2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sporto renginiai

*print*

Archyvas :: Kolegai Vytautui Žeimantui - LTOK ir KKSD apdovanojimai

2015-01-04
 
Lietuvos Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbonavičius įteikia KKSD apdovanojimą Vytautui Žeimantui. Alfredo Pliadžio nuotrauka

Lietuvos Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbonavičius įteikia KKSD apdovanojimą Vytautui Žeimantui. Alfredo Pliadžio nuotrauka

 

Vytautas Petras Vaitkus

Mūsų kolegai Vytautui Žeimantui, švenčiančiam savo 70-metį,  šis gruodis - ypač vaisingas.  Kūno kultūros ir sporto departamentas jį apdovanojo plakete, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas jam skyrė prizą „Citius. Altius. Fortius".

Toks sporto organizacijų dėmėsys nestebina. Kolega Vytautas nuo jaunystės daug sportavo. Keturiolikametis jis žaidė krepšinį Kauno "Žalgirio" jaunučių komandoje, iš kurios vėliau išaugo nemažai žinomų Kauno "Žalgirio" krepšininkų. Šešiolikmetis jis žaidė Kauno "Elektros" krepšinio komandoje, kurią tuomet treniravo vėliau kaip vandensvydininkas ir vandensvydžio treneris pagarsėjęs Jonas Čirūnas. Grįžęs su šeima į gimtąjį Vilnių, jis žaidė Vilniaus "Žalgirio" gamyklos krepšinio komandoje.  Kai buvo mobilizuotas į armiją, subūrė grupę kareivių lietuvių, sudarė krepšinio komandą, kuri 1964 metais tapo Lomonosovo miesto čempione.  Studijuodamas Vilniaus universitete ne tik žaidė krepšinį, bet ir susidomėjo akademiniu irklavimu, buvo VU akademinės aštuonvietės nariu. Pradėjęs dirbti "Tiesos" redakcijoje, žaidė už "Tiesos" komandą krepšinį,  futbolą ir tinklinį, o su tiesiečiais beveik kiekvieną darbo dieną - badmingtoną.  Būdamas "Vakarinių naujienų" redaktoriumi  žaidė "Redaktorių" krepšinio komandoje, į kurią buvo susibūrę įvairių periodinių leidinių redaktoriai. 1991 metais suredagavo ir išleido knygą"300 šachmatų uždavinių". Daug metų žaidė krepšinį klube "Viltis-XXI".

Kolega Vytautas - universalus žurnalistas. Kaip sporto žurnalistas ypač atsiskleidė, kai pradėjo dirbti "Lietuvos aido" redaktoriaus pavaduotoju, kuriam be kitų dalykų buvo patikėta kuruoti ir sporto tematiką. Kaip sporto žurnalistas labiau domėjosi probleminėmis, analitinėmis temomis. Per toje redakcijoje išdirbtą dešimtmetį jis paskelbė per 300 straipsnių sporto tematika.  Daugiausia dėmesio skirė KKSD, LTOK, Lietuvos olimpinės akademijos  veiklai, žaidimų ir automobilių sportui, sporto žurnalistikos istorijai. 2001 metais tapo LTOK kūrybinio konkurso "Olimpinių idėjų propagavimas" laureatu. 2003 metais įstojo ir į Lietuvos sporto žurnalistų federaciją. 2004 metais buvo apdovanotas KKSD Sporto garbės komandoro ženklu, LTOK - Charta Solemnis. 2006 metais  tapo Lietuvos olimpinės akademijos tikruoju nariu.  Rašė ir į žurnalą "Olimpinė panorama".

Išėjęs iš "Lietuvos aido", sporto tematikos neužleido.  2009 metais išėjusioje autobiografinėje knygoje "Mano žurnalistikos dešimtmečiai" daug puslapių skyrė sporto žurnalistikai.

Man, visą jaunystę paskyrusiam vandensvydžio sportui, kelis metus žaidusiam už Lietuvos vandensvydžio rinktinę, ypač malonu, kad kolega Vytautas, aišku, ne be kitų vandensvydininkų įtakos, susidomėjo man brangia sporto šaka, parašė ir 2011 metais  išleido solydžią knygą  "Vandensvydis Lietuvoje".

Vėliau ėmėsi dar sudetingesnės temos - pirmą kartą mūsų šalies istorijoje parašė išsamią Lietuvos neįgaliųjų sportininkų veiklos apžvalgą. 2012 metais išėjo jo knyga  "Lietuvos parolimpinis sportas 1991-2011 m".

Negalima nepaminėti ir kolegos Vytauto veiklos leidžiant "Lietuvos sporto enciklopediją".  Jis jai pateikė išsamų rašinį apie vandensvydį, aprašė kai kuriuos žymesnius vandensvydininkus.  Čia davė realius rezultatus ir jo pomėgis domėtis sporto žurnalistikos istorija. "Lietuvos sporto enciklopedijai" jis parašė per 40 straipsnių, skirtų sporto periodiniams leidiniams.  Jo dėka į vieną visumą buvo surinkti ir aprašyti visi prieškaryje ir pokaryje Lietuvoje ėję sportui skirti žurnalai ir laikraščiai. Jis tarsi naujam gyvenimui sugražino ir po karo Vokietijoje, vėliau JAV ir  Dž. Britanijoje lietuvių kalba ėjusius sporto periodinius leidinius.

Pastaraisiais metais jis pateikė pluoštą straipsnių sporto tematika ir į "Visuotinę lietuvių enciklopediją".

Dabar kolegos Vytauto laukia naujas iššūkis - Lietuvos žydų sporto klubas "Makabi" siūlo jam parašyti šio klubo istoriją, kuri, beje, tęsiasi jau nuo 1920 metų. Palinkėkime jam sėkmės.

 

Rubrika Sporto renginiai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-03-27 13:25
 
 

Komentarai (6)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media