2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: LRT žurnalistai vadovausis naujai sukurtu profesinės etikos kodeksu

2019-01-22
 
Edvardas Kubilius. E. Blaževič foto

Edvardas Kubilius. E. Blaževič foto

LRT žurnalistai nuo šiol vadovausis naujai sukurtu Žurnalistų etikos kodeksu, kuris visuomeniniam transliuotojui padės siekti aukščiausių profesinių standartų ir papildys Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksą.
Kodeksą kūrė pati LRT žurnalistų bendruomenė, projektui vadovavo LRT RADIJO žurnalistas Edvardas Kubilius. „Šis kodeksas apskritai yra reiklesnis negu dabar galiojantis Visuomenės informavimo etikos kodeksas, kurį LRT žurnalistų etikos kodeksas tik papildo. Tai leidžia mums, LRT žurnalistams, ne tik aiškiau suvokti savo kasdienį darbą, bet ir nuolat apie jį svarstyti. Keičiasi laikai, keičiasi ir kai kurie mūsų profesijos niuansai, tad naudinga bus vis grįžti, prisiminti pagrindines etikos normas bei, esant reikalui, jas keisti", - pasakoja žurnalistas.
Pasak Edvardo Kubiliaus, bene didžiausias šio kodekso privalumas ir praktiškumas yra tai, kad jame labai aiškiai apibrėžta žurnalistų veikla socialiniuose tinkluose: „Komunikuodami juose žurnalistai turi laikytis visų kodekso reikalavimų, o ypač išskirčiau reklamą, t. y. žurnalistai negali reklamuoti jokių produktų ar paslaugų, taip užtikrindami savo nešališkumą. Taip pat kodeksas įpareigoja žurnalistus itin kritiškai vertinti ir į viešosios diskusijos erdvę kelti socialiniuose tinkluose matomą informaciją - kodeksas primena, kad ją visais atvejais būtina patikrinti, ir tai padės išvengti vis pasitaikančių netikslumų dabar."
LRT žurnalistų etikos kodeksas kartu su Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksu pripažįstamas LRT darbo tvarkos taisyklių dalimi. Kodekso nuostatų pažeidimus nagrinės LRT žurnalistų etikos komisija, kurią sudarys 7 nariai. 
3 narius, kaip savo atstovus, į ją delegavo LRT žurnalistų bendruomenė - po vieną iš radijo, televizijos ir portalo. Tai pats kodekso rengėjas, radijo žurnalistas Edvardas Kubilius, televizijos naujienų prodiuseris Modestas Naudžius ir portalo LRT.LT žurnalistė Modesta Gaučaitė. Dar 3 narius skyrė LRT generalinė direktorė: tai LRT teisininkė Lina Joskaudaitė-Dmitrijeva, radijo naujienų tarnybos vadovas Audronis Braukyla ir televizijos naujienų tarnybos vadovė Inga Larionovaitė. Komisijoje taip pat bus LRT Teisės ir vindikacijos skyriaus vadovė Daiva Apšegienė.
LRT žurnalistų etikos kodeksą galima rasti: https://www.lrt.lt/apie-lrt/lrt/etika
Virginija Bunevičiūtė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-22 16:01
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media