2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Lietuvos žurnalistai šiemet "Vilties laisvės" premiją paskyrė Baltarusijos žurnalistui Andrejui Aleksandrovui

2021-12-09
 
 Andrejus Aleksandrovas

Andrejus Aleksandrovas

Gruodžio 10 dieną Seime vykstančio Lietuvos ir Baltarusijos žurnalistų forumo „Žmogaus teisės ir žurnalistika" metu žurnalistui Andrejui Aleksandrovui bus įteikta „Vilties Laisvės" statulėlė ir piniginis prizas.

Šiai premijai skirti Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Lietuvos žurnalistų draugija subūrė bendrą komisiją. Šiemet Komisijos atstovai balsų dauguma Vilties Laisvės premiją paskyrė Baltarusijos žurnalistui Andrejui Aleksandrovui. Jo kandidatūrą premijai pasiūlė Baltarusijos žurnalistų organizacijos.

Andrejus Aleksandrovas 2009 - 2012 metais buvo Baltarusijos žurnalistų asociacijos pirmininko pavaduotojas. 2014 - 2018 m. - Baltarusijos nepriklausomos informacinės agentūros BelaPAN (БелаПАН) direktoriaus pavaduotojas. Jis dirbo tarptautinėse organizacijose Index on Censorship ir Article 19. Įkūrė ir redagavo periodinį leidinį „Baltarusiškas žurnalas" (Белорусский журнал). 2021 sausio 12 dieną jis buvo sulaikytas ir iki šiol kalinamas tardymo izoliatoriuje.

Gruodžio 10 d. minima tarptautinę žmogaus teisių diena. 1948 m. gruodžio 10 d. Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė Asamblėja priėmė Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją. Tai buvo pirmasis istorijoje tarptautinis dokumentas, visuotinai pripažįstantis, kad visi žmonės nuo pat gimimo turi vienodas teises ir laisves. Šis Aktas išverstas į 360 kalbų. Iniciatyvą gruodžio 10 d. atminti 1950 m. iškėlė Jungtinių Tautų Organizacija.

Tačiau reikia konstatuoti, kad autoritarizmas pasaulyje vėl kelia savo galvą, o su tuo daugėja ir žmogaus teisių pažeidimų. Deja, daug žmogaus teisių pažeidimų yra ir kaimyninėje Baltarusijoje. Lietuvos žurnalistų bendruomenė su nerimu stebi kaip represijomis bandoma paskandinti laisvąją žiniasklaidą Baltarusijoje. Žurnalistai grūdami į kalėjimus, ir Lietuvos žurnalistai jaučia jų skausmą. Todėl solidarizuodamasi su Baltarusijos kalėjimuose užrakintais žurnalistais Lietuvos žurnalistų bendruomenė nutarė jiems skirti „Vilties Laisvės" premiją.

Gruodis tai mėnuo kai ateina laikas pažvelgti į nueinančius metus. Be jokios abejonės šie metai pasaulyje bus prisiminti kaip baisios pandemijos metais. Bus dar ilgai rašoma ir kalbama apie mūsų visuomenių kovą su Covid pandemija. Kita kova, vykstanti vos už pusšimčio kilometrų nuo Vilniaus, tapo dar vienu nueinančių metų simboliu. Daug kam netikėtai baltarusiai sukilo prieš neteisybę. ir vis dar kovoja nepaisant brutalių A. Lukašenkos represijų. Ir šio fronto priešakinėse linijose Baltarusijos žurnalistai.

Baltarusijos kolegoms, kurie nukentėjo vykdydami profesinę pareigą, nuo 2020 metų skiriama premija - Kazio Lozoraičio „Vilties Laisvės" premija. Šios idėjos iniciatorius ir mecenatas ūkininkas, parlamentaras Kazys Starkevičius bei jo šeima ir dvi Lietuvos žurnalistų organizacijos. „Vilties Laisvės" statulėlė simbolizuoja Lietuvos žurnalistų ryžtą palaikyti nepriklausomus Baltarusijos žurnalistus. Kaip pastebėjo mecenatas Kazys Starkevičius: „Nėra baisesnės vergijos, nei vergija vergų, be grandinių jau pasijutusių laisvais, - rašė J. W. Gėtė. Šį laisvės simbolį teikiu tikėdamas ja, kaip kažkada tikėjo Stasys Lozoraitis."

 Lietuvos žurnalistams vis dar sunku patikėti, kad brutalūs žurnalistų sulaikymai vyksta taip arti nuo mūsų. Kaip pastebėjo Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius: "Baltarusijoje dirbti žurnalistu - reiškia rizikuoti viskuo. Sveikata ar net gyvybė - kaina už teisę į profesiją. Todėl simbolinė premija ir kalba apie laisvę ir viltį, kurias suteikia kiekvienas ištartas laisvas žodis. Ir už tai dėkojame savo kolegoms žurnalistams".

„Vilties Laisvės" premijomis jau yra apdovanotos Baltarusijos žurnalistės Jekaterina Borisevič, Jelena Tolkačiova, Tatjana Korovenkova, Jekaterina Andrejeva ir Darja Čiulcova.
 
Rubrika "Aktuali informacija" yra SRTRF projekto dalis 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-12-27 11:51
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media