2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sporto renginiai

*print*

Archyvas :: Geriausiu krepšinio žurnalistu išrinktas LRT dirbantis Rytis Kazlauskas

2019-12-07
 
Rytis Kazlauskas.  E. Blaževič / LRT nuotr.

Rytis Kazlauskas. E. Blaževič / LRT nuotr.

Geriausiu krepšinio žurnalistu išrinktas LRT dirbantis Rytis Kazlauskas įsitikinęs - jei dabar kas rungtynes pakomentuotų taip, kaip jis jas komentavo pirmą kartą, būtų tiesiog „suvalgytas". Kas svarbiausia komentuojant sporto rungtynes? Įdomiai pateikti faktą reikiamu laiku ir būti emocingam, LRT RADIJO laidoje „10-12" teigia sporto komentatorius.
Gruodžio 3 d. Kaune surengtuose Lietuvos krepšinio federacijos organizuotuose „Krepšinio namų" metiniuose apdovanojimuose geriausiu krepšinio žurnalistu išrinktas LRT.lt portale dirbantis Rytis Kazlauskas. Jį taip pat galima išvysti ir per LRT TELEVIZIJĄ, ir išgirsti per LRT RADIJĄ: vaikinas veda sporto žinias ir kartu su kitais žurnalistais kuria radijo laidą „Čempionų pietūs".
„Jaučiuosi labai smagiai. Noriu pakartoti, kad tai labiau buvo populiariausių rinkimai, tačiau džiaugiuosi, kad galiu būti šioje šaunioje kompanijoje tarp savo kolegų žurnalistų, kurių stiprių Lietuvoje yra ne vienas ir ne du. Man didžiulė garbė laimėti", - sako R. Kazlauskas.
Komentatoriaus gyslelė turbūt jam dar nė neįtariant ėmė ryškėti jau seniai. Žurnalistas prisimena, kaip tapus komentatoriumi jo viena draugė jam priminė, kaip šis išjungdavo televizoriaus garsą ir įgarsindavo ekrane pasirodančius žmones.
„Tikriausiai nuorodų į tai, ką norėčiau veikti ateityje, buvo, bet niekada apie žurnalistiką ar komentavimą negalvojau rimtai. Studijavau Vilniaus universitete informologiją. Gerai nežinojau, ką noriu veikti gyvenime. Antrame kurse atsirado papildomas darbas - komentavimas, o vėliau - kelias į žurnalistiką", - pasakoja jis.
R. Kazlauskas neslepia, kad komentuodamas pirmas rungtynes labai bijojo. „Jeigu taip komentuojantis žmogus dabar atsidurtų eteryje, tikrai būtų „suvalgytas" kitų komentatorių, krepšinio žiūrovų", - įsitikinęs jis.
Tiesa, tai įvyko 2012 metais, ir nors jau visi naudojosi internetu ir turėjo galimybę komentuoti įvykius ir reikštis, R. Kazlauskas nepamena, kad būtų sulaukęs griežtos kritikos. Dabar, jo nuomone, komentatoriai sulaukia labai daug kritikos, kartais - ir nepagrįstos.
Niekada nesu užrietęs nosies, nes žinau - vos tik tą padarysiu, sustosiu tobulėti, mano vietą užims kitas žmogus. Dabar Lietuvoje situacija su komentatoriais tokia, kokios niekada nėra buvę - jų turime labai daug.
Kas sunkiausia komentuojant krepšinio rungtynes? LRT.lt žurnalistas atviras - anksčiau būdavo sunku komentuojant rungtynes, kuriose žaisdavo Kauno „Žalgiris", išlikti nešališkam, nes šiai komandai dirbo.
„Kartais būna rungtynių, kuriose taškų skirtumas - labai didžiulis, bet komentatoriaus darbas atrasti įdomių kampų, sudominti žiūrovą. Aišku, kai komandas skiria du taškai, keliaujama į pratęsimą, labai lengva komentuoti eigą. Svarbiausia - palaikyti emocinę būseną. Labai mėgstu sušukti, būti emocingas, manau, kad to tikrai reikia", - mintimis dalijasi pašnekovas.
Paklaustas, kokiais komentatoriais žavisi pats, jis pamini Robertą Petrauską, Liną Kunigėlį, taip pat Nerijų Kesminą. R. Kazlauskas sako, kad komentuoti rungtynes vietoje šių žmonių jam reiškia daug, tačiau teigia tuo nesididžiuojantis, o tobulėjimas, jo nuomone, geriausias variklis siekiant karjeros aukštumų.
„Niekada nesu užrietęs nosies, nes žinau - vos tik tą padarysiu, sustosiu tobulėti, mano vietą užims kitas žmogus. Dabar Lietuvoje situacija su komentatoriais tokia, kokios niekada nėra buvę - jų turime labai daug", - pažymi jis.
Komentuodamas R. Kazlauskas remiasi oficialia informacija Eurolygos puslapyje ir visomis kitomis įmanomomis rasti internete priemonėmis, analitinėmis sistemomis, kuriose galima panagrinėti statistiką giliau.
Krepšinis man visada buvo sportas, kuriame galėjau išsilieti, pasikrauti gerų emocijų. Tada ir mokykloje geriau mokydavausi. Tai buvo meditacijos forma.
„Jeigu turėsi gilesnį suvokimą apie žaidimą, galėsi tai perteikti įdomiau ir žiūrovams. Skaičių pateikimas yra menas - bet kokį faktą gali pateikti įdomiai, laiku ir vietoje, tačiau jeigu prieš rungtynes tiesiog viską išvardysi kaip maldelę, greičiausiai žmonėms tai neužsifiksuos", - pabrėžia sporto komentatorius.
Daugelis vaikystėje mėgo apsiklijuoti sienas mėgstamų muzikos grupių, aktorių ar sportininkų plakatais - ir R. Kazlausko kambario sienos buvo „ištapetuotos" krepšininkų plakatais. Iš pradžių namuose, vėliau - namų kieme kabėjo ir krepšinio lankas - krepšinį vaikinas mėgo ir žaidė nuo vaikystės, tačiau anksti suprato, kad pats profesionaliu krepšininku netaps.
„Krepšinis man visada buvo sportas, kuriame galėjau išsilieti, pasikrauti gerų emocijų. Tada ir mokykloje geriau mokydavausi. Tai buvo meditacijos forma", - teigia pašnekovas.
Ir šiuo metu, kai turi laiko, LRT.lt žurnalistas žaidžia krepšinį kiek neįprastoje komandoje „Egzistenciniai klausimai". Šioje komandoje žaidžia rašytojai, poetai, skulptoriai, lituanistai, dėstytojai ir pats R. Kazlauskas - žurnalistas.
„Žaidžiame mėgėjų lygoje. Tai labai smagi komanda. Šiame sezone buvo ir pergalių, ir pralaimėjimų. Kaip sakome, mes ir varžomės dėl pralaimėjimų, nes mums pergalės nerūpi", - sako jis.
Be to, R. Kazlauskas - ir savo gimto miesto Rokiškio kultūros ambasadorius. Vaikinas džiaugiasi jam patikėtomis šiomis svarbiomis pareigomis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-07 15:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media