2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos 2014-12-01 posėdžio metu svarstyti klausimai ir priimti sprendimai

2014-12-14
 
 

1. Svarstyta: UAB "GlaxoSmithKline Lietuva" skundas dėl "Lietuvos ryto" TV laidos "Patriotai" siužeto, publikcijos dienraštyje "Lietuvos rytas" ir interneto portale lrytas.lt, įrašo R. Janutienės Facebook paskyroje

Posėdyje dalyvavo UAB "Lietuvos rytas" atstovė advokato padėjėja L. Vainauskienė, UAB "Lrytas" atstovė advokatė Asta Bajorienė. Klausimas buvo svarstomas š.m. rugsėjo 08 d. posėdyje. Kadangi tiek TV laidoje, tiek laikraščio publikacijoje žurnalistų profesinės etikos klausimai yra susiję su pateikiamos informacijos atitikimu tikrovei, buvo nuspręsta klausimo svarstymą atidėti iki bus gautas Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimas šiuo klausimu. UAB "GlaxoSmithKline Lietuva" atstovas advokatas Gintautas Bartkus prašo įvertinti 2014 m. balandžio 08 d. ir balandžio 15 d. "Lietuvos ryto" televizijos laidos "Patriotai" siužetus, 2014-04-23 dienraščio "Lietuvos rytas" ir interneto portalo www.lrytas.lt publikaciją "Skiepų detektyvas - su interesų ausimis". Teigiama, kad tiek televizijos laidose, tiek publikacijoje žurnalistė Rūta Janutienė pateikė tikrovės neatitinkančią, tendencingą informaciją ir formavo klaidingą nuomonę, jog "GSK Lietuva" vakcina nėra veiksminga, o pati bendrovė nėra sąžininga. Taip pat prašoma įvertinti R. Janutienės pasisakymą jos socialinio tinklo "Facebook" paskyroje šiuo klausimu.

Nuspręsta:

2014 m. balandžio 08 d. ir balandžio 15 d. "Lietuvos ryto" televizijos laidos "Patriotai" siužetuose, 2014-04-23 dienraščio "Lietuvos rytas" ir interneto portalo www.lrytas.lt publikacijoje "Skiepų detektyvas - su interesų ausimis", R. Janutienės pasisakyme socialinio tinklo "Facebook" paskyroje nebuvo pažeistas Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas.

 

2. Svarstyta: Prokuroro G. Tarasevičiaus skundas dėl publikacijų dienraštyje "Lietuvos rytas"

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius prašo įvertinti dienraščio "Lietuvos rytas" publikaciją "Prokurorai tampa politikų tarnais" (2014-09-04). Teigiama, kad pateikta tikrovės neatitinkanti, nepagrįsta ir iškraipyta informacija, kuri žemina G. Tarasevičiaus garbę ir orumą, žemina dalykinę reputaciją. Taip pat prašoma įvertinti publikaciją "STT agentai loja tačiau didelio grobio negaudo" (2014-11-13). Teigiama, kad pateikta tikrovės neatitinkanti, šmeižikiška, G. Tarasevičiaus garbę ir orumą žeminanti informacija, jis yra nepagrįstai kaltinamas nusikalstamos veikos padarymu.

Nuspręsta:

Kadangi publikacijose žurnalistų profesinės etikos klausimai yra susiję su pateikiamos informacijos atitikimu tikrovei, klausimo svarstymą atidėti iki bus gautas Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimas šiuo klausimu.

 

3. Svarstyta: Prokuroro G. Tarasevičiaus skundas dėl publikacijos interneto portale veidas.lt

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius prašo įvertinti 2014-09-05 interneto portalo www.veidas.lt publikaciją "Kai prokurorai tampa marionetėmis". Teigiama, kad pateikta nepagrįsta ir tikrovės neatitinkanti informacija, G. Tarasevičius nepagrįstai kaltinamas nusikaltimo padarymu, žeminama jo garbė ir orumas, dalykinė reputacija.

Nuspręsta:

Iškilus neaiškumams dėl publikacijoje naudojamų informacijos šaltinių, atidėti sprendimo priėmimą, į artimiausią posėdį pakviesti interneto portalo www.veidas.lt redakcijos atstovus.

 

4. Svarstyta: K. Suprono skundas dėl publikacijos laikraštyje "Anykšta"

Kęstutis Supronas prašo įvertinti 2014-10-16 laikraščio "Anykšta" publikaciją "Kurtizanių spindesys ir skurdas. Kriminalas". Teigiama, kad publikacijos autorius L. Alesionka pažeidė K. Suprono teisę į privačios informacijos apsaugą, nes nei jis, nei jo šeimos nariai nėra davę sutikimo skelbti duomenis apie jų gyvenamąją vietą.

Nuspręsta:

2014-10-16 laikraščio "Anykšta" publikacijoje "Kurtizanių spindesys ir skurdas. Kriminalas" buvo pažeisti Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 16 ir 36 str.

 

5. Svarstyta: Pakruojo rajono savivaldybės mero pavaduotojo R. Medzvecko prašymas dėl publikacijos laikraštyje "Pakruojo kraštas"

Pakruojo rajono savivaldybės mero pavaduotojas Romas Medzveckas prašo įvertinti 2014-09-19 laikraštyje "Pakruojo kraštas" išspausdintą 2014-09-10 publikacijos "Valdininkams - automobiliai, ugniagesiams - šnipštas" patikslinimą. Teigiama, kad laikraščio redakcija pažeidė Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 20 str., nes išspausdino iškraipytą patikslinimo tekstą.

Nuspręsta:

Atidėti sprendimo priėmimą. Paprašyti  išsamesnio redakcijos paaiškinimo dėl publikacijoje cituojamų mero pavaduotojo R. Medzvecko žodžių.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-14 14:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media