2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija, skirta Romų genocido (Samudaripen) dienai paminėti

2019-08-01
 
Seime rugpjūčio 2 d., penktadienį, 9 val. įvyks Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Valerijaus Simuliko spaudos konferencija, skirta Romų genocido (Samudaripen) dienai paminėti. Spaudos konferencijoje dalyvauja: Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvikas, Tautinių mažumų departamento direktorė Vida Montvydaitė, Romų visuomenės centro direktorė Svetlana Novopolskaja, Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorius Dr. Arūnas Bubnys, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Istorijos tyrimų skyriaus ir Holokausto ekspozicijos vedėja Neringa Latvytė-Gustaitienė.
Tarptautinės organizacijos oficialiai pripažįsta romų genocido Antrojo pasaulinio karo metais faktą ir siekia, kad visose valstybėse romų genocido atminimo diena būtų minima rugpjūčio 2 d. 
Ši diena pasirinkta neatsitiktinai - 1944 m. rugpjūčio 2 d. Lenkijoje, Aušvico-Birkau koncentracijos stovykloje, buvo sunaikintas romų lageris ir nužudyta apie 2900 jame kalintų žmonių. Šiemet minimos romų lagerio sunaikinimo 75-osios metinės.
Antrojo pasaulinio karo metu romai, kaip ir žydai, dėl rasistinių paskatų nacių buvo sistemingai persekiojami, kankinami, žudomi, vežami į koncentracijos ir darbo stovyklas. Lietuvoje nacių okupacijos metais, istorikų vertinimu, nužudyta apie 500 romų, daugiausiai - Pravieniškių stovykloje.
Šiais metais rugpjūčio 2-oji Lietuvoje oficialiai minima pirmą kartą - birželio 26 d. Seimas priėmė Atmintinų dienų įstatymo pakeitimą, nustatantį, kad rugpjūčio 2-oji yra Romų genocido atminimo diena.
Spaudos konferencijos transliuojamos tiesiogiai internetu ir Seimo „YouTube" paskyroje. Stebintiems transliacijas yra galimybė užduoti klausimus prelegentams. Nuoroda į klausimų uždavimo sistemą bus matoma tik spaudos konferencijos metu. Esant galimybei, į nespėtus atsakyti klausimus spaudos konferencijos dalyviai atsakys po spaudos konferencijos el. paštu.
Internete ir Seimo „YouTube" paskyroje galima rasti spaudos konferencijų įrašus.
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėja Jolanta Anskaitienė
Tel. (8 5) 239 6508, el. p. jolanta.anskaitiene@lrs.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-08-01 19:42
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media