2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Remiant laisvą žodį Baltarusijoje įsteigta Vilties laisvės premija

2020-10-22
 
Pasirašius sutartį

Pasirašius sutartį

Laisvas žodis negali būti gniaužiamas. Lietuvos žurnalistai negali, nebuvo, nėra ir neliks abejingi tam. kas dedasi už vos poros valandos kelio nuo Vilniaus. Ten - Minske - sistemingai mušami, žalojami, persekiojami žmonės. Gudijos kolegoms, kurie nukentėjo vykdydami profesinę pareigą, nuo šiol bus skiriama premija. Vilties laisvės premija. Šios idėjos autorius ir mecenatas yra ūkininkas Kazys Starkevičius bei jo šeima.
Baltarusijos žurnalistams, kurie savo profesine ir visuomenine veikla, nepaisydami baisiu grėsmių savo sveikatai ir net gyvybei, nesiliovė stiprinę ir skatinę demokratijos plėtrą, žmogaus laisvių ir teisių gynimo progresą ar įkvepia visuomenės solidarumą ir bendruomeniškumą, bus skiriama premija. Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) ir Lietuvos žurnalistų draugija (LŽD) atsiliepė į viešą K. Starkevičiaus šeimos siūlymą įsteigti tokią premiją. Vilniuje pasirašyta abiejų žurnalistų organizacijų sutartis su premijos mecenatu K. Starkevičiumi.
Lietuvos žurnalistų draugijos (LŽD) vardu premiją argumentavo organizacijos vadovė Gražina Viktorija Petrošienė:
„Šiuo sunkiu Baltarusijos tautai metu, bet koks jų laisvės siekio ir žmogaus teisių gynimo palaikymo ženklas yra būtinas. Tuo labiau laisvo ir nepriklausomo žodžio, kaip demokratijos garanto siekiamybė. Turime savo šalies istorinę patirtį, kai kiekvienas tokiomis aplinkybėmis ištartas, užrašytas išspausdintas tiesos žodis buvo kaip gaivaus oro gurkšnis pakilusiai į laisvės kovą tautai.
Vilties laisvės premija, tai profesinio mūsų solidarumo su kolegomis išraiška. Kaip pritartų ir premijos mecenatas Kazys Starkevičius ir jo šeima, daugelį metų mecenuojantys kitą žurnalistinę premiją, kelias į laisvą, demokratinę visuomenę ilgas ir sudėtingas, tad remkime kiekvieną jos aprašką Viltis, Tikėjimas ir Meilė yra žmogiškumo išraika, kuri nėra svetima jokiam žmogui, jokio krikščioniško pasaulio žurnalistui",.
LŽS vadovas Dainius Radzevičius irgi kalba iš esmės: "Šiandien Baltarusijoje žurnalistai, kurie kasdien kalba, rašo ir rodo apie svarbiausius įvykius, apie žmonių gyvenimą ir santykius su valdžia - susiduria su milžinišku spaudimu. Jų svarbiausia misija - informuoti. Tai yra sudėtinga, tai yra pavojinga. Bet tai yra laisvė ir tai teikia vilties visiems Baltarusijos žmonėms. Todėl mūsų apdovanojimas skirtas kolegų palaikymui ir džiaugiuosi, kad dvi giminingos Lietuvos žurnalistų organizacijos tai daro kartu." 
Mecenato, Kazio Starkevičiaus nuomonė: „Tai premija dar kartą pasisakau už Laisvę, Viltį, Tikėjimą, Meilę. Tai premija visiems tiems, kas paviešino faktus. Tiems, kas papasakojo, kas vyksta Minske ar Breste dabar. Tiems, kurie kaunasi už dabartį ir ateitį. Kaip ir tiems, kurie kovėsi 1991-aisiais, kaip kautasi vėliau Maidane, Tbilisyje. Prisiminkime, juk ir mes buvom už visa tai Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Medininkuose ir visur kitur. Tai atmintis visiems, kas rodė ir pasakojo ir pasakoja tiesą apie viską iš visų pasaulio kampų. Nepaisant mirtinų grėsmių. Tai premija žurnalistikai ir žodžio laisvei."
 

 Vilties laisvės premija

NUOSTATAI

 

 

Kam skirta:
Baltarusijos žurnalistui ar žurnalistams, kurie savo profesine ir visuomenine veikla stiprina ir skatina demokratijos plėtrą, žmogaus laisvių ir teisių gynimo progresą ar įkvepia visuomenės solidarumą ir bendruomeniškumą.
Apdovanojimo atsiradimo priežastys ir kontekstas:
Pagerbiant politiko ir diplomato S. Lozoraičio atminimą žurnalistinė jo vardo premija įsteigta 1998 metais. Kasmet už demokratijos principų, dorovinių vertybių sklaidą visuomenės komunikavimo priemonėse, įvertinant tvirtą pilietinę poziciją, už aktyvią, objektyvią žurnalistinę veiklą apdovanojami ir pagerbiami to nusipelnę žurnalistai. 2018 m. 21-ąja premijos laureate buvo apdovanota laikraščio Gudijos lietuviams "Lietuvių godos" vyriausioji redaktorė Marijona Šaknienė.
2020 m. nerimąstingi įvykiai kaimyninėje šalyje, kurioje be perstojo vyksta antidemokratiniai procesai, organizacijos „Žurnalistai be sienų" duomenimis, sulaikomi šimtai vietinių ir užsienio žurnalistų, premijos steigėjus paskatino apsvarstyti ir praplėsti „Laivės ir vilties" geografinę sklaidą.
Apdovanojimas:
Laureatui/laureatams įteikiama skulptūra „Laisvė ir viltis" bei simbolinis 1000 eurų piniginis prizas (jei premija įteikiama asmeniui po mirties, piniginis prizas neteikiamas)
Organizatoriai:
Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Lietuvos žurnalistų draugija
Mecenatas: 
K. Starkevičiaus šeimos fondas
Vertintojai:
Organizatorių bendru Valdybų sprendimu sudaryta 10 autoritetingų asmenų komisija
Nominacijų teikėjai:
Baltarusių NVO, žurnalistų ar žiniasklaidos, žmogaus teisių stebėjimo ir gynimo organizacijos ar neformalios bendruomenės, kurių veikla susijusi su Baltarusija ar skirta Baltarusijos žmonėms 
Būtini dokumentai:
• Teikiant paraišką nominacijai turi būti nurodomi šie duomenys: 
• pretendento(ų) vardas ir pavardė, 
• pretendento kontaktinė informacija (jei įmanoma),
• motyvuotas pretendento/ų darbų ir veiklos aprašymas susiejant tai su apdovanojimo vertybėmis,
• paraiškos teikėjo vardas, pavardė ar organizacijos pavadinimas, kontaktiniai duomenys
Terminai:
Nominacijos organizatoriams teikiamos kasmet iki spalio 30 dienos. 
Laureatai skelbiami kasmet gruodžio 10 dieną, Tarptautinę žmogaus teisių dieną. 
Apdovanojimas vyksta Lietuvoje. 

 

  

Kontaktai informacijai:
Dainius Radzevičius +-370 612 63 838, pirmininkas@lzs.lt 
Gražina Viktorija Petrošienė +370 686 20649, zurnalistu.draugija@gmail.com

 

 Rubrika Aktuali informacija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-26 15:53
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media