2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Europos žurnalistų federacijos narių laiškas Europos valstybių vadovams ir vyriausybėms

2021-03-25
 

Prezidentui p. Gitanui Nausėdai
Seimo pirmininkei p. Viktorijai Čmilytei-Nielsen
Ministrei pirmininkei p. Ingridai Šimonytei
Užsienio reikalų ministrui p. Gabrieliui Landsbergiui

2021 03 25, Vilnius

Mes, Europos žurnalistų asociacijų ir sąjungų vadovai, norime išreikšti didelį susirūpinimą intensyvėjančiomis represijomis Baltarusijoje. Kreipiamės būtent kovo 25 dieną, kai Baltarusija švenčia laisvės dieną. Jau tapo tradicija, kad 1918 metų Baltarusijos Respublikos sukūrimo metines opozicijos rengiamas minėjimas pritraukia minias žmonių.
Šiandien Baltarusijoje yra per 250 politinių kalinių, tarp jų 12 žurnalistų. Tai tik ledkalnio viršūnė. Nuo 2020 rugpjūčio 9 d. suklastotų rinkimų buvo sulaikyta per 30000 žmonių (480 žurnalistų). Daugelis buvo kankinami, laikomi nežmoniškomis sąlygomis. Jiems iškelta per 1000 kriminalinių bylų.
Mes kreipiamės į Jus ir raginame Lietuvos vardu:
• pareikalauti iš Baltarusijos valdžios nedelsiant paleisti i laisvę 12 kalinamų žurnalistų. Nutraukti baudžiamąjį ir administracinį žurnalistų persekiojimą. Atkurti Minsko spaudos klubą;
• kreiptis į Jungtines Tautas, ESBO, Europos Tarybą ir Europos sąjungą ir pareikalauti iš tarptautinės bendrijos imtis visų poveikio priemonių ir veiksmų, kad būtų užkirstas kelias nuolatiniams žmogaus teisių ir spaudos laisvės pažeidimams Baltarusijoje.

Net penkios dešimtys žurnalistų sąjungų ir asociacijų vadovų iš 34 Europos šalių šiandien paragino savo vyriausybes didinti spaudimą ir imtis veiksmų nuolatinių žmogaus teisių ir spaudos laisvės pažeidimų Baltarusijoje akivaizdoje. Visas solidarumo su Baltarusijos žurnalistais pasirašiusiųjų organizacijų sąrašas skelbiamas oficialioje Europos žurnalistų federacijos interneto svetainėje europeanjournalists.org.

 


Pagarbiai,
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-04-08 14:53
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media