2024 m. balandžio 17 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: KREIPIMASIS DĖL LRT

2018-10-25
 
KREIPIMASIS DĖL LRT
2018-10-25
Vilnius

Gerbiami Seimo nariai,

 

Šiandien, Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkėje numatytas Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos atlikto parlamentinio tyrimo dėl Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos išvados" projekto Nr. XIIIP-2656 svarstymas (priėmimas). Viešojoje erdvėje nuskambėję teiginiai, kad nei Seimas, nei Komitetai negali svarstyti Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvados, jos formuluočių ar atskirų punktų, tvirtinimai, kad balsuoti galima tik už visą pataisų paketą yra teisiškai nepagrįsti ir neteisingi. Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas savo nutarime (2004 m. Byla Nr. 43/03-46/03) akcentavo, kad Seimas gali nuspręsti pritarti ar nepritarti Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvadai, arba pritarti jai iš dalies (su išlygomis), Seimas gali konstatuoti, kad jo sudaryta Seimo laikinoji tyrimo komisija atliko jai suformuluotus uždavinius ar jų neatliko, arba juos atliko iš dalies ir t.t., PABRĖŽTINA, KAD SEIMO LAIKINOSIOS TYRIMO KOMISIJOS IŠVADA SEIMO NESAISTO.
Konstitucinio Teismo doktrina suponuoja tai, kad Konstitucija ir įstatymai reikalauja, jog Seimas svarstytų LRT veiklą tyrusios Seimo komisijos išvadas, parodytų savo požiūrį į komisijos atliktą darbą, išnagrinėtų komisijos išvadų turinį. Atsižvelgdami į tai, kviečiame visus Seimo narius diskutuoti, kelti klausimus ir gauti atsakymus iš Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvadų rengėjų, kad neliktų jokių abejonių, ar Seimo nutarimas pritarti išvadoms pagal priėmimo tvarką neprieštaraus Konstitucijai.
Nuoširdžiai tikime, kad Lietuvos Respublikos Seimas pripažįsta, jog visuomeninis transliuotojas funkcionuoja kaip šalies demokratinės sistemos dalis, tarnaujanti piliečiams ir visuomenei. 
Žinome, kiekvienas Seimo narys, vadovaudamasis Konstitucija, valstybės interesais ir savo sąžine, nevaržomas jokių mandatų, balsuodamas nuspręs, ar nebus nukrypta nuo visuomeninio transliuotojo konstitucinės misijos, ar nebus paneigtas visuomeninio transliuotojo nepriklausomumas.

 

Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininkė Gražina Petrošienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius

Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė

Regioninių radijo stočių asociacijos vadovas Liudas Ramanauskas

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-11-03 09:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media