2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Vilniaus Rotušės aikštėje įvyko 20-ojo nacionalinio fotografijų konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2021“ nugalėtojų apdovanojimo ceremonija

2021-05-29
 
Įteikti „Lietuvos spaudos fotografijos“ apdovanojimai / D. Umbraso/LRT nuotr.

Įteikti „Lietuvos spaudos fotografijos“ apdovanojimai / D. Umbraso/LRT nuotr.

Tęsiant praeitų metų praktiką, šiemet dvidešimtojo konkurso „Lietuvos spaudos fotografija" nugalėtojų apdovanojimo ceremonija įvyko atvirame ore, Vilniaus Rotušės aikštėje. "Auksiniais kadrais" buvo apdovanoti devyni fotografai - Lukas Balandis, Ričardas Vitkus, Justinas Stacevičius, Laura Vansevičienė, Arnas Čemerka, Aistė Ridikaitė, Kęstutis Vanagas, Virgilijus Usinavičius - Augulis ir Asta Sabonytė-Jankauskienė. Be to, buvo įteiktas tradicinis „Kolegų prizas" - tai pačių konkurso dalyvių renkama labiausiai patikusi viena iš į metraštį bei parodą patekusių nuotraukų. Šiemet „Kolegų prizas" atiteko Pauliui Peleckiui už anglies kasėjo portretą iš Luhansko regiono, Ukrainos.
Renginyje dalyvavo bei teikė apdovanojimus Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono vadas pulkininkas leitenantas Egidijus Čiūtas, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, ištikimas "Lietuvos spaudos fotografijos" konkurso rėmėjas UAB "Foto123" vadovas Andrius Repšys, VšĮ Lietuvos spaudos fotografų klubas vadovas Jo-nas Staselis, Lietuvos žurnalistų sąjungos Spaudos fotografų skyriaus pirmininkė Evgenia Levin bei praeitų metų konkurso laureatai. Savo mintimis ir linkėjimais video formatu pasidalino konkurso vertinimo komisijos nariai - spaudos fotografai Tatsiana Tkačova (Baltarusija), Dragan Kujundzic (Serbija), Zenonas Nekrošius (Lietuva), grafikė, fotomenininkė Daiva Kairevičiūtė ir kultūros prodiuseris Jonas Staselis.
"Šiemet fotografijose gana daug netiesioginių žinučių - pradedant kadru, kur karantinas perteikiamas per tuščios krepšinio aikštės stiklinėje atitvaroje atsispindinčias šokėjas, ir baigiant Virgilijaus Usinavičiaus serija apie atlaidus, kai pats fotografijų formatas mums sudaro ištęstumo semantinę prasmę." - pastebi konkurso vertinimo komisijos narys J.Staselis. Nors praėjusiais metais nemažą mūsų gyvenimo dalį surakino pandemija, konkurse dalyvavo per 110 šalies fotografų, kurie pateikė arti 3200 nuotraukų. Pasak organizatorių, konkursas „Lietuvos spaudos fotografija" tiesiogiai prisideda prie lietuviškos humanistinės fotografijos tradicijos tęstinumo. "Jau dvidešimt metų jis kviečia šalies fotografus skirti daugiau dėmesio įvykių dalyviams ir stebėtojams, geriau suprasti, perteikti jų išgyvenimus, ieškoti savito pažiūrio atsakingai vizualiai informuojant visuomenę apie reikšmingus įvykius ir gyvenimą mūsų šalyje bei pasaulyje. Šiemet tarp tradicinės konkurso kategorijos „Portretas" darbų gausu emociškai stiprių, giliai paliečiančių kadrų, kurie lieka su žiūrovu ilgam. Kategorijoje „Kultūra ir pramogos" pateikiamos nuotraukos rodo, kaip mokame džiaugtis paprastais dalykais, o „Kariuomenė" kaip visuomet iškart perkelia į retai iš arti matomą įvairų ir nelengvą Lietuvos karių pasaulį. "Mane sužavėjo fotografijų kokybė, temų įvairovė ir vizualinė kalba, kurią naudojo fotografai. Atrinkti nugalėtoją „Fotopasakojimo" kategorijoje nebuvo lengva, nes paskutiniame balsavimo etape buvo daug įdomių serijų." - sako komisijos narė Tatsiana Tkačova. Konkursas ir jį lydintis metraštis skatina fotografus vis naujai pažvelgti į savo aplinką, permąstyti savo kūrybą, suteikia jiems galimybę atsigręžti ir įvertinti ne vien praeitus metus, bet neretai ir visą savo fotografinį kelią.

