2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos pareiškimas: Už žodžio ir informacijos laisvę – solidariai!

2013-11-15
 
 

Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija (NRMLL) yra sunerimusi šiomis dienomis stebėdama kolegų situaciją iš naujienų agentūros BNS. Palaikome Lietuvos žurnalistų sąjungos paskelbtą poziciją, kad minėtos agentūros žurnalistai, siekdami ginti viešą interesą, informavo Lietuvos visuomenę apie galimas grėsmes jai ir tokiu būdu padarė milžinišką paslaugą visuomenei.

Tačiau taip pat esame paradokso liudininkai. Apmaudu, kad teisėsaugos pareigūnai pradėjo baudžiamąjį persekiojimą prieš žurnalistus, kurie, skelbdami žinią apie informacinių karų planus, ne valstybės paslaptį išdavė, o priešingai - prisidėjo prie valstybės saugumo. Nesuprantama, kodėl tikrieji informacijos nutekinimo iniciatoriai, galimai sėdintys aukštose valstybės struktūrose, atrodo, lieka saugioje nuošalėje.

Manome, kad kraštutinės teisinės priemonės, kurias dabar patiria kai kurie minėtos agentūros žurnalistai, ateityje apskritai gali suformuoti nedemokratišką valdžios struktūrų elgseną su žiniasklaidos atstovais, vykdančiais pagrindinę funkciją - kuo operatyviau ir objektyviau pranešti visuomenei apie šalyje vykstančius tiek neigiamus, tiek teigiamus procesus.

Apie nedemokratiško požiūrio į laisvą žodį stiprėjimą pagrindo manyti duoda ir tai, kad pastaruoju metu net kai kurie vietos laikraščių žurnalistai sulaukia neadekvataus vietos politikų atsako į iškeltus skaitytojams rūpimus klausimus.

Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija akcentuoja, kad laikosi ir gerbia Visuomenės informavimo priemonių įstatymą, Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą. Šiuose dokumentuose įtvirtinta žurnalisto teisė neatskleisti savo informacijos šaltinių.

Palaikydami agentūros BNS žurnalistus, skatiname tvirtėti vienai iš svarbiausių žiniasklaidos esmių: žurnalistų solidarumas yra garbingumo požymis. Kartu jaučiame profesinę pareigą ir atsakomybę demokratinei visuomenei už žodžio ir informacijos laisvę.

Šis pareiškimas bus išplatintas rajonų ir miestų laikraščiuose, kurie yra Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos nariai.

 

Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos valdyba

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-15 13:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media