2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Vilniaus universiteto Šv.Jonų bažnyčioje medalų „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ įteikimas. Tarp apdovanotųjų yra ir žurnalistų

2017-10-02
 
2011 m. I-ojo laipsnio medaliais buvo pagerbtos Sausio 13-osios aukos, o sekančiais metais - Medininkuose žuvę pareigūnai, savo gyvybę paaukoję mylimVisuomeninius apdovanojimus „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" 2009 m. įsteigė keletas nevyriausybinių organizacijų: M. ir J. Šlapelių muziejus, Vilniaus ainių klubas, Vilniaus rotušė, LR Krašto apsaugos bičiulių klubas, vėliau prisijungė Nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba (NOKT), vienijanti 26 veiklias organizacijas, puoselėjančias Lietuvos gynybines galias, patriotizmą, lietuvybę, tautinį, istorinį ir kultūrinį paveldą. Komisijos pirmininku išrinktas kun. Tomas Šernas, reformatų bažnyčios vadovas Lietuvoje. Per beveik aštuonerius veiklos metus I ir II laipsnio medaliais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" pagerbta puspenkto šimto iškilių ir Lietuvai ypatingų nuopelnų turinčių asmenybių: tai ir pirmosios mūsų Nepriklausomybę pripažinusios valstybės - Islandijos - tuometis užsienio reikalų ministras J.B.Hannibalsson, lietuvių kilmės rusų demokratas, daug nuveikęs Lietuvos labui būdamas prezidento B.Jelcino bendražygiu G.Burbulis, rašytojai G. Kanovičius bei T.Venclova, šviesios atminties poetas J.Marcinkevičius ir ilgametis VU rektorius akademikas J.Kubilius. Medaliai įteikti ir profesoriui V.Landsbergiui, signatarams Č.Juršėnui, A.Saudargui, R.Ozolui, K.Motiekai, V.Antanaičiui, mons. A.Svarinskui, arkivyskupui-metropolitui G.Grušui, aktoriui J.Budraičiui, poniai A.Adamkienei bei daugeliui kitų, įnešusių savo indėlį į mūsų Valstybės ir Tautos Nepriklausomybės siekį, Sostinės suklestėjimą ir jos pripažinimąos Tėvynės labui.

Šiemet, 2017 m. spalio 3 d. 18 val. Vilniaus universiteto Šv.Jonų bažnyčioje, tradicinėje mūsų renginių vietoje, įvyks medalių teikimo ceremonija, skirta įprasminti daugiatautę ir daugiakultūrę Lietuvą. Renginį pradėsime malda už kritusius kovoje Laisvės gynėjus, o taip pat ir už anapilin išėjusius medalių kavalierius. I-ojo ir II-ojo laipsnio apdovanojimais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" šįkart pagerbsime iškilius asmenis, nusipelniusius savo visuomeninėmis veiklomis, savo atsidavimu, savo profesija, savo darbais, visu savo gyvenimu Sostinei, Tautai bei Valstybei. Tai:

 

- Kovo 11-osios akto signataras, teisininkas, diplomatas, verslininkas, visuomenininkas, filantropas, plačių pažiūrų ir erudicijos žmogus - Česlav Okinčic, I - ojo laipsnio medaliu, už nuopelnus, atkuriant ir įtvirtinant Lietuvos Nepriklausomybę.
- Teisininkė, KASP kūrėja ir veteranė, viena pirmųjų šalies gynybos srities teisininkių, aktyvi Vilnijos ir Gervėčių krašto visuomenininkė Leonarda Kuodienė, I - ojo laipsnio medaliu, už LR Kariuomenės teisinių pagrindų kūrimą bei aktyvų lietuvybės puoselėjimą.
- Lenkijos diplomatas, pirmasis lenkų ambasadorius Lietuvos Respublikoje, atkūrus Nepriklausomybę, didelis Lietuvos šalininkas, rėmėjas ir draugas iki šiolei - Jan Widacki, I - ojo laipsnio medaliu, už ilgametį dvipusių visuomeninių, diplomatinių bei valstybinių Lietuvos ir Lenkijos santykių plėtojimą, už meilę, pagarbą, ištikimybę Lietuvai ir jos žmonėms. 
- Žurnalistas, visuomenės veikėjas, didžiulę patirtį bei daug nuopelnų turintis kaip nevyriausybinių iniciatyvų rėmėjas, TV laidų prodiuseris ir vedėjas, renginių organizatorius Edmundas Jakilaitis, I - ojo laipsnio medaliu, už visuomeninį edukacinį darbą, įgyvendinant kraštotyros, kultūros, istorijos paveldui tirti skirtas ekspedicijas, jas populiarinant bei viešinant.

 

Bus įteikta ir dešimt antrojo laipsnio medalių. Jais už savo visuomenines veiklas, už daugiakultūrių ir įvairiataučių ryšių tarp Sostinės ir jos svečių, įvairiapusių Vilniaus ir užsienio organizacijų santykių plėtojimą, propaguojant ir dvišalius tarpvalstybinius santykius, ir mūsų krašto istoriją, kultūrą, kalbą bei mokslą ir kt. nominuoti:

 

- Irena Zcharova, muzikologė, rusų folkloro žinovė, Tarptautinio festivalio "Pokrovskije kolokola" rengėja.
- Ona Čirienė, tremtinė, aktyvi Nepriklausomybės atkūrimo dalyvė, meilę Tėvynei diegusi ir savo vaikams.
- Alvydas Strička, visuomenininkas, kultūrininkas, "Vilniaus Žemaičių draugijos" pirmininkas.
- Markas Zingeris, Žydų muziejaus vadovas, kultūrininkas, literatas, publicistas, visuomenininkas.
- Michail Filipov, žydų ansamblio "Fajerlach" vadovas, muzikas, visuomenininkas, kultūrininkas.
- Jonas Ivoška, teisininkas, poetas, vienas iš "Lietuvai pagražinti draugijos" vadovų.
- Josif Rybak, Šalčininkų savivaldybės administracijos direktorius, lietuvybės puoselėtojas
- Mikola Dziadzin, buvęs Ukrainos ambasados darbuotojas, dvišalių valstybinių ryšių stiprintojas.
- Pranas Baltrėnas, VGTU profesorius, taršos ir aplinkosaugos specialistas, visuomenininkas.
- Augustinas Linčius, VU mokslų daktaras, geologas, kraštovaizdžio paveldo puoselėtojas.

Įėjimas į renginį laisvas.

 

 

Saulius Povilaitis, visuomeninių apdovanojimų „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" kancleris
(8-621) 42 658, (8-5) 2 46 09 14, saulius@vksreklama.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-10-02 13:53
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media