 

KONKURSO „LIETUVOS SPAUDOS FOTOGRAFIJA 2021" NUGALĖTOJAI
 
NAUJIENOS (temos rėmėjas Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija):

 Lukas Balandis

15min.lt

 Naujas protokolas Seime. Diena, kai patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis Lietuvoje

Rankų nespaudimo kultūros pradžia. Diena, kai Lietuvoje užfiksuotas pirmasis koronaviruso COVID-19 atvejis. Į koalicijos tarybos posėdį dėl koronaviruso rizikų valdymo renkasi Rimantas Sinkevičius, Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis. 2020 m. vasario 28 d., Lietuvos Respublikos Seimas.

 

GYVENIMAS (temos rėmėjas Vilniaus miesto savivaldybė):

Ričardas Vitkus

Lrytas.lt

Atsisveikinimas su savo porininku

Policijos šuo Grantas atsisveikina su savo porininku - tarnybos metu žuvusiu Mažeikių rajono policijos komisariato tyrėju ir kinologu Sauliumi Žymantu.

 

PORTRETAS:

Justinas Stacevičius

LRT.lt

Medikas po darbo pamainos Reanimacijos skyriuje

 Gydytojas Darius pertraukos metu vos grįžęs iš COVID-19 palatos. Per pertrauką Darius išsitiesia ant kėdės, jam ant veido matosi keturias valandas dėvėto apsauginio kostiumo palikti raudoni įspaudai.

„Anksčiau pranešti artimiesiems buvo nemaloni procedūra, - sako jis. - O dabar kaip robotas."
Reanimacijos skyriuje dirbantys medikai įpratę matyti mirtį. Tačiau jie taip pat gali perdegti ar neatlaikyti psichologinio spaudimo.
„Mirtys, kurias atsimeni, yra dažniausiai tada, kai galvoji, ar galėjai padaryti daugiau", - sako Darius.
Tačiau COVID-19 atveju medikai mažai kuo tegali padėti, nebent palengvinti simptomus. Anot Dariaus, „kolegos, kurie negali išrašyti receptų", pavyzdžiui, slaugytojos ir kitas personalas, „neretai prašė vaistų", „Xanax" ir kitų raminamųjų. Kreiptis į psichologą galimybės nėra.
„Jei kolegė apsilanko pas psichiatrą, ji save pasmerkia, rizikuoja užsitraukti dėmę medicininėje karjeroje", - aiškina jis.

 

KULTŪRA IR PRAMOGOS (temos rėmėjas LikeLithuania.lt):

Laura Vansevičienė

Jaunimo teatro aktorius Andrius Bialobžeskis. Vyksta režisieriaus Adomo Juškos spektaklio „Miego brolis" repeticija. Pirmame plane matyti šio spektaklio pagrindinio vaidmens atlikėjo aktoriaus Džiugo Grinio kojos. 2020 m. sausio 28 d., Vilnius.

 

KARIUOMENĖ (temos rėmėjas LR Krašto apsaugos ministerija):

Arnas Čemerka

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas

Jūrų pėstininkai

Jaunieji vilkai pirmojo išbandymo metu. Vandens kliūtys. Lauko taktikos pratybos. 2020 m. spalio 8 d.

