2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kompensacinis atlyginimas už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais padidėjo dešimtis kartų

2014-01-30
 
 

Sausio 29 d., Kultūros ministerijoje  pristatytas teisinis ir ekonominis tyrimas apie kompensacinio atlyginimo už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais situaciją Lietuvoje.

Už kompensacinio atlyginimo surinkimą atsakinga kolektyvinio administravimo asociacija AGATA informavo, kad už 2012 m. surinkta kompensacinio atlyginimo suma išaugo iki 7,8 ml. litų, o už 2013 metus preliminariais duomenimis pagal išrašytas sąskaitas sieks 11 mln. Lt. 2011 m., galiojant senai įstatymo redakcijai, surinkto kompensacinio atlyginimo suma buvo 230 tūkst. Lt.

Anksčiau kompensacinis atlyginimas buvo mokamas tik už technologiškai pasenusios laikmenas - CD ir DVD diskus bei vaizdo ir garso kasetės. Pagal naujas Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatas, kurios įsigaliojo 2012 m. kovo 1 d., kompensacinis atlyginimas mokamas ir už šiuo metu dažniausiai naudojamas laikmenas bei įrenginius su turinio įrašymo funkcija - kompiuterius, atminties korteles, MP3 grotuvus, mobiliuosius telefonus ir kt.

Atlyginimą moka pardavėjai nuo kiekvieno pirmą kartą Lietuvoje parduodamo įrenginio ar tuščios laikmenos, į kurią kopijuojama muzika, filmai ir kiti kūriniai. Tokių laikmenų pavyzdžiai - tušti kompaktiniai diskai, atminties kortelės, USB atmintinės ir kt. Įrenginių pavyzdžiai - asmeniniai kompiuteriai, MP3 grotuvai, mobilieji telefonai ir kt.

Nuo skirtingų įrenginių ir laikmenų mokamas skirtingas atlyginimas. Atlyginimo dydis numatytas įstatyme, atsižvelgiant į talpą, pirmo pardavimo kainą bei nustatytą fiksuotą dydį. Pavyzdžiui, pardavus 2 Gb talpos USB raktą kompensacinis atlyginimas siekia 1 Lt, pardavus asmeninį kompiuterį - 20 Lt.

Tai yra kompensacija kūrėjams už jų darbo vaisių kopijavimą. Lietuvoje kiekvienas žmogus savo asmeniniam naudojimui gali pasidaryti legaliai įsigyto muzikos įrašo, filmo ar kito kūrinio kopiją, tačiau mainais už tai muzikantai, aktoriai, kiti atlikėjai, autoriai, taip pat muzikos ir vaizdo įrašų gamintojai turi teisę gauti teisingą kompensacinį atlyginimą. Tokia teisė numatyta dar 2001 m., Europos Komisijos direktyva. AGATA užduotis yra pasirūpinti, kad ši teisė būtų tinkamai įgyvendinta.

VIso tyrimo duomenys skelbiami Kultūros ministerijos tinklapyje. Tyrimą atliko jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikianti ūkio subjektų grupė - Ramūnas Birštonas, Dalia Budrienė ir MB „Tytluva".

Kultūros ministerijos inf.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-30 09:35
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media