2024 m. balandžio 17 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kultūros ministras: nepagrįstai kaltinančius kviečiu konstruktyviam dialogui dėl Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo veiklos reformos

2014-03-19
 
Kultūros ministras Šarūnas Birutis

Kultūros ministras Šarūnas Birutis

 

Kultūros ministras Šarūnas Birutis, reaguodamas į TS-LKD pranešimą, kuriame ši frakcija nepritaria Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo pertvarkai, ragina vietoje nepagrįstų kaltinimų imtis konstruktyvaus dialogo. Pasak Šarūno Biručio, jo vadovaujama Kultūros ministerija tęsia ankstesnės Vyriausybės, kuriai vadovavo konservatoriai, pradėtus darbus, todėl ministras prašo konservatorių atsiprašyti už mestus kaltinimus veikai, kuri neįvyko.

Konservatorių teigimu, Darbo partija siekia daryti spaudimą Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo disponuojamų lėšų skirstymui.

„Konservatorių kaltinimai niekuo nepagrįsti. Mano vadovaujama ministerija dirba skaidriai ir atsakingai, todėl tokie pareiškimai meta šešėlį ant valstybės tarnautojų, kurie ištisus metus dirba prie šio projekto, taigi prašau atsiprašyti ir Kultūros ministerijos darbuotojų, kurie sąžiningai dirba valstybės tarnyboje", - sako kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Ministras informuoja, kad 2010 - 2011 m. kilo diskusijos dėl Fondo veiklos ir ypač jos paaštrėjo, kai žurnalistai, leidėjai, žurnalų redaktoriai kreipėsi į įvairias institucijas, atkreipdami dėmesį, kad Fonde skirstant lėšas trūksta objektyvumo, viešumo ir skaidrumo.

„Šiandien svarbiausia užtikrinti, kad fondo veikla būtų skaidri ir atvira. Kultūros ministerija laukia pasiūlymų, kaip tai užtikrinti, todėl, užuot metus nepagrįstus kaltinimus, kviečiu konstruktyvaus dialogo", - sako kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas kovo 24 d., 15.00 - 17.00 val. Lietuvos Tarybos salėje (Seimo I rūmai) rengia klausymus dėl Visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 27 ir 28 straipsnių pakeitimo įstatymo projekto NR. XIIP-1468.

2011 m. buvo pradėtas Valstybinis Fondo veiklos auditas, kuriame buvo atkreiptas dėmesys į nepakankamą Fondo veiklos kontrolę, Fondo veiklos administravimo problemas.

Valstybės kontrolė savo ataskaitoje pažymėjo, kad atsižvelgiant į tai, jog Fondas administruoja ne nuosavas (dalininkų), o valstybės biudžeto lėšas, jo kontrolė turėtų būti tinkamai užtikrinama suteikiant įstaigai atitinkamą statusą, įgalinantį efektyvią kontrolę.

2011 m. Kultūros ministerija, reaguodama į skundus bei kritiką, surengė viešą diskusiją Fondo veiklai aptarti, taip pat aktyviai dalyvavo Prezidentūroje organizuotoje diskusijoje.

Viešų diskusijų rezultatas - sprendimas sudaryti darbo grupę, kuriai pavesti svarstyti Fondo veiklos tobulinimo galimybes. Ši darbo grupė parengė Fondo modelį, kuriuo buvo siūloma pakeisti Fondo administracinę struktūrą ir atskirti Fondo administracinį valdymą nuo projektų ekspertinio vertinimo veiklos, tačiau nekeisti Fondo teisinio statuso (t.y. palikti viešosios įstaigos statusą). Pristačius Darbo grupės parengtą Fondo veiklos modelį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, Kultūros ministerijai protokoliniu sprendimu buvo pavesta parengti alternatyvų projektą, kuriuo reformuojamas Fondas pakeičiant jo teisinį statusą iš viešosios įstaigos į biudžetinę įstaigą prie Kultūros ministerijos.

2013 m. gruodį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas gavo Specialiųjų tyrimų tarnybos antikorupcinio vertinimo išvadą, kurioje daugiausia kritikos išsakyta visai projektų ekspertavimo tvarkai. Taip pat nurodyta, kad dabartinė valstybės skiriamų asignavimų paskirstymo tvarka programoms neskatina konkurencijos, o atskirais atvejais gali sudaryti sąlygas piktnaudžiavimui.

Ministras primena, kad 2014 m. sausio 23 d. Seimo nariai Rima Baškienė, Larisa Dmitrijeva, Orinta Leiputė, Jaroslav Narkevič, Audronė Pitrėnienė, Aleksandras Zeltinis, Edvardas Žakaris pateikė Visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 27 ir 28 straipsnių pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP-1468, kuriuo siūlo Fondo teisinį statusą keisti iš viešosios įstaigos į biudžetinę įstaigą prie Kultūros ministerijos.

 

Daugiau informacijos:

Dalia Vencevičienė

Kultūros ministro patarėja

Mob.: 8 645 06 350

El.paštas: d.venceviciene@lrkm.lt

 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-19 07:35
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media