2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Parodoje Lietuvos sporto muziejuje – ir žurnalistų surinkti eksponatai

2022-02-05
 
Talismanai puikiai jaučiasi Sporto muziejuje. Juozo Šalkausko  nuotrauka

Talismanai puikiai jaučiasi Sporto muziejuje. Juozo Šalkausko nuotrauka

Bronius Čekanauskas
Žiemos olimpinių žaidynių Pekine išvakarėse, Lietuvos sporto muziejuje Kaune atidaryta Lietuvos olimpinės kolekcininkų asociacijos (LOKA) paroda „LOKA Kaunas 2022". Joje dalį savo kolekcijų demonstruoja ir du Lietuvos žurnalistų sąjungos Senjorų klubo bei Sporto žurnalistų federacijos nariai Juozas Šalkauskas (kaklaraiščius) ir Bronius Čekanauskas (talismanus).
Eksponatus parodai taip pat pristatė LOKA prezidentas Juozas Širvinskas, viceprezidentas Kęstutis Skerys, generalinis sekretorius, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos narys Rimantas Džiautas, FIBA tarptautinės kategorijos teisėjas, LKL techninis sekretorius Romualdas Brazauskas, krepšinio ir paralimpinės golbolo rinktinės, pernai Tokijuje laimėjusios bronzos medalius treneris Valdas Gecevičius, garsus šalyje filatelistas, pašto vokų kūrėjas Jonas Načiūnas, žinomi Kauno sporto kolekcininkai Julius Remigijus Riauka, Romualdas Rimdeika, parodos svečiai kauniečiai Vincas Franckaitis (Kauno stalo teniso klubo vadovas, tarptautinės kategorijos teisėjas) ir Romualdas Vilkelis, pateikęs unikalius eksponatus, priklausiusius legendiniam krepšininkui, Melburno olimpinio sidabro medalio laimėtojui Algirdui Lauritėnui.
Spalvingoje parodoje daug eksponatų, parvežtų iš žiemos ir vasaros olimpinių žaidynių arba skirti jų garbei. Taip pat eksponuojami krepšinio kamuoliai, kaklaraiščiai su krepšinio ir LTOK simbolika, Eurolygos finalinio ketverto kepuraitės ir bilietai, NHL ir NBA atributika, ženkliukai, pašto ženklai, suvenyrai, talismanai, atminimo medaliai, plaketės, pieštukai, rašikliai, raktų pakabukai su įvairialype krepšinio simbolika, varžybų programos, stalo teniso kamuoliukai, raketės, leidiniai.
Po parodos atidarymo Lietuvos sporto muziejaus direktorė Ilona Petrokienė ir Juozas Širvinskas pasirašė įstaigų bendradarbiavimo sutartį.
LOKA įkurta 2001 m. balandį prie Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, pernai minėjo savo veiklos 20-metį. Dauguma Asociacijos narių kolekcionuoja olimpinių žaidynių bei olimpinių sporto šakų ženkliukus, įvairius medalius, pašto ženklus, vokus, varžybų bilietus, monetas, knygas, įvairius atminimo ženklus bei kitus suvenyrus su olimpine simbolika. LOKA rengia parodas, susitikimus su sporto mėgėjais, dalyvauja mugėse Lietuvoje ir užsienyje.
Kadangi aš šioje parodoje demonstruoju olimpinių žaidynių, jaunimo olimpinių žaidynių talismanus, tai truputį plačiau papasakosiu apie juos. Beje, parodoje dalyvauju pirmą kartą, taigi ir mano „augintiniai" pirmą sykį išvykę iš namų...
Dabar jau sunku įsivaizduoti vasaros ar žiemos olimpines žaidynes be dailių, originalių, vaikų ir suaugusiųjų mėgstamų olimpinių talismanų. Jais buvo jau keli šunys, net keturios pelėdos, vaikai, antikvarinės graikiškos lėlės, meškos ir leopardai, sniego kamuolys, metalo lašas... Pirmieji olimpiniai talismanai kalnų slidininkas Shussas ir Raudonasis jaguaras pasirodė 1968 m. Grenoblio žiemos ir Meksiko vasaros olimpinėse žaidynėse 1968-aisiais. Vis dėlto pirmasis oficialiai Tarptautinio olimpinio komiteto pripažintas olimpinis talismanas buvo taksų veislės šuo Valdis.
Talismanai - tai galimybė pateikti bei įprasminti žaismingą ir kartu simbolinę žaidynių bendruomenės idėją. Talismanams kurti skelbiami konkursai.
Ne visi talismanai tampai labai populiarūs. 1980 m. Maskvos olimpinis meškiukas buvo populiaresnis net už pačias žaidynes. Mišą pirko milijonai. Jis buvo stiklinis, pliušinis, plastikinis ir net auksinis. Gal vėlgi dėl žaidynių boikoto, bet panašaus populiarumo kaip ir Miša sulaukė 1984 m. Los Andželo olimpiados talismanas skrybėlėtas plikagalvis erelis Samas. O štai 2012 m. Londono olimpinių žaidynių modernieji talismanai Venlokas ir Mondevilis - du stebuklingi animuoti plieno lašai, pavadinti Anglijos miesto Mač Venloko (Much Wenlock), įkvėpusio Pierre‘ą de Coubertiną atgaivinti šiuolaikines olimpines žaidynes, ir Stok Mondevilio (Stoke Mandeville), kuriame buvo surengtos pirmosios parolimpinės žaidynės, vardais, nebuvo labai mėgstami. Gal jų kolekcininkai ieškos dar po kelerių metų?
Daugiausiai talismanų - net penki buvo pagaminti 2008 m. Pekino vasaros olimpinėms žaidynėms, po tris - Sidnėjaus (2000 m.), Solt Leik Sičio (2002 m.), Vankuverio (2010 m.) ir Sočio (2014 m.) žiemos žaidynėms.
Mano namuose pirmasis apsigyveno 1980 m. Talino olimpinės buriavimo regatos talismanas ruoniukas Vigris. Jį parvežė kolega žurnalistas, SSRS buriavimo sporto meistras Algirdas Kadžiulis. Tais pačiais metais atsirado ir bent keli maskvietiški Mišos. Bet dauguma jų emigravo į užsienius, o Vilniuje liko pats mažiausias... Kai pirmą kartą nuvykau į Atlantos olimpines žaidynes 1996 m., dar nebuvau nusprendęs, kokius dar olimpinius suvenyrus be ženkliukų kaupsiu. Gal bokalus, gal varpelius? Pirmieji trys nedidukai talismanai Sydas, Olly ir Millie drauge su manimi atkeliavo iš Sidnėjaus 2000-aisiais. Vėliau jų daugėjo. Talismanų man dovanojo LTOK darbuotojai Vida Vencienė, Kazys Steponavičius, Einius Petkus.
Paroda Lietuvos sporto muziejuje Kaune (Muziejaus g. 7) veiks iki vasario pabaigos.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-02-05 14:33
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media