2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Gerimantas Statinis: XIV Eurazijos media forumas Astanoje

2017-07-03
 
 

Gerimantas Statinis

 

Birželio 10 d. Astanoje buvo atidaryta pasaulinė „EXPO 2017" paroda, tačiau Kazachstano sostinėje jau ištisus metus vyksta įvairios konferencijos, forumai, simpoziumai, suvažiavimai ir susitikimai. Vienas iš jų - per Jonines įvykęs XVI Eurazijos media forumas, kurio pagrindinė tema buvo „Kompromisų scenarijaus paieškos".

Birželio 22 - 24 dienomis  XIV Eurazijos media forumas vyko „EXPO 2017" kongresų centre posėdžių forma. Pagrindiniai spikeriai - vedantieji, pranešdavo temą ir leisdavo ant pakylos sėdintiems moderatoriams laisvai reikšti savo nuomonę. Į šias pozicijas buvo pakviesti prezidentai, gubernatoriai, Nobelio premijų laureatai, telekompanijų vadovai ir garsiausi jų žurnalistai. „BBC  World News" vedėjas Nik Gowing, „Blumberg media group" direktorius Todd Baer, Žurnalistikos ir naujienų  muziejaus vadovas Shelby Coffey III, „Al Jazeera" televizijos kanalo vadovas Riz Khan,  „RBK" televizijos žurnalistas Andrej Levčenko, „Trafalgar Strategies" kompanijos įkūrėjas Giles Kenningham, „CPAC" televizijos kanalo prezidentė Catherine Cano, „Mediadante" kompanijos įkūrėja Jane Dutton ir daugelis kitų žiniasklaidos pasaulio žvaigždžių. Kai visi moderatoriai - diskusijos generatoriai pasisakydavo, vedantysis užduodavo provokuojančius klausimus ir tuomet įsivyraudavo gyvas ir įdomus dialogas.

Posėdžio pabaigoje galėjo klausti arba prieštarauti visi esantys salėje. Nei vienas spikeris ar moderatorius pranešimų neskaitė, forumas vyko gyvu ir įdomiu diskusijų formatu. Šios konferencijos kuratorė, Kazachstano prezidento vyriausioji dukra Dariga Nazarbajeva sakė, kad laisvė ir saugumas yra svarbiausios šių dienų aktualijos. Pasaulis trapus ir labai pažeidžiamas. Progresas priklauso nuo drąsių žmonių šiame skaitmeninių technologijų pasaulyje. Forumo pagrindinės temos: „Naujoji pasaulio tvarka: statyti tiltus ar sienas?", „Ateities energija - žaliosios energijos jėga", „Ekonomikos stebuklo azijietiškos paslaptys", „Sirijos krizė: ar įžvelgiama karo pabaiga?"   

 „EXPO 2017" parodos tema „Ateities energija" ir visų šalių paviljonai yra skirti atsinaujinantiems energijos šaltiniams. Parodos paviljonai yra išsidėstę puslankiu, o viduryje švyti rutulio formos sferinis pastatas, kurio diametras 80, o aukštis 100 metrų. Rutulio konstrukcijos paviršius padengtas fotovoltiniais elementais, kurie saulės energiją paverčia elektra, o viršutiniuose aukštuose įrengti du vėjo generatoriai. Pirmame aukšte įsikūrė Kazachstano ekspozicija, o pačioje rutulio sferoje - „Ateities muziejus", kuriame inovacijos ir moksliniai tyrinėjimai pateikiami interaktyvių technologijų, skaitmeniniu ir multimediniu formatu. Visą tai leidžia pajusti neaprėpiamos  erdvės pojūtį. Per visus aštuonis aukštus demonstruojamos pagrindinės ateities energijos rūšys: kosmoso, saulės, biomasės, vėjo vandens ir kinetinė. Tai įspūdingiausias šios parodos paviljonas.

Teminis paviljonas „Energijos pasaulis" pristato energiją kaip fizinį reiškinį, kuris mokslinių tyrinėjimų dėka atskleidžia galimus sprendimus tolimesnėje energetikos ateityje. „Mano ateities energija" demonstruoja kaip efektyviai naudoti energiją. Lietuvos paviljonas pavadintas „Ateities energijos spinduliai iš Lietuvos". Lazeriai - ateities energija: paviljono centre LED šviesų ir veidrodžių pagalba vaizduojamas lazerio gimimas.  Įdomus sutapimas, kad žodis, reiškiantis saulės spindulį, ir lietuvių, ir kazachų kalbomis skamba taip pat - „saulė".

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-07-03 12:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media