2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Baltarusijos žurnalistų asociacijai - UNESCO pasaulinė premija

2022-04-28
 
Baltarusijos žurnalistų asociacija buvo paskelbta UNESCO / Guillermo Kano pasaulinės premijos laureate už indėlį į spaudos laisvę. Tokį sprendimą vertinimo komisija paskelbė balandžio 27 d.
- Jau dvidešimt penkerius metus UNESCO / Guillermo Cano premija atkreipė dėmesį į viso pasaulio žurnalistų - žurnalistų, kurie tiek daug aukojasi ieškodami tiesos ir atsakomybės - drąsą. Dar kartą esame įkvėpti jūsų pavyzdžio ir primename, kaip svarbu užtikrinti žurnalistų teisę dirbti laisvai ir saugiai", - sakė UNESCO generalinis direktorius Audrey Azoule.
- Teikdami Baltarusijos žurnalistų asociacijai apdovanojimą remiame visus žurnalistus visame pasaulyje, kurie kritikuoja, prieštarauja ir demaskuoja autoritarinius politikus ir režimus, perduoda teisingą informaciją ir propaguoja saviraiškos laisvę. Šiandien juos sveikiname ir giriame. Mes randame būdą pasakyti: esame su jumis ir vertiname jūsų drąsą", - sako tarptautinės žiuri pirmininkas, Albanijos žiniasklaidos organizacijos įkūrėjas ir direktorius Alfredas Lela.
„ Nuo pat įkūrimo 1995 metais iki šiandien mūsų organizacijos pagrindinė misija - ginti žurnalistų ir žiniasklaidos teises. Deja, pastaraisiais metais Baltarusijos žiniasklaidos sektorius buvo priverstas dirbti vykstant precedento neturinčiomis valdžios represijomis.
Daugiau nei tūkstantis žurnalistų teisių pažeidimų atvejų: šimtai sulaikymų, kratų, smurto prieš žiniasklaidos atstovus. Sunaikintos redakcijos, žurnalistai priversti išvykti iš šalies arba jų laukia ilgi kalėjimo metai. 24 žurnalistai už grotų - Baltarusijos žurnalistai šiandien turi dirbti tokiomis sąlygomis.
Visą tą laiką mūsų organizacija toliau dirbo siekdama paremti ir apsaugoti žurnalistus. Ir toliau tai darys. Aukštu apdovanojimu, skirtu Baltarusijos žurnalistų asociacijai , UNESCO vertina visą nepriklausomą Baltarusijos žurnalistų bendruomenę. Tikimės, kad sprendimas skirti premiją galės atkreipti dėmesį į prastėjančią žiniasklaidos laisvės situaciją Baltarusijoje", - pabrėžiama Baltarusijos žurnalistų asociacijos pranešime spaudai.
UNESCO / Guillermo Cano pasaulinis prizas už indėlį į spaudos laisvę skiriamas už žodžio laisvės propagavimą arba reikšmingą indėlį į jos apsaugą. Vasario mėnesį 46 valstybės, tarp jų 27 ES valstybės narės, nominavo Baltarusijos žurnalistų asociacija UNESCO premijai gauti. Ir daugelis žurnalistų organizacijų visame pasaulyje palaikė nominaciją.
Nuo 2021 m. liepos mėn. Baltarusijos žurnalistų asociacijos biuras Minske buvo užblokuotas po saugumo pajėgų atakos, o Lukašenkos režimas atėmė organizacijos registraciją. Nepaisant to, Baltarusijos žurnalistų asociacijo ir toliau dirba, likdama Tarptautinės ir Europos žurnalistų federacijos nare.
Lietuvos žurnalistų sąjunga palaiko aktyvius, draugiškus santykius su Baltarusijos žurnalistų asociacija, padeda baltarusijos žurnalistams , dabar dirbantiems Vilniuje.
"Šis apdovanojimas skirtas visai baltarusių žurnalistų bendruomenei, kuri nesitaiksto su žmogaus teisių pažieidimais, kuriems rūpi demokratija ir kurie dėl to labai skaudžiai nukentėjo. Tačiau šiandien Baltarusijos žurnalistų asociacija tęsia veiklą Vilniuje ir jų darbų įvertinimas premija yra didelis įkvėpimas. Džiaugiuosi, kad mūsų Europos žurnalistų federacijos pastangos atkreipti dėmesį į kolegų veiklą pagaliau buvo įvertintos tokiu garbingu apdovanojimu ir jis bus įteiktas Pasaulinės spaudos laisvės dienos proga jau kitą savaitę," - sako LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-04-28 10:55
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media