2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Dėl dirbtinės konkurencijos

2013-03-25
 
Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

Iliustracija iš Freedigitalphotos.net

„Druskinio" redaktorius Eugenijus Rutkauskas


„Druskininkų naujienų" redaktorius Romas Sadauskas 

 

Socialdemokrato Ričardo Malinausko vadovaujama Druskininkų savivaldybė, biudžeto lėšomis pradėjusi leisti ir nemokamai platinti informacinį periodinį leidinį „Mano Druskininkai", ne tik siekia susidoroti su nepriklausoma vietos žiniasklaida, bet ir kelia grėsmę žodžio bei spaudos laisvei visoje Lietuvoje.

 

Druskininkų savivaldybė, grubiai pažeisdama Visuomenės informavimo įstatymą, draudžiantį savivaldybėms būti viešosios informacijos rengėjais ir leisti periodinius informacinio pobūdžio leidinius, jaučiasi visiškai nebaudžiama: Druskininkų valdžia ne tik didina biudžeto lėšomis leidžiamo nemokamo savivaldybės laikraščio „Mano Druskininkai" tiražą nuo 8 iki 10 tūkst. 400 egzempliorių, bet ir jame spausdins komercinę reklamą. Toks yra ciniškas Druskininkų savivaldybės atsakas nepriklausomiems vietos laikraščiams į griežtą valdžios kritiką ir laisvą žodį. Druskininkų valdžia, mero R.Malinausko iniciatyva sukūrusi dirbtinę konkurenciją regioninės žiniasklaidos rinkoje, siekia sunaikinti kritiniais straipsniais vietos valdžiai neįtikusią nepriklausomą Druskininkų spaudą.

 

Nestabdant Druskininkų savivaldybės įžūliai daromų pažeidimų žiniasklaidos teisės srityje, demokratijai ir žodžio laisvei pavojingas propagandinis virusas - nemokami valdžios laikraščiai, išlaikomi biudžeto lėšomis, gresia visos Lietuvos savivaldybėms. Šiandien akistatoje su grėsme žodžio ir spaudos laisvei atsidūrė Druskininkai, o rytoj - jūs?

Leidinį „Mano Druskininkai" leidžia savivaldybės biudžetinė įstaiga Druskininkų švietimo centras, kurio pagrindinė funkcija yra rūpintis vietos suaugusiųjų mokymu ir kvalifikacijos kėlimu. Šioje įstaigoje 2011 metais specialiai „Mano Druskininkai" leidybai buvo įsteigtas informacijos ir komunikacijos padalinys su keturiais etatais.

 

Socialdemokratų valdoma Druskininkų savivaldybė savo propagandai ne tik švaisto milžiniškas biudžeto lėšas, bet ir visomis priemonėmis stengiasi finansiškai sužlugdyti nepriklausomus Druskininkų laikraščius. Druskininkų savivaldybės tarybos posėdyje kovo 21 d. buvo patvirtinti biudžeto pinigais leidžiamo savivaldybės leidinio „Mano Druskininkai" reklamos įkainiai: R.Malinausko vadovaujama savivaldybė tokiu būdu tapo nemokamo komercinio laikraščio leidėja. Dirbtinai vietos valdžios sukurtoje nelygioje konkurencinėje kovoje atsidūrę nepriklausomi Druskininkų laikraščiai, turintys išgyventi iš leidinių pardavimo, dar š.m. vasario 25 d. kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorę.

 

Druskininkų savaitraščių „Druskonis" ir „Druskininkų naujienos" redaktoriai Eugenijus Rutkauskas ir Romas Sadauskas į Lietuvos žurnalistų etikos inspektorę Z.Zamžickienę kreipėsi dėl neteisėtų Druskininkų savivaldybės veiksmų, leidžiant ir platinant nemokamą periodinį informacinio pobūdžio leidinį "Mano Druskininkai".

 

Nepriklausomi Druskininkų laikraščiai "Druskonis" ir „Druskininkų naujienos" Druskininkų savivaldybę kaltina pažeidus Visuomenės informavimo įstatymą, profesinę valstybės tarnautojo etiką, sukuriant dirbtinę konkurenciją rinkoje, kai už mokesčių mokėtojų lėšas dideliu tiražu buvo pradėtas leisti ir nemokamai platinti savivaldybės leidinys „Mano Druskininkai".

