2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kolegos Juozo Stasino dėka – memorialinė lenta garsiam gamtosaugininkui

2013-06-07
 
Po Viktoro Bergo memorialinės lentos atidarymo (Vytauto Žeimanto nuotr.).

Po Viktoro Bergo memorialinės lentos atidarymo (Vytauto Žeimanto nuotr.).

Vytautas Žeimantas

 

Per Pasaulinę aplinkos dieną, Vilniuje, Donelaičio g. 16 buvo atidengta nauja memorialinė lenta gamtos riteriu tituluotam aplinkosaugos korifėjus Viktorui Bergui.


Per iškilmes kalbėjo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, Gamtos bičiulių asociacijos prezidentas, profesorius Algimantas Stanaitis, V.Bergo kraštietis, žinomas Ukmergės gamtosaugininkas Jonas Stakauskas, kiti.

 

Renginį vedė mūsų kolega, LŽS ir NŽKA narys, laikraščio „Tėviškės gamta" redaktorius Juozas Stasinas. Vedė ne dėl to, kad jis buvęs V.Bergo mokinys, o todėl, kad jis buvo viso šio sumanymo iniciatorius ir pagrindinis vykdytojas. Dar prieš kelis metus jis pradėjo veikti, kad prie namo, kuriame paskutiniuosius metus gyveno V.Bergas, būtų prikalta nauja memorialinė lenta. Džiaugiuosi, kad tąsyk kolegą Juozą supažindinau su dailininku Stasiu Makaraičiu, kuris ir ėmėsi šio darbo. Tačiau reikėjo atlikti dar ir daug kitų darbų. Kolega Juozas turėjo gauti Vilniaus merijos sutikimą, visų daugiabučio namo gyventojų pritarimą, pagaliau moralinę ir finansinę paramą iš Aplinkos ministerijos. Visus šiuos darbus jis nuveikė vienas, jam talkino tik didis noras gražiai įprasminti savo mokytoją, ir įgimtas entuziazmas vykdyti numatytus darbus.

 

Jaunesnieji kolegos, manau mažai težino apie V.Bergo veiklą. Apie ją tarsiu keltą žodžių, juolab kolega Juozas jį gražiai pristatė per iškilmes.

 

Viktoras Bergas (1906 - 1983) praktiškai visą savo gyvenimą paskyrė gamtosaugai - 1957-1970 metais buvo Gamtos apsaugos komiteto pirmininkas. Jo pastangomis 1957 m. buvo atnaujinta žurnalo „Mūsų girios" leidyba, 1964 metais įkurtas naujas žurnalas „Mūsų gamta". 1960 m. įsteigta Lietuvos gamtos apsaugos draugija. 1973 m. jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio gamtos apsaugos darbuotojo garbės vardas, 1983 m. įteikta Tado Ivanausko premija. Siekiant įamžinti jo atminimą, Aplinkos ministerija 1996 m. įsteigė Viktoro Bergo premiją už nuopelnus aplinkos apsaugai.

 

V. Bergas rūpinosi ne tik gamta, bet ir žmonėmis dirbančiais gamtosaugoje, išugdė nemažai dabar žinomų gamtosaugininkų. Tarp jų ir Juozą Stasiną, kurį jis įdarbino, kai kolega Juozas dar tik studijavo žurnalistiką Vilniaus universitete. Vėliau, sekdamas V.Bergo pavyzdžiu, jis tapo irgi žinomas gamtosaugininkas, daug metų realiai vadovavo Lietuvos gamtos apsaugos draugijai, buvo žurnalo „Mūsų gamta" redakcinės kolegijos narys, skelbė daug straipsnių gamtosaugos, ekologinės kultūros temomis. 1983 m. jis apdovanojamas medaliu „Už nuopelnus kraštotyrai ir paminklų apsaugai",1985 m. - suteikiamas Lietuvos nusipelnęs gamtos apsaugos darbuotojo garbės vardas. 1989 m. jis įkuria ir leidžia laikraštį „Tėviškės gamta". 1995 m. atkuria Juozo Tumo-Vaižganto prieš karą suorganizuotą Lietuvai pagražinti draugiją. 1998 m. jis apdovanojamas DLK Gedimino ordino 1-ojo laipsnio medaliu, 2002 m. - Česlovo Kudabos ir Juozo Kazicko premijomis. 2005 m. jis įsteigia Lietuvos gamtos bičiulių asociacija, jai vadovauja. narys. Parengė vienas ar su kitais autoriais per 10 knygų, tarp jų ir atsiminimų knyga apie gamtosaugininką V. Bergą „Gamtos riterio lobiai" (2007).

 

Džiugu, kad naują memorialinę lentą ėmėsi kurti žinomas dailininkas Stasys Makaraitis, kuris yra ir didelis žurnalistų bičiulis. Jis jau yra sukūręs ir įvairiuose parodose eksponavęs Arnoldo Čaikovskio, Stanislovo Pleskaus, Jono Vėlyvio, Alberto Vaidilos, Vytauto Petro Vaitkaus, šių eilučių autoriaus bei kitų žurnalistų medalius, sukurtus varyje.

 

„Stasys Makaraitis žinomas šalies plačiajai visuomenei kaip puikus dizaineris ir medalių kūrėjas. Paminklinė atminimo lenta su vario bareljefu, skirta Viktorui Bergui, dar kartą patvirtina, kad jis talentingas portretistas, gerai išmanantis skulptūros technologiją. Šios Atminimo lentos atidaryme dalyvavę bei gerai pažinoję portretuojamąjį pažymėjo gerai perteiktą panašumą, taiklią psichologinę charakteristiką. Šis kūrinys pasižymi menine raiška. Nėra paprasta surasti pusiausvyrą tarp apibendrintų vaizdo formų ir portretinio panašumo. S. Makaraičiui su šia problema susidoroti pavyko ir Vilniuje turime dar vieną paminklinę atminimo lentą su portreto bareljefu, kuri byloja apie tinkamai pagerbtą asmenybę", - sako menotyrininkas Albertas Vaidila.

 

Kolegoms priminsiu, kad Malaišiuose naujiems Juozo Tumo Vaižganto premijos laureatams, dabar įteikiamas S. Makaraičio sukurtas Juozo Tumo Vaižganto medalis. S.Makaraitis sukūrė ir medalį, skirtą Antano Macijausko premijos laureatui. Abu šiuos medalius jis sukūrė LŽS iniciatyva. Džiugu, kad stiprėja dailininkų ir žurnalistų ryšiai. Žurnalistai irgi verti meninio įprasminimo. Džiugu, kad mūsų gretose yra Juozas Stasinas, drąsiai tęsiantis savo mokytojo Viktoro Bergo darbus, gražinant Lietuvą, darant ją jaukesnę, išsaugant mūsų gamtą ainiams.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-06-07 16:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media