2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Seimo Pirmininko pavaduotojo K. Komskio pranešimas: „Dėl žurnalistų akreditavimo tvarkos – diskusija bus tęsiama“

2014-11-20
 
Seimo Pirmininko pavaduotas K. Komskis

Seimo Pirmininko pavaduotas K. Komskis

 

Pastaruoju metu žiniasklaidoje buvo iškelti  tiek visuomenei, tiek žurnalistų bendruomenei ir  Lietuvos Respublikos Seimui aktualūs klausimai dėl žiniasklaidos atstovų akreditavimo Seime tvarkos aprašo, kurio pasiūlymus esu pateikęs Seimo kanceliarijai ir dėl kurių esu sulaukęs prieštaringų vertinimų. Siekdamas išsamiau paaiškinti šių pasiūlymų esmę ir aplinkybes, norėčiau patikslinti, kaip ši iniciatyva kilo, kokie buvo jos tikslai ir kt.

Praėjusios savaitės pabaigoje žiniasklaida glaustai, bet tiksliai priminė, kad Seimo kanceliarija kreipėsi į Seimo valdybą, prašydama patikslinti žiniasklaidos akreditavimo tvarkos aprašą. Šiuo metu galioja 2007 metais patvirtinta tvarka. Seimo valdyba, kurios nariu aš esu, šių metų spalio mėnesį svarstė šį prašymą ir sutarė pateikti pasiūlymus kanceliarijai. Laikydamasis šio sutarimo ir remdamasis Europos Parlamento ir kitų valstybės institucijų akreditacijos taisyklėmis, aš pateikiau savo pasiūlymus, kurie prieš tai buvo suderinti su Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba ir Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamentu.

Yra žinoma, kad Seimo erdvės skiriamos į neviešą, administracinę ir viešąją erdves. Mano pateiktuose siūlymuose aptariamas žurnalistų patekimo ribojimas tik į neviešas Seimo rūmų administracijos erdves, taip pat žurnalistų aprangos kodas išskirtinių, iškilmingų renginių metu. Tokių renginių Seime yra vos du ar trys per metus, tačiau tai išties iškilūs, mūsų tautos ir valstybės gyvenime svarbūs įvykiai, kuriuose dalyvauja valstybės vadovai, visuomenės atstovai, diplomatinis korpusas, kiti svečiai. Esu įsitikinęs ir neabejoju, kad kiekvienas žurnalistas pritars, jog tai ne vien mūsų valstybės reprezentacijos, šalies kultūros, bet ir įvaizdžio klausimas, visiškai nesusijęs su žurnalistiniu darbu -  galimybe rinkti ir skleisti aktualią informaciją.  

Platesnės diskusijos galėtų pelnyti klausimas dėl žurnalistų prieigos ribojimo į administracines erdves, kuriose dirba daugiau kaip 600 neviešų asmenų, veikia Seimo finansų, riboto naudojimo dokumentų apsaugos ir kiti skyriai. Teikdamas pasiūlymą žurnalistų akreditacijai Seime atsižvelgiau ir į šių darbuotojų darbo sąlygas, taip pat kitų aukštų valstybės institucijų, pirmiausia Prezidentūros ir Vyriausybės, praktiką. Paklaustas, ar šiose institucijose taikytinas ribojimas, manau, kiekvienas atsakingas žurnalistas patvirtins - kad taip. Ar prieigos prie neviešų administracinių erdvių Seime apribojimas yra žurnalisto veiklos laisvės varžymas - abejotinas klausimas, tačiau tikrai ne „uždarytas". Tikiuosi, kad artimiausiu metu ir kiti Seimo valdybos nariai pateiks savo pasiūlymus, kurie bus apibendrinti, o iškilus klausimams diskusija bus tęsiama.

 

Daugiau informacijos:

Seimo Pirmininko pavaduotojo sekretoriatas, tel. (8 5) 239 6360

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-26 10:26
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

bermudu trikampis

2014-12-06 09:07

Kai ieini i seima, turi zinoti kur tu gali rasti pasnekova. Bet to nepakanka. Pasnekovas gali buti visur ir jo dar reikia paieskoti mazu maziausiai 3 jose erdvese. Jeigu posedziu metas, tai ir ministra pamatysi.Bet nuo balkonelio.Iejes i seima, pasijunti vienisas jeigu neperbega koridorium koks nors padejeja(s) ar kanceliarijos darbuotojas(os).

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Seimas ne darzas ir ne privati valda

2014-12-03 23:33

Kas bijo zurnalistu, tas slepiasi neviesoj erdveje-tualete ar sandeliuke. Patys tokius nemoksas isileidzia i seima, o poto begioja nuo ju kaip sportininkai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Oi,Oi, Oi

2014-12-03 23:27

Ka cia papezejo apie viesas ir ne viesas erdves? Tais laikais kai as lankydavausi seime, niekas neribojo jokiu erdviu i jokias viesas ar ne viesas. gal ant grindu koridoriais suzymeti kokiais gardais vaikscioti seimunams, kokiais zurnalistams. Seimunui atrodo, kad tu zurnalistu seime daug. Bet puse tiek ateitu jei juos isileistu. Ta puse yra laisvieji, buve redakciju darbuotojai.Redakcijoms bankrutavus, tapo laisvaisiais. Jie yra uz zurnalistu teisiu ribu. Atvirksciai-nediplomuoti zurnalistini darba dirbantys tv operatoriai mielai ileidziami "pareklamuoti" seimunus.Siukstu tik gerai parodyti, nes taps "persona non grata".Buve zurnalistai, landzioje po seimunu spintas, ieskodami alkoholio ar potrcelianiniu puodeliu, dabar jau nebedirba zurnalistais.dabar jie patys ginasi nuo zurnalistu, sugalvodami visokiausius gardus, kur galima, o kur negalima vaikscioti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė

2014-11-28 06:34

Man čia ne viskas aišku.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media