2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: 60 kultūros paveldo objektų, pritaikytų turizmui, pritrauks beveik 3 mln. turistų

2013-08-07
 
Lietuva – iš paukščio skrydžio. Nuotrauka iš ŪM archyvo

Lietuva – iš paukščio skrydžio. Nuotrauka iš ŪM archyvo

 

Ūkio ministerija informavo www.lzs.lt, kad iki šios dienos Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšomis jau atnaujinti 24 Lietuvos kultūros paveldo objektai, 36 kultūros paveldo pritaikymo turizmui projektai dar įgyvendinami. Prognozuojama, kad užbaigus minėtus projektus per 3 metus į juos bus pritraukta beveik 3 mln. turistų. Per 2007-2013 metų finansavimo laikotarpį kultūros paveldo projektams bus paskirstyta 275,22 mln. Lt ES lėšų.

„Finansuodama kultūros paveldo projektus Ūkio ministerija ne tik renovuoja kultūros paveldo objektus, bet ir skatina juos pritaikyti verslo reikmėms. Taip sudaromos galimybės kultūros paveldo objektus paversti gyvybingais, galinčiais pritraukti tiesiogines verslo investicijas. Tuomet galime džiaugtis ir rezultatais - didėja turistų srautai, sumažinamas turizmo objektų sezoniškumas, pailginamas jų lankomumo laikas", - sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Šiuo metu įgyvendinami 36 projektai, kuriems skirta daugiau kaip 160 mln. Lt. Šie projektai turės didelės įtakos turizmo sektoriaus plėtrai. Vienas iš įgyvendinamų projektų - didžiausio Lietuvoje Pakruojo dvaro pritaikymas turizmui - bus įrengta dvaro karčema, tautinių amatų dirbtuvės, atkurtas žvakių liejimo fabrikėlis, rengiami klojimo teatro festivaliai.

Kitas įgyvendinamas projektas - IX forto muziejus bus pritaikytas turizmui sukuriant šiuolaikinėmis technologijomis paremtą interaktyvų muziejų. Numatoma, kad per 3 metus nuo muziejaus atnaujinimo bus pritraukta apie 500 tūkst. lankytojų.

Turizmui bus pritaikomi Bernardinų, Pažaislio, Marijampolės Šv. Arkangelo bazilikos vienuolynai, sutvarkytas Palangos botanikos sodas ir Kernavės kultūrinis rezervatas. Taip pat planuojama atnaujinti 8 dvarus, 3 istorines pilis ir bažnyčias, kitus kultūros paveldo objektus: siaurąjį geležinkelį, Sapiegų rūmus, Klaipėdos dramos teatrą, Kauno valstybinį teatrą, Vilniaus bastėjos liekanas ir kt.

Šiandien jau pabaigti įgyvendinti 24 projektai, kuriems buvo skirta 85 mln. Lt. Iš viso atnaujinta 11 dvarų, sutvarkyta ir turizmo reikmėms pritaikyta Vilniaus universiteto varpinė, atkurtas Liškiavos architektūrinis ansamblis, sutvarkytos Nidos ir Preilos senosios kapinės, restauruotas Ginučių vandens malūnas, Tauragės pilis. Taip pat atnaujinti keli vienuolynai, Asvejos regioninis parkas, Daugyvenės kraštovaizdžio draustinis, Palangos gintaro bei Respublikinis Vaclovo Into akmenų muziejai.

Visi projektai finansuojami pagal priemonę „Viešųjų nekilnojamųjų kultūros paveldo objektų kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms", kuria siekiama kompleksiškai pritaikyti viešuosius kultūros paveldo objektus turizmui.

Ūkio ministerija taip pat teikia paramą ir pagal kitas turizmo priemones: „Ekologinio (pažintinio) turizmo, aktyvaus poilsio ir sveikatos gerinimo infrastruktūros kūrimas ir plėtra", „Nacionalinės svarbos turizmo projektai", „Turizmo informacinių paslaugų ir infrastruktūros plėtra ir turizmo rinkodaros skatinimas", „Viešosios turizmo infrastruktūros ir paslaugų plėtra", „Turizmo paslaugų/produktų įvairovės plėtra ir turizmo paslaugų kokybės gerinimas". Ūkio ministerija turizmui skatinti per 2007-2013 metų finansavimo laikotarpį iš viso paskirstys daugiau kaip 867 mln. Lt.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-08-07 09:46
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Važiuojam

2013-08-28 18:02

Ūkio ministerija galėtų žurnalistmas kokią nors pažintinę ekspediciją surengti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media