 

Druskininkuose leidžiami du nepriklausomi privačioms bendrovėms priklausantys laikraščiai - penktadieniais išeinantys savaitraščiai „Druskonis" ir „Druskininkų naujienos". Iki šiol savivaldybė skelbimus, pranešimus ir visą kitą informaciją, susijusią su savivaldybės veikla, skelbdavo šiuose nepriklausomuose laikraščiuose. Kadangi savivaldybės vadovai nuolat reikšdavo nepasitenkinimą straipsniais apie kritikuojamą valdžios veiklą, Druskininkų mero, socialdemokrato R.Malinausko komandos iniciatyva 2011 m. buvo nuspręsta leisti savivaldybės ketvirtinį periodinį leidinį „Mano Druskininkai". Jo leidimas suaktyvėjo prieš Seimo rinkimus - leidinį pradėta leisti kas dvi savaites. Nuo šių metų sausio 1 dienos „Mano Druskininkai" leidžiami kiekvieną savaitę - ketvirtadieniais, kai tuo tarpu abu nepriklausomi vietos savaitraščiai išeina diena vėliau, penktadieniais.

 

Spalvotas leidinys „Mano Druskininkai" iki šiol buvo leidžiamas 8 tūkst. egzempliorių tiražu ir spausdinamas ant blizgaus kreidinio popieriaus. Jo tiražą dabar numatyta didinti iki 10 tūkst. 400 egzempliorių. Savivaldybės leidinys nemokamai dalinamas visoje Druskininkų savivaldybės teritorijoje, leidinį į pašto dėžutes išnešioja privati spaudos platinimo tarnyba.


Savivaldybės „Mano Druskininkai" leidinio išlaidos - itin didelės. Sudėjus spausdinimo, platinimo, keturių darbuotojų darbo užmokesčio išlaidas, „Mano Druskininkų" leidyba kurorto biudžetui per mėnesį gali atsieiti apie 50 tūkst. litų.

 

Didžiąją dalį leidinio „Mano Druskininkai" turinio parengia dvi Druskininkų savivaldybės administracijos viešųjų ryšių specialistės, kurių pavardės figūruoja po dauguma straipsnių, nors šių pareigybių funkcijos pagal pareigybių aprašą yra kitokios.


Minėtame leidinyje savivaldybės viešųjų ryšių specialistės, publikuodamos jų paruoštus interviu su Druskininkų vadovais, tūžminga kritika užsipuola vietos valdžios oponentus - savivaldybės tarybos opozicijos narius, kitus druskininkiečius, savaitraščiuose „Druskonis" ir „Druskininkų naujienos" reiškiančius savo kritinę nuomonę apie savivaldybės veiklą. Savivaldybės leidinyje, kurio viešai skelbiama misija - „visuomenės supažindinimas su Druskininkų savivaldybės aktualijomis", netrūksta asmeniškumų ir įžeidinėjimų net ir nepriklausomų laikraščių žurnalistams.

 

Nepriklausomiems Druskininkų laikraščiams nuo šiol blokuojama su savivaldybės ir jos įstaigų darbu susijusi informacija, nepranešama apie savivaldybėje vykstančius renginius ir vizitus. Savivaldybei pavaldžių įstaigų, mokyklų vadovams nurodyta straipsnius apie jų įstaigų veiklą skelbti tik leidinyje „Mano Druskininkai".


Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad valstybės institucijos, taip pat ir savivaldybės, negali būti viešosios informacijos rengėjais ir leisti periodinius informacinio pobūdžio leidinius, koks yra savaitraščiu tapęs leidinys "Mano Druskininkai".

 

Druskininkų savaitraščių „Druskonis" ir „Druskininkų naujienos" vadovai skunde Lietuvos žurnalistų etikos inspektorei pažymi, jog Druskininkų savivaldybė, prisidengdama sau pavaldžiomis įstaigomis, nemokamai platindama gerokai didesnio tiražo, nei abu Druskininkų laikraščiai kartu sudėjus, leidinį „Mano Druskininkai", sukuria dirbtinę konkurenciją rinkoje, kelia grėsmę žodžio ir spaudos laisvei.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-03-25 11:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media