2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: LRTK pradės teisinę procedūrą dėl „PBK Lietuva“ ir „NTV Mir Lithuania“ programose išplatintos draudžiamos informacijos

2019-01-31
 
2019 m. sausio 30 d. vykusio posėdžio metu Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau -LRTK) siekė įvertinti ar rusų kalba Lietuvoje retransliuojamose televizijos programose „Pirmais Baltijas Kanals Lietuva" ir „NTV Mir Lietuva" paskleista informacija pažeidė Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo (toliau - VIĮ) nuostatas dėl draudžiamos skleisti informacijos.
Kaip nepriklausomas ekspertas posėdyje dalyvavo Lietuvos istorijos instituto atstovas. Į šio klausymo svarstymą buvo pakviestas ir minėtas programas rengiančių transliuotojų atstovas.
Latvijos jurisdikcijai priklausančio transliuotojo „Pirmais Baltijas Kanals" SIA televizijos programos „Pirmais Baltijas Kanals Lietuva" 2019 m. sausio 14 d. transliuotos laidos „Laikas" reportaže apie 2019 m. sausio 13 d. Lietuvos Respublikos Seime vykusį Laisvės gynėjų dienos minėjimą buvo paskleista melaginga, šmeižianti ir neapykantą kurstanti informacija apie Lietuvos ir Latvijos partizanus.
Įvertinusi reportaže išsakytus šmeižikiškus pasisakymus ir komentarus ir atsižvelgusi į Lietuvos istorijos instituto atstovo nuomonę ir išvadas bei transliuotojo atstovo pasiaiškinimus LRTK nusprendė, kad minėto reportažo turinys pažeidė VIĮ 19 straipsnio 1 dalies 3 punkto ir 2 dalies nuostatas, pagal kurias draudžiama kurstyti neapykantą, platinti dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą.
Tai pirmasis nustatytas tokio pobūdžio televizijos programoje „Pirmais Baltijas Kanals Lietuva" padarytas pažeidimas per vienerius metus. Jei tokie pažeidimai kartosis, po trečiojo nustatyto panašaus pobūdžio pažeidimo per vienerius metus LRTK turės teisę laikinai riboti tokios programos laisvą priėmimą Lietuvoje. 
LRTK taip pat nustatė, kad Jungtinės Karalystės jurisdikcijai priklausančio transliuotojo „Baltic Media Alliance Ltd" televizijos programoje „NTV Mir Lithuania" 2019 m. sausio 20 d. transliuotos laidos „Savaitės apžvalga" reportaže buvo skleidžiama draudžiama informacija.
Įvertinusi transliuotą reportažą, kuriame buvo teigiama, kad partizanai žudė taikius gyventojus bei dalyvavo holokauste, kad Lietuvoje ir Latvijoje klastojami istoriniai faktai ir, atsižvelgusi į posėdyje išsakytus argumentus bei eksperto nuomonę, LRTK nusprendė, kad šiame reportaže taip pat buvo skleidžiama VIĮ 19 straipsnio 1 dalies 3 punkte ir 2 dalyje numatytus kriterijus atitinkanti informacija, t. y. buvo kurstoma neapykanta, skleidžiama dezinformacija. Remiantis VIĮ 19 straipsnio nuostatomis - draudžiama kurstyti neapykantą, skleisti dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą.
Televizijos programoje „NTV Mir Lithuania" draudžiamos skleisti informacijos atvejis per vienerius metus buvo nustatytas jau antrą kartą. Jei panašaus pobūdžio atvejis bus nustatytas trečią kartą per vienerius metus, LRTK spręs klausimą dėl šios programos retransliavimo laikino sustabdymo Lietuvos Respublikos teritorijoje.

 

Birutė Keršienė
Visuomenės informavimo skyriaus vedėja
El. paštas birute.kersiene@rtk.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-31 10:32
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media