2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: LŽS pareiškimas: Savivaldybė neturi bausti žurnalistų už interviu

2012-10-31
 
Rugsėjo 6 d. Europos Aikštėje (Vilniuje) kolegos rengė reportažą, t. y. rinko informaciją, laidai „Vasara su Asta“ (vedėja Asta Dudurytė). Buvo imamas interviu. Jau kitą dieną (rugsėjo 7 d.) po reportažo filmavimo kolegos sužinojo, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Vasiliauskas sudarė administracinio teisės pažeidimo protokolą, kuriame nurodė, kad „asmuo, kurio atžvilgiu priimtas nutarimas, būdamas atsakingas už įmonės veiklą, t. y. būdamas įmonės direktoriumi, neužtikrino laidos filmavimui būtino leidimo“. 
 
Kitaip tariant, reportažą rengusių kolegų prodiuserinės kompanijos UAB „TV Production Team“ vadovas Edvardas Žičkus buvo nubaustas už tai, kad jis reportažo filmavimui prie Vilniaus miesto savivaldybės negavo miesto valdžios leidimo. Mat, savivaldos valdininkai reportažo rengimą traktavo kaip „komercinį renginį“. Protokole taip pat nurodyta, kad buvo pažeistos Tvarkymo ir švaros taisyklių, patvirtintų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. lapkričio 23 d. sprendimu, 21 ir 24.5 punkto nuostatos.
 
UAB „TV Production Team“ vadovas Edvardas Žičkus teigia, kad "visa ši situacija nuo pirmos akimirkos atrodo absurdiška, o kuo labiau giliniesi į jos detales, tuo baisiau darosi nuo minties, kokius žmones į svarbius postus už mokesčių mokėtojų pinigus yra įdarbinusi sostinės savivaldybė“. Savo laiške Lietuvos žurnalistų sąjungai jis rašo:
 
„Gaila, kad jos (Savivaldybės) valdininkai priimdami sunkiai sveiku protu suvokiamus sprendimus akivaizdžiai demonstruoja, kad nėra girdėję apie aukščiausią Lietuvos Respublikos įstatymą - Konstituciją, kuriai jų sprendimai prieštarauja, vadinasi, yra neteisėti. Dar keisčiau atrodo Vilniaus mero svaičiojimai viešoje erdvėje apie siūlomą už mane sumokėti baudą, suskubtą keisti ydingą paties pasirašytą tvarką, burnojimas ant ne objektyviai mąstančių pavaldinių. Tikiu, kad teismas greitai išspręs šį reikalą ir sudėlios visus taškus ant "i". Nusprendžiau nenuleisti rankų ne dėl baudos, ją sumokėti galėjau akimirksniu, tačiau negaliu tylėti tada, kai įstatymų neišmanantys valdininkai kelia pavojų žodžio laisvei, mėgina trukdyti žurnalistams dirbti ir pagal savo fantaziją interpretuoja žiniasklaidos darbą".
 
2012 spalio 11 d. savivaldybės valdininkai administracinio teisės pažeidimo byloje priėmė nutarimą skirti 30 litų dydžio baudą. Nors bauda, atrodo, yra tik simbolinė, tačiau kolegos žurnalistai yra įsitikinę, kad priimtas nutarimas ir skirta bauda yra neteisėti ir nepagrįsti. Tam pritaria ir Lietuvos žurnalistų sąjunga, kuri ragino kolegas skųsti tokius valdininkų veiksmus ir ginti teisę rinkti informaciją be jokių išankstinių savivaldybės tarnautojų leidimų „komerciniams renginiams“, kokiais imti vadinami laidų filmavimai.
 
Kaip žinia, Lietuvos Konstitucijos 25 straipsnio 2 dalis nurodo, kad žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Visuomenės informavimo įstatymo 5 straipsnio 1 dalies 1 punktas taip pat nurodo, kad kiekvienas asmuo turi teisę rinkti informaciją ir ją skelbti visuomenės informavimo priemonėse. Todėl skundas dėl paskirtos nuobaudos įteiktas Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui. LŽS atidžiai stebės teismo procesą ir ragina žurnalistų bendruomenę palaikyti savo kolegas.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-10-31 15:38
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media