2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Seimo Kultūros komitetas ėmėsi svarstyti žiniasklaidai itin aktualius klausimus

2020-12-17
 

 Deimantė Žegunė

 

Seimo Kultūros komitetas gruodžio 16 d. posėdyje, dalyvaujant gausiam žiniasklaidos atstovų ir juos reguliuojančių valstybinių institucijų atstovų skaičiui, svarstė žiniasklaidai itin svarbius projektus.
Visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 pakeitimo įstatymo projektu Nr. XIIIP-5373 (Projektas Nr. XIIIP-5373) siekiama perkelti Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos (ES) 2018/1808 nuostatas. Vienas svarbiausių projekto aspektų yra naujai atsirandanti paslaugų rūšis - dalijimosi vaizdo medžiaga platformų paslauga. Paslaugos esmė - teikti kitų subjektų parengtą turinį (programas arba naudotojų sukurtus įrašus) visuomenei neprisiimant redakcinės atsakomybės. Nauja paslauga bus nelicencijuojama, tačiau apie šios veiklos vykdymą turės būti pranešta Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK).
Projektu Nr. XIIIP-5373 taip pat siūloma numatyti, kad audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų teikėjai, išskyrus Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją (kuris televizijos programas klausos ir regos negalią turintiems asmenims jau pritaiko), skleidžiamą viešąją informaciją neįgaliesiems turės pritaikyti vadovaudamiesi Kultūros ministerijos patvirtinta tvarka. Kaip ši tvarka įgyvendinama prižiūrės LRTK.
Komitetas, išklausęs posėdyje dalyvavusių organizacijų atstovų pasiūlymus ir argumentus, priėmė sprendimą Projektui Nr. XIIIP-5373(2) pritarti. Tolimesnė šio projekto svarstymo eiga - svarstymas Seimo plenariniame posėdyje šių metų gruodžio 22 d.
Kultūros komitetas ėmėsi spręsti ir kitų žiniasklaidos rinkai labai svarbių klausimų. Vienas jų - Visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 pakeitimo įstatymo projektas Nr. XIIIP-3649 (Projektas Nr. XIIIP-3649), kuriuo siūloma atnaujinti žiniasklaidos finansavimo modelį įkuriant naują Žiniasklaidos rėmimo fondą, savo paskirtimi panašų į šiuo metu veikiantį Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą. Šis projektas jau buvo svarstytas praėjusios kadencijos Kultūros komitete ir Seimo plenariniame posėdyje, tačiau vadovaujantis Seimo statuto 154 straipsnio 3 ir 4 dalimis, grąžintas svarstymui pagrindiniame komitete.
Išklausius posėdyje dalyvavusių žiniasklaidos rinkos atstovų nuomonių, buvo prieita prie išvados, kad žiniasklaidos finansavimo modelį atnaujinti reikia, tačiau tai turi būti atlikta peržiūrint šiuo metu esamo žiniasklaidos finansavimo modelio nuostatas ir įvertinant visų suinteresuotų asmenų, institucijų ir organizacijų teisėtus lūkesčius ir pasiūlymus. Dėl gausiai išsakytos kritikos Projektu Nr. XIIIP-3649 siūlomiems pakeitimams, Kultūros komitetas nutarė projektą atmesti.
Kultūros komiteto posėdyje taip pat svarstytas Visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 pakeitimo įstatymo projektas Nr. XIIIP-2675 (Projektas Nr. XIIIP-2675). Projekto Nr. XIIIP-2675 tikslas - sudaryti sąlygas žurnalistams laisvai ir nevaržomai viešojo intereso tikslais gauti duomenis iš registrų ir valstybės informacinių sistemų, taip užtikrinant visuomenės teisę gauti informaciją.
Vertinant Projektui Nr. XIIIP-2675 pateiktas Seimo kanceliarijos Teisės departamento, Valstybinės asmens duomenų apsaugos inspekcijos, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos ir suinteresuotų žiniasklaidos rinkos atstovų pastabas, ir atsižvelgiant į tai, kad nuo Projekto Nr. XIIIP-2675 pateikimo Seime (2018 m.) praėjo nemažai laiko, nutarta daryti svarstymo Kultūros komitete pertrauką ir kreiptis į Seimo valdyba dėl darbo grupės šiam projektui tobulinti sudarymo.

 

Rubrika Aktuali informacija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis


Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-26 15:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media