2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sporto renginiai

*print*

Archyvas :: Lino Kunigėlio knyga „Jonas Valančiūnas. Su kamuoliu - paskui svajonę”

2020-09-17
 

Dainius Ručinskas,
Lietuvos Žurnalistų sąjungos narys

 

 

Vilniškė leidykla "Alma Lttera" išleido krepšinio komentatoriaus Lino Kunigėlio knygą "Jonas Valančiūnas. Su kamuoliu - paskui svajonę".
Jonas Valančiūnas - vienas žinomiausių lietuvių žaidžiančių NBA lygoje. Gimė Jonas Utenoje 1992 gegužės 6 d. Jį puikiai pažįsta Lietuvos ir pasaulio krepšinio gerbėjai, o štai nuo ko ir kur viskas prasidėjo, daug kam negirdėta. Koks jis, Valančiūnas? Kas tas žmogus, pastebėjęs jauno vaikino talentą, kas už rankos atvedė Joną į didijį sportą? Kaip jaučiasi jauni vyrai patekę į NBA ir kaip ten patekti?
Knygoje smagiai ir atvirai papasakota Jono sėkmės istorija neabejotinai sudomins jaunus žmones ir visus krepšinio mėgėjus.
Leidinio puslapiuose primenama, kad 2007 metais Europos jaunučių (šešiolikmečių) čempionate Jonui teko kovoti su metais vyresniais varžovais, todėl uteniškis, palyginti, žaidė nedaug - po 8 minutes, per kurias spėdavo pelnyti po 2,3 taško. Tačiau iš Europos čempionato Lietuvos rinktinė grįžo su bronzos medaliais.
Treneris Kazys Maksvytis prisimena štai tokį Joną: "Jau tada buvo labai aukštas, didelis, bet judrus, gal šiek tiek atsiliko nuo kitų vaikinų kalbant apie techniką ir taktiką, tačiau labai norėdavo laimėti. Fiziškai nelabai stiprus, užtat nebijodavo pasistumdyti po krepšiu, drąsiai kovodavo dėl atšokusių kamuolių, ne kartą yra alkūne į šoną gavęs, ne kartą pats kitam mėlynę buvo įstatęs.
Žodžiu, jau tada kietas vyrukas. Kovotojas. Mūsiškė šešiolikmečių rinktinė buvo kovinga, fiziškai gana stipri, bet neturėjom tokio aukšto žmogaus, taigi 206 cm ūgio šešiolikmetis Jonas mums buvo kaip dovana.
Į 2008 m. Europos šešiolikmečių čempionatą Maksvytis nusivežė komandą, kuri tiesiog nušlavė visus varžovus, Lietuvos rinktinė laimėjo laimėjo visas aštuonias žaistas rungtynes, o finale dėl aukso medalių Čekiją sutriuškino net 73:33.
Taip prasidėjo vadintos "Auksinės" kartos žygis per Europą ir pasaulį. J. Valančiūnas žaisdamas prieš savo bendraamžius įrodė, kad į Europo krepšinį atėjo naujas, neeilinis talentas. Per kiekvienas rungtynes jis vidutiniškai įmesdavo po 14,3 taško, atkovodavo po 11,1 kamuolio, po laimėto aukso medalio dar pridėjo naudingiausio čempionato žaidėjo prizą.
Iš tų laikų Kazys Maksvytis prisiminė juokingą epizodą: "Atsimenu, rinktinės direktorius Tomas Jasevičius dalina avalynę ir stebisi: "Kas čia per dramblių komanda?.. Mat vienas krepšininkų Tomas Urbonas, taip pat iš Utenos, 216 cm ūgio nešiojo 52 dydžio batus, Jonas Valančiūnas - 52,5 dydžio".
Pasak K. Maksvyčio, J. Valančiūnas buvo gerulis. Gerai išauklėtas, toks tikras aukštaitis, linksmo būdo, nebijantis pasijuokti ir iš savęs, ir iš kitų.
Linas Kunigėlis ir Jonas Valančiūnas - du uteniškiai, jų draugystė gimė Lietuvos krepšinio rinktinėje dar 20011-aisiais, o po septyneriu metų virto ir bendru projektu- pradėta JV paramos fondo ir paauglių dienos namų "Išvien" veikla. Dabar koja kojon dėl bendro tikslo žengiantys vyrai išleido jaunimui skirtą knygą.
"Aš tikiuosi, kad jeigu ji padės bent keliems paaugliams atsakyti į rūpimus klausimus ar priimti teisingus pasirinkimus - tai reikš, kad buvo verta", - akcentuoja krepšinio komentatorius L. Kunigėlis.
2017 metų gegužę J. Valančiūnas įkūrė savo paramos fondą, o jau po pusantrų metų netoli jo lankytos Vilniaus krepšinio mokyklos, Birželio 23-iosios gatvėje, duris atvėrė ir paauglių dienos namai "Išvien".
"Mūsų tikslas - suteikti paaugliams pasitikėjimą ir tikėjimą, kad viskas yra įmanoma. Apie J. Valančiūną bus galima sužinoti tam tikrų dalykų, kurių Jonas iki šiol nebuvo viešinęs apie savo vaikystę, jaunystę ir paauglystę- koks jis buvo mokykloje, koks buvo namuose, kaip jį mama augino, kokius"zbitkus" krėtė mokykloje. Tai knyga, skirta kiekvienam vaikui, kiekvienam paaugliui: norime parodyti, kad visiems tokios situacijos nutinka, visi tą patį jaučia, - teigia knygos autorius. - Keičiasi kartos, bet problemos, su kuriomis susiduria bręstantis jaunimas, nelabai keičiasi."

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-09-17 10:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media