2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Konferencija „Ateities scenarijai: kultūros atsakas į Europos Sąjungos socialinės ir ekonominės raidos iššūkius“

2013-09-23
 
 

Spalio 1-2 d. ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva rengia kultūros politikos konferenciją, kurioje bus diskutuojama apie kultūros vaidmenį sprendžiant visuomenės sanglaudos, pasitikėjimo problemas, kūrybiškumo ugdymą, jos indėlį ekonominiam augimui, taip pat būtinus kultūros politikos pokyčius, viešąsias investicijas, galimybę įvertinti kultūros politikos efektyvumą. Konferencijoje dalyvaus daugiau nei 200 delegatų - ES valstybių vyriausybinių institucijų, atsakingų už kultūros politikos formavimą, ES institucijų - Europos Komisijos (DG CULT, REGIO, CONNECT) ir Europos Parlamento - atstovų, kultūros, švietimo, socialinės, regioninės ir finansų politikos ekspertų. Konferencijos dalyvius sveikins už kultūros ir švietimo politiką atsakinga Europos komisarė Androulla Vassiliou bei ilgametė Europos Parlamento kultūros ir švietimo komiteto pirmininkė Doris Pack, kultūros ministras Šarūnas Birutis.

„Manome, kad yra pats laikas peržiūrėti naujausias kultūros politikos raidos tendencijas, - teigia ministras Šarūnas Birutis. - Svarbiausias kultūros politikos pokyčius skatinantis aspektas - tai naujasis 2014-2020 m. ES finansinės paramos laikotarpis ir vykstančios šalių narių ir Europos Komisijos derybos dėl ES struktūrines permainas bei socialinę sanglaudą užtikrinančių viešųjų investicijų, kuriose ne visuomet pakankamai yra įvertinamas kultūros ir kūrybinio sektoriaus vaidmuo.

Šiandien jau galiu pasidžiaugti, kad ilgalaikėje Lietuvos 2014-2020 metų plėtros strategijoje kultūra tapo atskiru horizontaliu prioritetu, kuris įtvirtina kultūrą kaip integralią nacionalinės pažangos plano dalį. Tai rodo, kad kultūra yra vis labiau pripažįstama reikšmingu socialinės raidos ir ekonominio augimo dėmeniu."

Konferencijoje pagrindinius pranešimus pristatys kultūros ekonomistas, kultūra grindžiamos plėtros ekspertas Pier Luigi Sacco, sociologas, transnacionalinių struktūrinių investicijų analitikas László Brusztas, Europos Tarybos kultūros politikų ir krypčių kompendiumo koordinatorius Andreas J. Wiesandas, savo pranešime apžvelgsiantis ES valstybių narių pasirengimą įtvirtinti kultūros vaidmenį nacionalinėse plėtros strategijose, kreipiant dėmesį ne tik į kultūros ir kūrybines industrijas, bet ir į platesnius kultūra grindžiamos plėtros aspektus.

Konferencijoje numatoma analizuoti 2007-2013 m. programavimo laikotarpio ES struktūrinės paramos ir kitų ES finansinių mechanizmų indėlį į nacionalinių kultūros politikų formavimą, užtikrinant finansinį stabilumą, procesų skaidrumą, skatinant tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir siekiant apčiuopiamų rezultatų. Bus pristatytos ES valstybių narių patirtys įtvirtinant kultūra grindžiamos plėtros strategijas nacionaliniu, regionų ir vietos lygiu, taip pat bus atkeiptas dėmesys ir į valstybių inicijuojamos ir palaikomos aktyvios kultūros politikos skaitmeninėje erdvėje poreikį.

Dėmesio renginyje turėtų sulaukti ir sesija skirta tarpinstituciniam bendradarbiavimui Europos Komisijoje, siekiant politiniu lygiu užtikrinti tinkamą vietą kultūra grindžiamai plėtrai bei įgyvendinant konkrečių finansinių priemonių planavimą.

Antroji konferencijos diena bus skirta aptarti vieną svarbiausių dilemų kultūros politikoje - įrodymais grįstos viešosios politikos būtinybę ir būdus, kuriais matuojame ne tik kultūros produkcijos apimtis ir jos vartojimą, bet ir kultūrinį, socialinį ar ekonominį poveikį.

Antrojoje šios sesijos dalyje bus pristatomi tarpsritinių programų ir projektų geros praktikos pavyzdžiai iš įvairių ES valstybių narių keturiose pasirinktose srityse: a) kūrybinių partnerysčių ir edukacijos; b) kultūros paveldo ir novatoriškų kultūros bei socialinių paslaugų; c) kultūros infrastruktūros, bibliotekų ir bendruomenės dalyvavimo; d) kultūros turinio skaitmeninėje aplinkoje. Konferencijos dalyviai aptars vykdomų novatoriškų kultūros programų ir projektų viešųjų finansinių intervencijų pagrindimą, rezultatus, perspektyvas ir tokių programų bei projektų pritaikomumą kitose šalyse.

Konferencijoje keliami klausimai bus taip pat aktualizuoti spalio 2 d. Vilniuje vyksiančiame neformaliame Europos Sąjungos bei Europos ekonominės erdvės valstybių kultūros ministrų susitikime. ES bei Europos laisvosios prekybos asociacijos (EFTA) šalių ministrai diskutuos apie tai, kokiu būdu įtikinti vyriausybių kabinetų kolegas, kad kultūra yra naudinga investicija? Kokie yra efektyviausi kultūros ‚įtraukimo‘ būdai nacionalinėse plėtros strategijose? Kokie yra sėkmingiausi tarpsektorinio bendradarbiavimo būdai kultūros srityje? Kokiu būdu kultūros ir kūrybiškumo vaidmuo turėtų būti stiprinamas ES lygiu? Šiais klausimais neformalaus susitikimo metu turėtų būti priimtas Europos Sąjungai pirmininkaujančios šalies parengtas pareiškimas dėl kultūros vaidmens plėtros strategijose stiprinimo.

Kviečiame registruotis į konferenciją adresu r.bureikaite@lrkm.lt užpildant registracijos formą. Vietų skaičius ribotas, registracija vyks iki trečiadienio, rugsėjo 25 d. Maloniai prašome registruotis dalyvius, kurie dalyvautų konferencijos darbe abi dienas.

Kultūros ministerijos inf.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-23 10:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media