2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Europos parlamento narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės laiškas ESBO atstovei žiniasklaidos laisvės klausimams Dunjai Mijatovič

2014-03-17
 
Europos parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Europos parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

 

Gerbiama Ponia,

savo ankstesniame laiške Jums, siųstame 2013 m. spalio 14 d., atkreipiau Jūsų dėmesį į žiniasklaidos laisvės padėtį Rusijoje, be kita ko, pažymėdama, jog dabartinė Rusijos vadovybė kontroliuoja žiniasklaidą ir naudojasi ja propagandos apie Europos Sąjungos Rytų politiką skleidimui, siekdama diskredituoti ją ES Rytinių partnerių akyse, ar netgi nubausti šias šalis už suartėjimą su ES. Praėjus penkiems mėnesiams, kai Rusija pasikėsino į Ukrainos teritorinį vientisumą, bausdama šią šalį už pastangas išsilaisvinti nuo išorės kontrolės, situacija dar labiau pablogėjo.

Krymo pusiasalis ir ten gyvenantys žmonės dabar yra atkirsti nuo pagrindinės teritorijos ir kontroliuojami užsienio kariuomenės. Ne tik patekimas į pusiasalį yra blokuojamas žmonėms, diplomatams ir tarptautiniams stebėtojams; viešoji informacinė erdvė Kryme palaipsniui užvaldyta, Ukrainos informaciniai kanalai užblokuoti ir pakeisti Rusijai priklausančiais arba prorusiškais kanalais, žurnalistams grasinama, jie sulaikomi ir apklausiami. Tokioje padėtyje bus rengiamas taip vadinamas referendumas. Krymo žmonės paversti smegenų plovimo apie neva antirusišką, antisemitinę, nacistinę ir radikalią Ukrainą įkaitais. Nei žmonės pusiasalyje turi normalią prieigą prie alternatyvios informacijos, nei išorinis pasaulis gali netrukdomai gauti objektyvius pranešimus iš Krymo. Be to, stačiokiška propaganda, nukreipta prieš Ukrainą ir jos rėmėjus, Rusijos kontroliuojamais kanalais skleidžiama visam pasauliui. Žurnalistai, nesutinkantys su oficialia pasakojimo versija arba drįstantys analizuoti alternatyvias versijas, atleidžiami, kaip pastaruoju metu įvyko su Russia Today ir lenta.ru, o internatiniai žiniasklaidos tinklapiai - blokuojami.

Leiskite priminti Jūsų pareiškimus, kuriuos padarėte kovo mėn. pradžioje lankydamasi užvaldytame Kryme. Jūs visiškai teisingai paraginote nedelsiant paleisti Kryme pagrobtus žurnalistus; Jūs taip pat išreiškėte nepritarimą Ukrainos institucijų sprendimui sustabdyti keturių Rusijos kanalų transliacijas. Tačiau pagrindinis veikėjas, ir šios padėties priežastis, lieka nepaliesti - žiniasklaidos laisvės gynėjai turi viešai įvertinti Rusijos vadovybės veiksmus, kuriais žiniasklaida paversta valstybinės propagandos įrankiu, ja kurstoma neapykanta bei karas, ne tik savo teritorijoje, bet ir užsienyje. Naudojimasis žiniasklaida kaip karo ginklu bei karinės agresijos prieš kitą valstybė pateisinimui, prieštarauja visiems žiniasklaidos laisvės principams ir turi būti vienareikšmiškai pasmerktas.

 

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Europos Parlamento narė

2014 m. kovo 14 d.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-17 15:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media