės. Lynas – taigi žiniasklaidos misija - plati, tvirta,  atlaikantį didžiulį vizijų svorį. Jos įtempimo mechanizmas, kitaip tariant, savininko interesai, turi reguliuojamą sklendę, kuria nustatomas lyno-misijos įtempimo laipsnis. Daugiau atpalaidavus lyną, juo galima naudotis lyg batutu. Pastaraisiais metais pastebėta, kad kokybiškos žiniasklaidos vartotojai savo vietą užleidžia būtent tiems lyno virtuozams, kurie mėgsta šuolius nuo pikantiško fakto prie dar pikantiškesnės naujienos. Op! Šviežios naujienos iš N miegamojo... Op! Ponia B surado receptą, kaip savo turtuolį vyrą apsaugoti nuo barakudų... Op! Pupytė pasididino krūtis... Op! Kas įleido ponią M į Rotušę su tokia suknele? Op! Op!

Laikas nuo laiko įtempiant lyną-misiją (dažniausiai tai atsitinka per rinkimus) kai kas patiria skaudaus kryčio jausmą, kai ką aplanko svaigus prisiminimas iš 2001-ųjų, kai  žiniasklaida pasitikėta dvigubai - net 67,6 proc. 

Tačiau greitai vėl viskas stoja į savo vėžes. Misiją keičia verslas, vizijas – kasdienybė. Apie tai savo mintimis su kolegomis dalijasi socialinių mokslų daktaras Jonas Vėlyvis ir „Anykštos“ redaktorė, Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos valdybos narė GražinaŠmigelskienė. „Štai portale anyksta.lt įdiegta programa kasdien išmeta šešias skaitomiausias publikacijas. „Prie picerijos sumuštas paauglys“, „Perėjoje partrenkta moteris“, „Vandalai nusiaubė laiptinę“...  Prieš tokias žinias kapituliuoja reportažai apie pirmąjį Prezidentės vizitą Anykščiuose, Burbiškio dvare atidengtas senovines freskas, įdomų kaimo bendruomenės projektą“, - dėsto Gražina.   

Žurnalistė Aldona Žemaitytė tęsia atsakymų į aktualius klausimus paiešką, pradėtą pirmajame šių metų numeryje: Kas jis, žurnalistikos darbininkas? Savo sąžinės angažuotas tiesos ieškotojas, darbdavio samdinys ar nepriklausomas nuo aplinkybių savo profesijos atstovas? 

Dienraščio „Respublika“ apžvalgininkas Vladas Vaicekauskas, analizuodamas, kodėl  Lietuvoje nusiviliama dienraščiais, atsakymų nepridengia figos lapu. Kerta skaudžiai - taip atsitiko dėl vieno paprasto, neišvengiamo dalyko: laikraščiai suseno ir atsiliko, nes suseno jų savininkai. Nes jų spauda prisigėrė baimės. Nes jie nenori nieko keisti ir rizikuoti. Nes tie kažkada jauni, alkani, atėję iš anų laikų žurnalistikos vyrai, viską suėmę į savo rankas,  pirmiausia investavo į savo ir artimųjų gerovę ir tik šiek tiek į verslą. 

Dr.Audronė Nugaraitė aptaria rizikos komunikacijos ir auditorijos, žurnalistė Aistė Žilinskienė – socialinio tinklo „Facebook“ ir interneto žiniasklaidos sąveiką. 

LRT sporto žurnalistas Šarūnas Mazalas supažindina su Londono olimpines žaidynes nušvietusia LRT žurnalistų komanda, kokiomis sąlygomis ji dirbo, kas kasdien  sukeldavo didžiausią galvos skausmą ir kas atsinešė didžiulį pasitenkinimą. 

LRT radijo Naujienų tarybos reporterė Indrė Anskaitytė praveria visuomeninio britų transliuotojo BBC – didžiausio ir seniausio transliuotojo pasaulyje, šiemet mininčio savo veiklos 90-metį,  duris. Už jų, kaip žinote, abejonės dėl BBC ateities ir gero transliuotojo vardo. Mat vos per mėnesį BBC užklupo du galingi skandalai, dėl kurių buvo priversti atsistatydinti aukščiausi organizacijos vadovai.

Žurnalistas Domas Šniukas leidžiasi politikų valia negrąžinto LŽS turto Giruliuose pėdsakais. To pačio turto – poilsio namų, kuriuos LŽS, rūpindamasi savo narių poilsiu ir sveikata, Giruliuose pastatė 1936 metais.  

Valstybinės kalbos inspekcijos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas duoda interviu apie kalbos kultūrą; rašytoja, dešimties knygų autorė Aldona Ruseckaitė išsamiai ir įdomiai rašo apie Petrą Babicką, poetą, prozininką, publicistą, vertėją, fotografą, dailininką, kraštotyrininką, diplomatą.  

Leidinyje kalbinami kolegos - garbingų premijų laureatai:P.Babicko premijos – vilnietis radijo žurnalistas Benas Rupeika, Vaižganto premijos – kaunietė Perpetua Dumšienė, Antano Macijausko – šiaulietė Daiva Grikšienė, Jono Vileišio – joniškietė Lina Rudnickienė. Apžvelgiamas gausus kolegų kūrybos derlius. 

Almanachas iliustruotas dailininko Vladimiro Beresniovo piešiniais. 
 
Aurelija Arlauskienė, almanacho „Žurnalistika“ redaktorė 

Leidinį galima įsigyti LŽS būstinėje (S. Konarskio 49, Vilniuje), taip pat prenumeruoti internetu arba pašto skyriuose. Vieno numerio kaina 10 Lt, indeksas 5329. 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas remia projektą „Žurnalistikos ir visuomenės dialogas almanache „Žurnalistika“ (Fondas 2012 m. projektui vykdyti suteikė 40 000 Lt finansinę paramą). 
 
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-12-19 15:35
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media