2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Šeštoji Mato Šalčiaus premija bus įteikta Kristinai Stalnionytei

2013-06-25
 

Gerimantas Statinis

 

Garsus tarpukario visuomenės veikėjas, keliautojas, rašytojas ir žurnalistas Matas Šalčius savo neilgą 50 metų gyvenimą skyrė dviem pagrindiniams dalykams - Lietuvos vardo garsinimui ir kelionėms. Tai buvo žmogus idealistas, paaukojęs savo asmeninį gyvenimą vardan pasaulio pažinimo, todėl daugelio buvo nesuprastas ir laikomas keistuoliu. Šiandien galime sakyti, kad visas pasaulis ir laikosi ant tokių, gerąja prasme, keistuolių. Žmonės keliaujantys vieni, be draugų taip pat laikomi vienišais keistuoliais, nes jiems svarbesnė yra kelionės kokybė, nei kiekybė.

 

Tokia yra Kristina Stalnionytė, ji viena keliauja po Amazonijos džiungles, aišku su vedliais, kitaip ten neįmanoma, tačiau fotografuoti ir fiksuoti informaciją jai patogiau be kompanijos. Kristina jau trečią kartą dalyvavo M.Šalčiaus konkurse - pirmoji jos knyga „Kelias į Santjago de Kompostelą" komisijos buvo įvertintas, tačiau tuomet laimė jai nenusišypsojo. Kristina viena pėsčiomis tuomet nukeliavo 800 km, pramoko ispanų kalbą ir ši piligriminė kelionė ją įkvėpė tolimesniems kūrybiniams užmanymams.

Šiemet komisijos sprendimu Kristinai Stalnionytei už sukurtą interaktyvią internetinę kelionių svetainę www.visikeliai.com buvo nutarta skirti Mato Šalčiaus premiją, kurios mecenatas yra europarlamentaras Justas Vincas Paleckis. Tai pirmas kartas kuomet garbinga premija skiriama už kūrybą informacinių technologijų srityje. Kiti du pretendentai taip pat buvo verti pagarbos: Miglės Greičiuvienės dokumentinis filmas „Filipinai... Didysis Tolimųjų Rytų pasaulis" pasakojantis apie į „Filipinai`11 Matui Šalčiui atminti" ekspediciją, bei Pauliaus Normanto foto albumas „Keturios Budos pėdos, keturi šventi miestai", kuriame dominuoja orientalistinė Rytų šalių dvasia. Vertinant konkurso darbus komisija laikėsi paties Mato Šalčiaus principo: „Pasauliui apie Lietuvą, Lietuvai apie pasaulį".

 

M.Šalčiaus premijos laureatais yra tapę žurnalistai: Ričardas Sartatavičius už dokumentinį filmą „Trispalvė Atlante", Gerimantas Statinis už knygą „Pasiklydęs Amazonijoje. Mato Šalčiaus klajonių beieškant", Dainius Kinderis už knygą „Atgal į Afriką", Justinas Lingys už dokumentinių filmų ciklą „Kalnai - mano gyvenimą", Jonas Nekrašius už knyga „Olegas Truchanas - Lietuvos ir Australijos legenda".

 

Nors pagal M.Šalčiaus konkurso nuostatus premija įteikiama gegužės 15 dieną, kuomet susikūrė LŽS Kelionių ir pramogų klubas, tačiau laureatai juk keliautojai, todėl dažnai būna išvykę, tenka iškilmes atidėti ir laukti kuomet jie sugrįžta į Lietuvą. Taip atsitiko ir šiemet - Mato Šalčiaus premija bus įteikta birželio 28 d. penktadienį 15 val. Žurnalistų namuose Jogailos g. 11 (III a.) Vilniuje. Šventėje dalyvaus keliautojo dukra Raminta Šalčiūtė-Savickienė, premijos mecenatas Justas Vincas Paleckis, „Klajūnų klubo" prezidentas ir pirmosios M.Šalčiaus ekspedicijos vadovas Gintautas Babravičius, gros jaunimo orkestras „Jovaras" vad. Ugnius Vaiginis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-06-25 12:31
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media