2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: 2021 metų Kalbos premija skirta redaktorei, vertėjai Donatai Linčiuvienei

2021-05-08
 
Donata Linčiuvienė

Donata Linčiuvienė

Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija, kaip ir kasmet, skiria žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės atminimą įamžinančią Kalbos premiją. Už ilgamečius neeilinius darbus lituanistikos baruose, už pastangas skatinti gražios ir taisyklingos lietuvių kalbos vartojimą ir už visuomenei reikšmingų darbų atlikimą bei rūpinimąsi lituanistiniu paveldu, šiais 2021 m. Kalbos premiją nutarta skirti redaktorei, vertėjai, tekstologei Donatai Linčiuvienei.
Komisija įvertino ilgametį, itin kruopštų Donatos Linčiuvienės darbą redaguojant ir verčiant kūrinius, neretai atliekant kur kas daugiau nei redagavimas ar vertimas. Laureatės redaguoti kūriniai išsiskiria taisyklingumu, teksto sklandumu, pastraipų suderinamumu, preciziška terminologija ir kruopščiai patikrintais faktais. Dažnu atveju laureatė buvo ne tik teksto redaktorė, bet ir sudarytoja, pvz., baigė rengti Balio Sruogos Raštus netikėtai mirus jų sudarytojui Algiui Samulioniui. Laureatė užbaigė šį darbą ne tik kaip redaktorė, bet ir kaip Raštų sudarytoja. Donata Linčiuvienė pasiekė profesinio darbo aukštumų, jos darbai yra aukščiausios kvalifikacijos specializuoto vertimo pavyzdžiai, o savo kompetencijas ir ilgametį patyrimą šiandien ji perduoda jaunajai vertėjų ir redaktorių kartai.
Šiais metais Komisija gavo net 8 paraiškas dėl Kalbos premijos skyrimo. Tiek kandidatų nebuvo pasiūlyta nė vienais metais. Įvairios įstaigos ir organizacijos pateikė šiuos kandidatus:
Albinas Drukteinis, Klaipėdos universiteto profesorius;
Eglė Griciuvienė, archeologė;
Regina Kvašytė, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos docentė;
Donata Linčiuvienė, redaktorė, vertėja;
Jurgita Macienė, Šiaulių valstybinės kolegijos docentė;
Donata Simonaitienė, lituanistinės mokyklos „Gintarėlis" (Airija) direktorė;
Laimutė Stūglienė, lietuvių kalbos mokytoja-metodininkė;
Vilma Zubaitienė, Vilniaus universiteto docentė.
Komisija vertina visų kandidatų atliktus darbus ir indėlį į lituanistikos puoselėjimą, todėl buvo nutarta jiems visiems padėkoti ir įteikti Seimo atminimo medalius ir padėkos raštus.
Tikimasi, kad Kalbos premija bus įteikta ir visi kandidatai bus pagerbti gruodžio mėn. pradžioje Valdovų rūmuose vyksiančiame iškilmingame renginyje „Kalbos vakaras".
Žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės (1873-1945) atminimą įamžinanti Kalbos premija skiriama už reikšmingą, neatlygintinai atliekamą lituanistinę veiklą Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams, organizacijoms ar institucijoms.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-06-04 09:48
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Tautvydas

2021-05-11 14:43

Atsiprašau - dienoraščiuose

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Tautvydas

2021-05-11 14:32

Ją labai gyrė Juozas Baltušis savo sinoraščiuose

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media