2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Penktoji Mato Šalčiaus premija

2012-05-17
 
Gerimantas Statinis

„Saulė šviečia lygiai visiems" - tai Mato Šalčiaus sentencija, atskleidžianti garsaus tarpukario lietuvių keliautojo humanistinę pasaulėjautą ir tiesą, kad visos tautos nori gyventi nevaržomai ir laisvėje. Toks buvo ir paties idealisto Mato Šalčiaus gyvenimas, keliaujant jis siekė savo tautiečiams kuo daugiau papasakoti apie pasaulį, o pasauliui nunešti kuo daugiau žinių apie Lietuvą.

Gegužės 19 dieną, 12 valandą Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Vilniaus g. 41, Vilniuje, bus įteikta penktoji Mato Šalčiaus premija Jonui Nekrašiui už knygą „Olegas Truchanas - Lietuvos ir Australijos legenda". Tai knyga apie lietuvių keliautoją, etnografą ir gamtosaugininką Olegą Truchaną, kuris laikomas vienu žymiausiu Australijos fotografu. Net dviejų ekspedicijų metu į Bavariją ir Australiją - Tasmaniją Jonas Nekrašius rinko medžiagą apie šį garsų šiaulietį, o taip pat sukūrė dokumentinį filmą.

Mato Šalčiaus premija yra Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos (NŽKA) metinė premija, kuri skiriama žurnalistui už pasaulio pažinimo skatinimą bei brandžius ir išsamius spaudos, radijo, fotografijos, televizijos, interneto žiniasklaidos autorinius darbus kelionių tematika, paskelbtus per kalendorinius metus.

Pirmoji Mato Šalčiaus premija buvo skirta 1989 metais žurnalistui Ričardui Sartatavičiui už videofilmą „Trispalvė Atlante", kuriame pasakojama apie pirmąjį lietuvių žygį su jachtomis „Lietuva", „Audra" ir „Dailė" per Atlanto vandenyną. 2009 metais už „Pasiklydęs Amazonijoje: Mato Šalčiaus klajonių pėdsakais" knygą šios premijos laureatu tapo žurnalistas Gerimantas Statinis. 2010 metais šią premiją gavo Dainius Kinderis, o praėjusiais metais Justinas Lingys už TV apybraižų ciklą „Kalnai - mano gyvenimas". Jau ketvirti metai premijos (trys tūkstančiai litų) mecenatas yra Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Justas Vincas Paleckis.

Mato Šalčiaus nuopelnai Lietuvai šiandien neįvardinti iki galo. Tarpukaryje jį išgarsino kelionė motociklu kartu su Antanu Poška per Europą, Afriką ir Aziją, po kurios parašė „Svečiuose pas 40 tautų" šešių dalių knygą. Ją skaitė maži ir dideli, knyga tapo bestseleriu ir 1936 metais gavo Spaudos fondo premiją. „Svečiuose pas 40 tautų" atvėrė lietuviams langą į pasaulį, jos dėka šimtams skaitytojų širdyse įsižiebė begalinis noras keliauti ir savo akimis pamatyti tai, ką aprašė keliautojas. M. Šalčius yra viena iškiliausių, įdomiausių ir labiausiai intriguojančių tarpukario Lietuvos asmenybių. Jis buvo vienas iš Šaulių sąjungos įkūrėjų, dirbo Lietuvos spaudos biuro vedėju, Generalinio štabo žvalgybos skyriaus propagandos vedėju, buvo Kauno miesto tarybos narys, dalyvavo steigiant Vilniaus vadavimo sąjungą, rengiant Klaipėdos sukilimą, dirbo naujienų agentūros ELTA direktoriumi, Lietuvoje įsteigė PEN tarptautinio rašytojų ir žurnalistų klubo skyrių ir buvo jo atsakingasis sekretorius, dirbo atašė Lietuvos pasiuntinybėje Latvijoje, laikraščio „Lietuvos aidas" redaktoriaus pavaduotoju, buvo vienas iš Turizmo sąjungos, o taip pat „Sujungtoji Baltija" sąjungos steigėjų, bei Rotary klubo nariu.
 

Česlovas Kudaba yra pasakęs: „Matas Šalčius - tai fenomenas mūsų kultūros istorijoje, kuriuo reikia didžiuotis".

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-05-17 22:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media