2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Grikpėdžiai - Atminimo lenta žinomam žurnalistui Broniui Nainiui

2022-09-01
 
Bronius Nainys

Bronius Nainys

Antanas Andrijonas
Rugsėjo 3 d. 11 val. Grikpėdžių kaime (Pakruojo r.) prasidės iškilmės, kurių metu bus atidengta atminimo lenta Pakruojo rajono Garbės piliečiui, JAV lietuvių visuomenės veikėjui, buvusiam Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkui, žurnalistui Broniui Nainiui (1920-2016). Žymaus kraštiečio įamžinimą inicijavo Grikpėdžių kaimo bendruomenė, Pakruojo rajono savivaldybė ir JAV gyvenančios B. Nainio dukterys Laima Nainytė-Garbonkienė bei Rūta Nainytė-Sušinskienė.
B. Nainys gimė 1920 m. lapkričio 15 d. Grikpėdžiuose, Pašvitinio valsčiuje, Šiaulių apskrityje. 1939 m. baigė Linkuvos gimnaziją, 1940 m. Kauno karo mokyklą, 1943 m. - mechanikos inžineriją Vytauto Didžiojo universitete, 1963 m. - Ilinojaus technologijos institutą JAV. Per SSRS ir Vokietijos okupacijas 1940-1944 m. - pasipriešinimo dalyvis, Lietuvos aktyvistų fronto narys, Pašvitinio partizanų grupės vadas. Karo pabaigoje su šia partizanų grupe keliavo į Žemaitiją, kur įsijungė į Tėvynės apsaugos rinktinę. Atsidūrė Ventos fronte, dalyvavo Sedos kautynėse, kuriose vadovavo Pirmojo pulko sunkiųjų ginklų kuopos minosvaidžių būriui. Paskui pasitraukė į Vokietiją. Ketverius metus dirbo amerikiečių kariuomenės žinyboje, buvo lietuvių inžinerijos kuopos vyresniuoju karininku, dvejus metus ėjo kuopos vado pareigas. Jam buvo suteiktas kapitono laipsnis. O 1950 m. B. Nainys persikėlė į JAV. Čikagos Ilinojaus institute Technologijos fakultete įgijo statybos inžinieriaus specialybę. Dirbo vyr. inžinierium, projektuotoju, darbų vykdytoju, vadovu.
JAV iš karto įsijungė į Lietuvių bendruomenės veiklą. 1963 m. SSRS vadovui N. Chruščiovui lankantis JAV, Čikagoje suorganizavo masinę antisovietinę demonstraciją. Ilgametė B. Nainio politinė veikla dėl Lietuvos laisvinimo nenutrūko per visus slogius „geležinės uždangos" dešimtmečius ir buvo apvainikuota 1990 metų kovo 11-osios Nepriklausomybės aktu. Darbą politikos bare B. Nainys tęsė toliau.
Į JAV lietuvių bendruomenės Čikagos apygardos valdybą B. Nainys buvo išrinktas 1959 metais, tapo valdybos pirmininku ir šveitimo komisijos pirmininku. JAV suorganizavo II tautinių šokių šventę, moksleivių pavasario šventes, dailiojo skaitymo konkursus, kurie tapo tradicija. Jis buvo didžiulės JAV ir Kanados lietuvių tautinių šokių šventės Čikagoje iniciatorius ir organizatbrius. B. Nainys - pradininkas simpoziumų, kurių tradicija nuo 1969 m. tęsiama Lietuvoje bei JAV (pirmieji Mokslo ir kūrybos simpoziumai vyko JAV). 2008 metų rudenį Lemonte (JAV) surengtas jau XIV Mokslo ir kūrybos simpoziumas, į kurį B. Nainį pakvietė kaip Garbės pirmininką. Apie šį renginį B. Nainys rašė savo atsiminimuose: „Gerai nusiteikęs ėjau į Pasaulio lietuvių centre, Lemonte, 2008 m. Padėkos dienos savaitgalio laikotarpiu vykstančio keturioliktojo Mokslo ir kūrybos simpoziumo atidarymą... Įsijungiau į programos dalyvių ir svečių būrį. Tarp jų - ir man pažįstami iš Lietuvos. Skaitau jūsų tekstus „Balse", geri, spausdamas ranką pradėjo pokalbį buvęs Prezidento Valdo Adamkaus pirmasis patarėjas, dabar Pilietinės visuomenės instituto direktorius dr. Darius Kuolys. Taip, labai geri, sveikinosi Kuolio žodžius nugirdęs švietimo ministras dr. Algirdas Monkevičius. Dėl gerumo, tai ką gi, negi tokie ypatingi, mano seni pažįstami, Simpoziumo paskaitininkai mano peckelynę, už kurią apie ją atsiliepiančiųjų, beje, ir gerokai, „per nosį" gaunu, man į akis peiks, tačiau tikrai nustebau, kad mano straipsnius Lietuvos žmonės skaito ir juos aptarinėja. Tik kaip galėtų juos girti šie du iškilūs Lietuvos mokslininkai - politikai, kai mano straipsniai - jų idėjų priešingybė. Juk ir Monkevičius, ir ypač Kuolys - pilietinės valstybės puoselėtojai, o aš - lietuvių tautinės, ir savo rašiniuose jų idėjas kritikuoju. Kartais - net stipriai. Gerai, apie tai užsiminus, sako jie, priešinga nuomonė visada įdomi ir svarbi. Ypač iš išeivijos. Būtinai rašykite..."
1967 metais B. Nainį išrinko JAV lietuvių bendruomenės centro valdybos pirmininku. Dvi kadencijas - nuo 1973 iki 1978 ir nuo 1992 iki 1997 metų - B. Nainys buvo Pasaulio Lietuvių Bendruomenės (PLB) pirmininkas. Net 23 metus redagavo užsienio lietuvių žurnalą „Pasaulio lietuvis". Žurnalistinę veiklą tęsė iki gyvenimo pabaigos - komentavo pasaulio politikos įvykius, nagrinėjo Lietuvos parlamento, Vyriausybės bei Prezidentūros darbus, jų sėkmes ir nesėkmes, JAV lietuvių spaudoje aprašė savo įspūdžius ir pastebėjimus patirtus apsilankymų gimtajame krašte metu. Nuo 2000 m. buvo savaitraščio „Amerikos lietuvis" bendradarbis. Per aktyvios žurnalistinės veiklos dešimtmečius B. Nainys parašė virš 4 tūkst. įvairių žanrų straipsnių (daugiausia - publicistinių), išleido knygas „Lietuvai ir lietuvybei" (2001 ir 2004 m.), „Mano sąlytis su „Draugu" (2009), „Lietuvos laisvinimo keliu" (2010), „Lietuva - mano širdis ir siela" (2011). O su laikraščiu „Draugas", kuris 2009 m. paminėjo leidybos 100-metį (pats seniausias pasaulyje be pertraukos leidžiamas lietuviškas laikraštis), B. Nainys bendradarbiavo per 60 metų.
B. Nainio atminimas bus įamžintas ir „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijoje", kurią rengia Lietuvos žurnalistų sąjunga.
 
Rubrika "Aktualijos" yra SRTRF projekto dalis. 
 
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-09-30 12:10
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Gediminas

2022-09-02 09:50

Bronius Nainys vertas pagerbimo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Angelija Jurkevičienė

2022-09-02 09:48

Kaip miela. Prisimenu įdomias diskusijas Pasaulio lietuvių centre Lemonte. Didi garbė buvo pažinti šį nuostabų Žmogų!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media