2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: “ES draudžia, lietuviai pigiau išparduoda? Vaistų draudimas ir kontrolė. Atvejo analizė”

2013-10-29
 
 

Sveikatos žurnalistų asociacija lapkričio 5 d. 10:30 kviečia jus į spaudos konferenciją „ES draudžia, lietuviai pigiau išparduoda? Vaistų draudimas ir kontrolė. Atvejo analizė". Konferencija vyks VVKT patalpose Žirmūnų g. 139A, Vilnius.

Sveikatos žurnalistų asociacijos nariai užfiksavo, kad šių metų liepos mėnesį Europos vaistų agentūros Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas (EMEA) išplatino pranešimą, raginantį susilaikyti nuo vaistų, turinčių skalsių alkaloidų, kitaip dar ergo derivatų (nicergolinų grupė), išrašymo ir skyrimo.

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/referrals/Ergot_derivatives/human_referral_000342.jsp&mid=WC0b01ac05805c516f

Dar po mėnesio jau buvo išplatintas pranešimas, raginantis uždrausti šios grupės preparatus ES šalyse narėse, nes jie susiję su didele fibrozės ir ergolizmo išsivystymo rizika.

Rašoma: „Šie medikamentai daugiau nebeturėtų būti skiriami gydyti būkles, susijusias su kraujo cirkuliacijos problemomis ar kurios susiję su atmintimi ir jutimais, ar slopinant migrenos tipo galvos skausmus, kadangi rizika naudojant šiuos preparatus nusveria galimą naudą."

Prancūzijos vaistų priežiūros tarnybos išplatino atitinkamus informuojančius raštus vietinei medikų bendruomenei, neseniai taip pasielgė ir Latvijos sveikatos institucijos. Lietuvoje gi esantis vienas iš šios grupės vaistas (yra dar ir Nicerium), geriau žinomas prekiniu pavadinimu Sermion, vaistinėse pradėtas pardavinėti su nuolaida.

Sveikatos žurnalistų asociacijos atlikta nedidelė šeimos gydytojų apklausa parodė, kad apie šio vaisto uždraudimą jie informacijos iš platintojų negavo, priešingai, buvo informuoti, kad dėl laikino vaistų tiekimo sutrikimo rekomenduojama pasipildyti atsargomis, tai reiškia, paraginkite pacientus įsigyti daugiau šio vaisto. Kodėl nusitrynė riba tarp vaisto kontrolės ir etiško jo skyrimo? 

Konferencijos metu SŽA pateiks savo atlikto tyrimo rezultatus - kaip kito vaisto pardavimai nuo draudimo pradžios iki dabar.

VVKT maloniai atsiliepė į Sveikatos žurnalistų asociacijos užklausimą ir prašymą plačiau pakomentuoti situaciją. Bus išanalizuotas šis atvejis, atsakant į svarbiausią klausimą, kodėl iki vietinių struktūrų sprendimo priėmimo (tik tuomet jis viešinamas) visuomenė ir medikai nėra informuojami apie vaistų draudimus, priimtus ES struktūrų ir kitose ES šalyse. Asociacijos pakviestas gydytojas neurologas pakomentuos, kokiais atvejais skiriamas draudžiamas vaistas, kaip jis veikia, ar yra kokios nors alternatyvos.

Taip pat išgirsite informaciją apie tai, kaip bendrai užtikrinama vaistų kontrolė ES ir Lietuvoje. Aiškinsimės, kaip bus žymimos stebimų vaistų pakuotės, kada ši tvarka įsigalios mūsų šalyje; kaip vyksta informavimas apie pašalinį vaistų poveikį (ką gali pacientas, ką medikas, kokia tarnyba fiksuoja pašalinius efektus ir juos sistemina ir t.t.); kokie prasideda procesai, jeigu vaistas uždraudžiamas, o jis yra įtrauktas į šalies gydymo metodikas.

 

Registracija į konferenciją iki spalio 31 d. el. paštu info@sza.lt

 

Daugiau informacijos:

Daiva Ausėnaitė / pirmininkė

Sveikatos žurnalistų asociacija

868 77 35 37

info@sza.lt

www.sza.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-29 17:56
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Klausimas

2013-11-02 10:53

Pirmą kartą išgirdau, kad yra ir Sveikatos žurnalistų asociacija. Gal jie galėtų plaučiau prisistatyti?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media