 

SPORTAS (temos rėmėjas Foto123.lt):

Aistė Ridikaitė

Susikaupimas

2020 m. Lietuvos laisvojo stiliaus čempionas jėgos aitvarų sporte Laurynas Juodeška demonstruoja šimtaprocentinį susikaupimą ir meistriškus triukus, kol fotografė fotografuoja jį iš vandens aplink taškantis purslams.

 

GAMTA IR JOS APSAUGA (temos rėmėjas AB "INTER RAO Lietuva"):

Kęstutis Vanagas

Kranklys

Pelėdų parko gyventojas kranklys (Corvus corax). Vilniaus rajonas, Rudamina.

 

REPORTAŽAS IR FOTOPASAKOJIMAS (2 nugalėtojai):

Asta Sabonytė

Karinių fortų griuvėsiai Liepojoje (Latvija)

Liepojos Karostos (latv. Kara Osta - „Karo uostas") rajono istorija prasidėjo carinės Rusijos laikais, kai imperatoriaus Aleksandro III įsakymu nuo 1890 iki 1906 m. buvo pastatyta karinė jūrų bazė su įspūdinga gynybos sistema. Aplink visą miestą driekėsi tvirtovė su fortais, gynybiniais pylimais, kanalais, patrankų baterijomis, požeminiais praėjimais. Pirmojo pasaulinio karo metu įtvirtinimus buvo įsakyta išmontuoti, dalį statinių bandyta susprogdinti, tačiau iki galo jie nebuvo išardyti. Po sovietų okupacijos čia ilgą laiką buvo įsikūrusi karinė bazė su povandeniniais laivais. Kariniai objektai ilgainiui pakeitė savo paskirtį ir šiandien išnyra neįprastais peizažais, į kuriuos kėsinasi tik Baltijos jūra. Karštą vasaros dieną statinys vandenyje tampa tramplinu vietos vaikams ir įgyja jau kitą reikšmę. 2020 m. rugpjūtis.

 

Virgilijus Usinavičius-Augulis
www.augulisphoto.com

Atlaidai - viena didžiausių katalikų švenčių, sutraukianti daug tikinčiųjų ne tik iš vietos parapijos, bet ir atokesnių miestų bei miestelių. Daugeliui atlaidai asocijuojasi su šventiškai apsirengusiais senoliais, iškilmingomis bažnytinėmis procesijomis ir vaikystėje pamėgtais ilgais kermošiaus saldainiais. Ši šventė, kaip ir visas gyvenimas, keičiasi, jau nebepamatysime vežimų su arkliukais, šalia bažnyčių įsikuria palapinės su įvairiausiomis skanėstų, vietos amatininkų ir užjūrio prekėmis. O kavinės vilioja šašlykų kvapais. Vis dėlto atlaidai ir dabar graži miestų bei miestelių šventė, kurioje susitinka ir kaimynai, ir seniai besimatę giminės bei pažįstami. O geras, vasariškas oras leidžia neskubėti. Fotografuota 2018-2020 m. per Pivašiūnų, Žemaičių Kalvarijos ir Kryžių kalno atlaidus.

 

KOLEGŲ PRIZAS:
Paulius Peleckis
„ŽMONĖS Foto"

Anglies kasykla „Karbonit" Zolotėje, Luhansko regionas, Ukraina. Anglies kasėjas pozuoja portretui. Apie 5 kilometrai nuo fronto linijos, kur vis dar vyksta Donbaso karas.

 

Pagarbiai,

Evgenia Levin
LŽS „Spaudos fotografų" skyriaus pirmininkė
tel.: +37060980667
el.p.: el@zeneka.lt
 
Rubrika Aktuali informacija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 
 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-07-02 14:27
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Vytautas Žeimantas

2021-05-30 07:48

Sveikinu kolegas - konkurso laureatus, konkurso rengėjus.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media