2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kultūros ministras Šarūnas Birutis dėkoja už pilietines iniciatyvas ir skatina jų aktyvumą

2014-02-09
 
 

„Dėkojame Jums už Dainuojančios revoliucijos tradicijų tąsą, už pilietines iniciatyvas, kultūros priemonėmis kovojant už demokratiją ir žmogaus teises. Tokiomis iniciatyvomis Jūs skatinate didžiuotis Lietuva ir pagerbiate kovą už Laisvę bei Nepriklausomybę", - taip kultūros ministras  Šarūnas Birutis padėkojo į Kultūros ministeriją atvykusiems renginių, skirtų Ukrainai palaikyti, iniciatoriams - muzikos prodiuseriui Vaidui Stackevičiui, kūrybinio sambūrio „Skylė" lyderiui Rokui Radzevičiui ir žinomam žurnalistui Vytautui Bruveriui.

„Lietuva nėra abejinga įvykiams Ukrainoje ir išreiškia savo palaikymą kultūriniais projektais.  Prieš mėnesį Ukrainoje ir jau vasario 2 dieną Lietuvoje, žymiems šalies muzikantams Vilniaus menų fabrike „Loftas" susibūrus specialiam koncertui „Kartu su Ukraina! / Разом з Україною!", išreiškė palaikymą Maidane nukentėjusius ir už savo teisę gyventi demokratinėje šalyje kovojantiems žmonėms. Esame tauta, kuri turime kuo didžiuotis, ir pilietinės iniciatyvos stiprina ne tik Lietuvos įvaizdį išorėje, bet ir stiprina vienybę šalies viduje, todėl dėkoju visiems prisidėjusiems prie šio projekto - muzikos grupėms ir atlikėjams, draugiškiausiu klubu pripažintam muzikos klubui „Loftas", naujienų portalui "15 min", TV kanalui LRT Kultūra ir visiems, kurie palaikė šią iniciatyvą", - sako kultūros ministras.

Pasak ministro, nuo 2004 metų jis labai susirūpinęs seka įvykius Ukrainoje. „Man pačiam teko 2004 metais dalyvauti renginiuose Maidane Oranžinės revoliucijos metu, gyventi palapinėse ir palaikyti demokratinius procesus. Tuomet būdamas Europos Parlamento nariu, aktyviai dalyvavau Ukrainos palaikymo akcijose ir sekiau įvykius šioje šalyje. Suprantu, kiek daug reiškia demokratijos ir žmogaus teisių palaikymas šioje šalyje", - sako kultūros ministras.

Sekmadienį vykęs koncertas „Kartu su Ukraina!" pirmas Ukrainą palaikantis projektas už Ukrainos ribų. Paramą Euromaidano dalyviams išreiškė „Skylė", „Žalvarinis", „Skamp", „Biplan", „Liūdni slibinai", Dee & Kamy, „Freaks on Floor", „Garbanotas bosistas", MC Mesijus, Jurgis Didžiulis ir „Alive Way". Renginį palaikė Andrius Mamontovas, Algirdas Kaušpėdas ir kitos šalies muzikos asmenybės. Grupė „Skylė" dainą „Присяга" („Priesaika") ir „Biplan" kūrinį „Amore" koncerte atliko ukrainietiškai.

"Džiaugiamės, kad mūsų atlikėjai ir su muzikos industrija dirbantys žmonės yra patriotiški ir neabejingi procesams, vykstantiems šalyje ir už jos ribų", - sako Vaidas Stackevičius.

Ministras su svečiais aptarė, kaip valstybė galėtų paskatinti ir prisidėti prie pilietinių akcijų bei iniciatyvų, ir džiaugėsi, kad Lietuvos atlikėjai ir žiniasklaida yra tokių iniciatyvų autoriai ir palaikytojai. Ministras taip pat pristatė naują galimybę šiems projektams finansuoti.

Pilietinio, tautinio ir lituanistinio ugdymo projektai - kultūros ministro atverta nauja priemonė, finansuojama per Lietuvos kultūros tarybą, kuria siekiama atkreipti dėmesį į pilietinių iniciatyvų svarbą puoselėjant tautinį tapatumą, lietuvybę ir vienybę.

Pasak ministro, vienas iš pagrindinių kultūros politikos prioritetų yra pilietiškumo ir tautinio tapatumo skatinimas. Ministras skatina pilietinių ir patriotinių idėjų autorius teikti paraiškas Lietuvos kultūros tarybai, kuriai numatyta šiemet paskirstyti per 300 tūkst. litų pilietinio, tautinio ir lituanistinio ugdymo projektams.

Dėkojame:

- menų fabrikui „Loftas" (www.menufabrikas.lt);

- UAB „RTA grupei" - koncertinės įrangos tiekėjams;

- „Video projektai" - LED ekrano tiekėjams;

- „15min.lt" - filmavimo grupei;

- TEO LT, AB - interneto tiekėjams;

- pilietinio judėjimo „Už demokratiją. Ukraina" iniciatoriams (www.uzdemokratija.lt);

- televizijai „LRT Kultūra" ir muzikos prodiuseriui Audriui Giržadui;

- renginio vedėjui Richardui Jonaičiui;

- renginio garso režisieriui Aivarui Stankevičiui;

- renginio vaizdo projekcijų kūrėjui Vyteniui Zagorskiui;

- ir kitiems prie renginio ir jo transliacijos dirbusiems žmonėms Lietuvoje ir Ukrainoje.

Kultūros ministerijos inf.

 

 

Informacija apie renginį:

http://www.15min.lt/zmones/naujiena/pramogos/muzika/koncertas-vilniuje-tapo-pirmuoju-maidana-remianciu-koncertu-uz-ukrainos-ribu-28-403088

Nuorodos:

Grupės „Biplan" pasirodymas „Euromaidane" (diena #22) - „Amore" ukrainietiškai:

http://www.youtube.com/watch?v=FXlN0MTT8cg

Grupės „Skylė" pasirodymas „Euromaidane" (diena #25) - „Priesaika" ukrainietiškai:

http://youtu.be/J7UAWmFsm4k

Kelios iš daugelio nuorodos Ukrainoje apie lietuvišką paramos koncertą:

http://ridna.ua/2014/02/u-vilnyusi-vidbuvsya-pershyj-kontsert-za-kordonom-scho-zibrav-hroshi-dlya-evromajdanu/

http://rok.kiev.ua/litovski-gurti-provedut-blagodijnij-marafon/15154/

http://galnet.org/newsticker/100387-u-lytvi-na-blahodijnomu-kontserti-na-pidtrymku-evromajdanu-zibraly-19-tys-hrn

http://www.day.kiev.ua/uk/news/050214-na-blagodiynomu-koncerti-u-litvi-zibrali-groshi-dlya-postrazhdalih-na-maydani

Nuoroda Latvijoje: http://bobe.me/en/news/4923-kartu-su-ukraina

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-12 10:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media