2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Šarūnas Birutis: lietuvių literatūros leidybai finansavimas išaugs beveik dvigubai

2014-02-19
 
Kultūros ministras Šarūnas Birutis

Kultūros ministras Šarūnas Birutis

 

Vasario 20-23 dienomis Lietuvos parodų centre „Litexpo" vyks 15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė, šįmet skirta klasikinei literatūrai ir Kristijono Donelaičio 300-ioms gimimo metinėms. Turtingą kultūrinę programą parengusi didžiausia knygų mugė Baltijos šalyse šįmet pasirinko šūkį „Laiko patikrintos knygos".

„Vilniaus knygų mugė - pagrindinė leidėjų, autorių ir skaitytojų susitikimų ir bendravimo vieta, reikšmingas kultūros renginys Lietuvoje, didžiausia knygų mugė Baltijos šalyse. Mes, kaip tauta, galime didžiuotis turėdami knygos šventę, kurią mokame švęsti pasitelkdami visas kultūros sritis", - sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis, antradienį surengtoje spaudos konferencijoje padėkojęs Vilniaus knygų mugės iniciatoriams, rengėjams ir dalyviams.

15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė 2014 m. bus skirta klasikinei literatūrai ir Kristijono Donelaičio 300-ioms gimimo metinėms. „Noriu pakviesti visus lankytojus iš naujo pažinti Kristijoną Donelaitį. Šiemet mugėje dalyvius džiugins išskirtinė šiam kūrėjui skirta programa. Taip pat noriu pabrėžti, kad kultūrinę Knygų mugės dalį finansuoja Lietuvos kultūros ministerija", - sakė  ministras.

Š. Birutis ketvirtadienį iškilmingai atidarys Vilniaus knygų mugę, o šeštadienį rengiamuose nacionaliniuose K. Donelaičio "Metų" skaitymuose skaitys ištrauką iš „Pavasario linksmybių".

Pasak ministro, Kultūros ministerija skatina naujų knygų leidybą ir jau šiemet per Kultūros tarybą lietuvių literatūros leidybą finansuos dukart didesne suma - pernai tam buvo skirta 1 mln. Lt, o šiemet lietuvių literatūrai numatyta 1 mln. 800 tūkst. Lt.

„Taip pat svarbu pažymėti, kad išskyrėme prioritetą, kurio anksčiau finansavimo gairėse nebuvo, - tai vaikams ir jaunimui skirta literatūra. Taip pat didėja finansavimas užsienio literatūros vertimams. Pernai tam buvo skirta 200 tūkst. Lt, o šiemet skirsime 400 tūkst. Lt. Noriu akcentuoti, kad šiemet ypatingą dėmesį skiriame ir lietuvių literatūros vertimams į užsienio kalbas ir sudarydami Nacionalinės literatūros programą užprogramavome tam skirtų lėšų didėjimą. Jeigu kasmet tam buvo skiriama apie 200 tūkst. Lt, tai iki 2016 m. numatėme lėšų didėjimą iki 280 tūkst. Lt", - vardijo kultūros ministras.

Š. Birutis atkreipė dėmesį, kad Kultūros ministerijai svarbu užtikrinti Skaitymo skatinimo programų finansavimo didėjimą, ir pasidžiaugė, kad pinigų suma šiai programai padidėjo dvigubai - nuo 500 tūkst. Lt iki 1 mln. Lt. Padidėjus finansavimui knygų leidybai, užtikrinamas ir bibliotekų fondų didėjimas, nes leidėjai pagal programas dovanos knygas bibliotekoms. „Kaip kultūros ministras, savo prioritetu laikau knygų programas, kurios ugdo ir skatina skaityti, todėl noriu pasidžiaugti, kad nuolat yra didinamas finansavimas komplektavimui bibliotekose - šįmet jis siekia 6 mln. Lt", - pabrėžė ministras.

Taip pat labai svarbus šių metų akcentas, jog Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje po penkerių metų pertraukos sugrįžta jungtinis Vokietijos leidyklų stendas, kurį organizuoja didžiausia tarptautinė Frankfurto knygų mugė.

Šįmet Vilniaus knygų mugėje laukiama apie 30 autorių iš užsienio šalių, didžiulio būrio Lietuvos literatūros kūrėjų. suplanuota keli šimtai kultūros renginių - skaitymų, susitikimų, parodų, kino peržiūrų ir kt. Tikimasi, kad mugėje per keturias dienas pabuvos rekordinis skaičius - 70 tūkstančių lankytojų.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-19 09:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media