2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Šarūnas Birutis: kultūros darbuotojų atlyginimų klausimas turi būti sprendžiamas kultūros lauko naudai

2014-02-12
 
 

Vasario 11 d., Utenos A. ir M.Miškinių viešojoje bibliotekoje vyko savivaldybių viešųjų ir apskričių bibliotekų atstovų susitikimas su kultūros ministru Šarūnu Biručiu. Bibliotekininkai su ministru aptarė svarbiausius kultūros politikos klausimus bibliotekų srityje ir bibliotekų sistemos tobulinimo galimybes.

 „Nežinau, kodėl kalbant su kai kuriais politikais apie kultūros darbuotojų atlyginimo kėlimo būtinumą, visuomet reikia įrodinėti, koks svarbus bibliotekų vaidmuo valstybės raidai ir visuomenės išprusimui.  Nepagrįstai vyrauja senos tarybinės bibliotekos įvaizdis. Tačiau gyvename XXI amžiuje, kuriame bibliotekos rūpinasi ne tik tradiciniu knygų prieinamumo didinimu, bet ir naujų technologijų bei bibliotekininkų aukštų kvalifikacijų dėka tampa globalios informacijos centrais, kuriuose vyksta diskusijos, renkasi bendruomenės, ugdomas gebėjimas analizuoti politikos, švietimo, mokslo informaciją", - sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis susitikime su Lietuvos savivaldybių ir apskričių bibliotekų atstovais.  

Pasak ministro, maži bibliotekininkų atlyginimai turi įtakos šiame sektoriuje dirbančio personalo amžiaus vidurkiui ir profesija tampa nepatraukli jauniems specialistams.

„Kultūros sektorius su mažais atlyginimais tampa nepatrauklus jaunimui. Vidutinis savivaldybių bibliotekose dirbančių kultūros darbuotojų amžius - 49 metai, muziejininkų ir kultūros centrų darbuotojų savivaldybėse amžiaus vidurkis - 53,5 metai. Šalies aukštosios mokyklos, išskyrus Vilniaus universitetą, nerengia muziejininkų ir bibliotekininkų, dėl mažo apmokėjimo šios profesijos nepatrauklios, didelė jaunų specialistų kaita ir emigracija į kitus sektorius arba šalis", - sako Š.Birutis.

Pasak ministro, jam kalbantis su Vyriausybės nariais ir politikais dažnai tenka įrodinėti, kad nepadėdama kultūros sektoriui išspręsti atlyginimų klausimo valstybė užprogramuoja gilesnes problemas, kurių pasekmės gali būti skaudžios.

Pasak Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkės Danguolės Abazoriuvienės, atstovaujančios 60 viešųjų bibliotekų ir 2495 jose dirbantiems bibliotekininkams, bibliotekininkų atlyginimų kėlimo klausimas išlieka vienas opiausių, todėl bibliotekininkų asociacijos žada aktyviai dalyvauti rengiant atlyginimams kelti būtinus dokumentus ir palaiko kultūros ministro iniciatyvas.

Kultūros ministras Š.Birutis siekia, kad nuo liepos 1 d. pradėsią didėti atlyginimai tiek bibliotekininkams, tiek kitų kultūros sričių atstovams išlaikytų didėjimo intensyvumą ir per kitus dvejus metus.

„Nuo liepos 1 d. atlyginimai turėtų didėti dviem baziniais atlyginimais, t.y. apie 240 litų, 2015 m. -dar dviem, o 2016 m. priartėtų prie švietimo darbuotojų atlyginimų", - sakė ministras.

2013 metais vien tik viešosiose bibliotekose ir jų padaliniuose Lietuvos gyventojai apsilankė daugiau kaip 9 mln. kartų. Šiuo metu bibliotekininkai vidutiniškai uždirba apie 1200 litų neatskaičius mokesčių.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-18 10:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media