2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: LŽS ir TILS pozicija: Informacija apie rinkimų kandidatus neturi būti slepiama nuo žmonių

2019-12-19
 
Lietuvos žurnalistų sąjunga ir organizacija „Transparency International" Lietuvos skyrius kviečia Seimo narius neatimti iš žmonių teisės į informaciją apie kandidatus į svarbiausius valstybinius politinius postus. Šiandien Seime vyks balsavimas dėl Teisingumo ministerijos parengtų siūlymų, kurie leistų riboti viešai skleidžiamą informaciją apie rinkimų kandidatus.
Jei šiandien Seime būtų priimtos kelių įstatymų pataisos, jau artimiausiu metu gali nutikti taip, kad Lietuvos žmonėms butų atimta teisė žinoti savo šalies istoriją. Tai yra visuomenei svarbūs duomenys apie kandidatus į politinius postus būtų šalinami iš viešosios erdvės. Apribojus konkrečiu neproporcingai trumpu terminu, kiek laiko Vyriausioji rinkimų komisija laiko duomenis apie kandidatus į politinius postus, mūsų visuomenė prarastų galimybę žinoti tikslius ir patikimus duomenis apie kandidatus į valdžią. 
Minėtų pataisų autoriai tokius pasiūlymus pateikė neva įgyvendinami Europos sąjungos Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (toliau - BDAR) nuostatas. Tačiau teikiant minėtas nebuvo akcentuojama, jog BDAR reikalavimai riboti duomenų prieinamumą apie rinkimų kandidatus gali būti taikomi tik tokiu atveju, jei šie duomenys nėra susiję su visuomenės teise gauti informaciją apie rinkimų kandidatus. Šiuo atveju kaip tik ir yra akivaizdu, jog svarbių visuomenei asmens duomenų skelbimas apie kandidatus Seimo, Prezidento, savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento rinkimuose yra būtinas siekiant užtikrinti viešąjį interesą. Tokių asmenų statusas asmens duomenų apsaugos požiūriu neturėtų būti siejamas vien tik su rinkimų faktu ar oficialių pareigų ėjimo pabaiga.
„Transparency International" Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas įspėja: „Dabartinis pasiūlymas stumia mūsų visuomenę į užmarštį ir vienareikšmiškai sumažins skaidrumo lygį politikoje. Suprantu politikų norą laikytis BDAR nuostatų, tačiau pasigendu pagrįstų argumentų, kodėl negalėtume taikyti žymiai ilgesnio termino duomenims, kurie išlieka svarbūs dešimtmečius. Juk mes turime teisę žinoti, kokius interesus turėjo Lietuvos politikos dalyviai nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo. Pavyzdžiui, bent septintadalis šios Seimo kadencijos parlamentarų buvo perrinkti į Seimą tik po pertraukos, kai kurie - net po 20 metų. 21-ame amžiuje tokia informacija turi būti greitai ir lengvai pasiekiama. Būtent todėl siūlyčiau atidėti balsavimą ir išsamiau išdiskutuoti šį klausimą prieš priimant sprendimą, o diskusijas pradėti bent jau nuo viešinimo termino, prilyginto sėkmingos ir ilgalaikės politikų karjeros trukmei." 
Lietuvos žurnalistų sąjunga atkreipia ypatingą dėmesį, kad šiandien kaip niekada svarbu, jog visuomenė galėtų laisvai ir netrukdomai pasiekti patikimą oficialią informaciją apie kandidatus į politikus. Jei tokie duomenys VRK ar kitų valdžios institucijų duomenų bazėse būtų neprieinamai žmonėms, viešoje erdvėje apie kandidatus iš esmės liktų visa kita sukurta (nebūtinai patikima) informacija. Tokiu atveju nebūtų įgyvendinta politikų „teisė būti pamirštam", bet greičiausiai viešoje erdvėje liktų ir daug netikslios bei nepatikimos informacijos, o oficialūs ir patikimi duomenys būtų užverti nuo visuomenės.
„Apmaudu, kad prisidengus Europos Sąjungos teise (šiuo atveju - BDAR) bandoma paveikti Lietuvos demokratinius procesus atimant iš žmonių teisę į jiems būtiną informaciją. Seimo nariai ir juos vienijančios frakcijos šiandien turi unikalią galimybę parodyti, kokios vertybės Lietuvoje yra svarbesnės - viešasis interesas žinoti apie politikus, ar kai kurių politikų noras save ištrinti iš oficialiosios Lietuvos istorijos", pabrėžia Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. 
Taip pat čia galite rasti „Transparency International" Lietuvos skyriaus, visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės" ir viešosios įstaigos „Europos namai" teiktus siūlymus dėl informacijos apie rinkimų kandidatus viešinimo: https://bit.ly/38OjwZ7
 

 

Daugiau informacijos:
Dainius Radzevičius
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas
"Žurnalistų namai"
Jogailos g. 11, LT-01116 Vilnius
Tel. 8-5-2122805, 8-612-63838
Faks. 8-5-2121571
e. paštas pirmininkas@lzs.lt, skype dainius.radzevicius
www.lzs.lt
http://dainius.org/
 
Rubrika Aktuali informacija yra Spaudos, radijo ir televiaijos rėmimo fondo projekto dalis. 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-03 13:46
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Gražina

2019-12-19 16:34

Dvarponiai, prisidentę garbingu valstiečių vardu, nori likiti nežinomais. Gėda.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media