2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Žurnalistų pusryčiai: Virkštelės kraujas: jūsų vaiko ir šeimos vaistas nuo kritinių ligų ar geriau išmesti?

2017-10-09
 
Spalio 10 d. 10-12 val. Inovatyvios medicinos centre (Santariškių g. 5, Vilnius) susirinks garsūs Lietuvos embriologai, biologijos mokslų daktarai ir kviestinis pranešėjas iš Šveicarijos kamieninių ląstelių banko.

Taip pat renginyje savo istoriją sutiko papasakoti kaunietė Erika Švenčionienė. Jos dukrai buvo diagnozuotas cerebrinis paralyžius, smegenų kirmino hipoplazija ir vienos akies regos nervo atrofija. Mergaitės prognozės buvo labai liūdnos - silpnaprotystė, neįgalumas, epilepsijos priepuoliai. Edita nusprendė, kad reikia gydymo kamieninėmis ląstelėmis. Dabar trylikametė Urtė moka skaityti, rašyti, regėjimas atsistatė, epilepsijos priepuolių nebūna, ji turi platų žodyną ir didelę įžvalgą. Nors dėl gydymo kamieninėmis ląstelėmis Erikos šeimai teko parduoti šeimos turtą ir vėliau ne kartą patirti lietuvių gydytojų priešiškumą, ji nepaliauja žavėtis šiuo metodu.

Naujagimio virkštelėje esančios kamieninės ląstelės ir jų pritaikymas sudėtingoms ligoms gydyti - tokia bus Sveikatos žurnalistų asociacijos rengiamų pusryčių žurnalistams tema.

Iki šiol gydymu nuosavos virkštelės kamieninėmis ląstelėmis pasinaudoja palyginti nedaug žmonių. Statistiškai - vienas iš 20 tūkstančių. Viena vertus, ne visi serga tokiomis sudėtingai gydomomis ligomis kaip kraujo vėžys ar cerebrinis paralyžius. Kita vertus, ir patys medikai neskuba gydyti kamieninėmis ląstelėmis. Galimai yra ir trečia virkštelės kamieninių ląstelių naudojimą stabdanti priežastis: šis gydymo būdas ir savo kamienines ląsteles saugantys žmonės dar labai jauni, Lietuvoje skaičiuoja kiek daugiau nei dešimt metų.

Šiuolaikinio mokslo pasiekimų dėka kamieninės ląstelės naudojamos gydant apie 100 ligų: kaulų, kremzlių, nervų sistemos, odos, raumenų, kraujo. Skaičiuojama, kad jau yra įvykdyta ar tebevykdoma 1700 klinikinių tyrimų, įrodančių kamieninių ląstelių panaudojimo galimybes medicinoje, o kamieninių ląstelių transplantacijų atlikta apie 35 tūkst.

Socialiniuose tinkluose jaunos mamos pasakoja, kad virkšteles tiesiog susidžiovina. Jos tiki, kad tobulėjant technologijoms po 30-40 metų, kai vaikui gali prireikti gydymo, bus atrastas būdas, kaip „pažadinti" sudžiūvusias kamienines ląsteles iš tos virkštelės.

Kiek tokiuose mamų pasakojimuose tiesos? Ar Lietuvos medikai jau žino, kaip taikyti kamienines ląsteles? Ar daug atvejų pasaulyje ir Lietuvoje, kai kamieninės ląstelės padėjo išgyti nuo lėtinių, sunkių ligų? Kuo skiriasi kamieninės ląstelės, paimtos iš kaulų čiulpų ir iš naujagimio virkštelės? Saugoti virkštelės kraujo ląsteles audinių bankuose ar išmesti?

Žurnalistų pusryčių programa

9:45 Atidaromos durys. Dalyvių registracija.

10:00-10:30 Dr. Gabor Kali (Šveicarija) pranešimas apie kamienines ląsteles.

10:30 lietuvių mokslininkų pasisakymai.

11:00-11.30 Kamieninių ląstelių gydymą išbandžiusios Urtės mamos pasakojimas.

11:30-12:00 Klausimai-atsakymai ir individualūs interviu.

Žurnalistų pusryčių dalyviai

Dr. Gabor Kali, atstovauja Šveicarijos kamieninių ląstelių bankui. Kviestinis lektorius papasakos, kas yra kamieninė ląstelė, kokios ligos šiandien gydomos išsaugotomis virkštelės kraujo kamieninėmis ląstelėmis, ar užtenka išsaugotų kamieninių ląstelių kiekio gydyti paaugliui ir suaugusiam, ar verta saugoti vaiko virkštelės kraujo kamienines ląsteles ir kiek laiko šaldomos jos liks gydybingos.

Dr. Džiugas Paulauskas, biologijos mokslų daktaras: „Pagrindinė šiuo metu vykstanti diskusija - kokia tikimybė, kad žmogui bus galima panaudoti jo pasidėtas virkštelės kamienines ląsteles?"

Dr. Živilė Čerkienė, embriologė, biomedicinos mokslų daktarė: „Virkštelės kamieninės ląstelės - tai investicija į ateitį, tačiau kiek tolima ta ateitis?"

SVARBU: Kviestinio svečio pranešimas anglų kalba bus nuosekliai verčiamas į lietuvių kalbą. Jeigu pageidaujate su juo padaryti atskirą interviu, rašykite el. paštu portalasverslimama@gmail.com - suderinsime visoms pusėms tinkamą laiką.

Žurnalistų pusryčius moderuoja Sveikatos žurnalistų asociacijos pirmininkė Daiva Ausėnaitė. Pranešimą ir klausimus bei atsakymus iš anglų kalbos į lietuvių kalbą verčia Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė.

Apie savo dalyvavimą praneškite el. paštu ausenaite@inbox.lt arba tel. 868 77 35 37

Kontaktinis asmuo
Daiva Ausėnaitė
Sveikatos žurnalistų asociacija
+370 687 735 37
El. p. ausenaite@inbox.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-10-10 12:01
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media