2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Žurnalistai kviečiami į rytinį pokalbį prie kavos su aplinkosaugos specialistais apie automobilių išmetamo CO2 reguliavimą ir NVO poziciją

2013-11-12
 
Aplinkosaugos koalicijos pirmininkas Kęstutis Navickas

Aplinkosaugos koalicijos pirmininkas Kęstutis Navickas

 

Gerbiami žurnalistai,

Lapkričio 12 d. 10.30 val. kavinėje "Mano guru" esate kviečiami į rytinį pokalbį prie kavos su aplinkosaugos specialistais apie automobilių išmetamo CO2 reguliavimą ir NVO poziciją.

Šiuo metu visos Europos dėmesys sutelktas į Lietuvą. Lietuva, kaip pirmininkaujanti Europos Sąjungai šalis, lapkričio pabaigoje turi pateikti pakoreaguotą ES Tarybos pasiūlymą dėl naujų automobilių CO2 taršos reguliavimo po 2020 metų. Kuo mažesnė automobilio CO2 tarša, tuo mažiau kuro jis sunaudoja. Taigi nuo Lietuvos vedamo derybinio proceso priklausys, kiek efektyvūs bus nauji automobiliai ir kiek išleisime degalams ateinančiame dešimtmetyje.

Automobilių gamintojams CO2 taršos tikslai buvo pirmą kartą iškelti dar 2009 m., kai ES šalys sutarė, kad nuo 2015 m. parduodami nauji lengvieji automobiliai galės išmesti ne daugiau kaip 130 g CO2/ km. Tuo pat metu buvo nubrėžtos gairės, jog nuo 2020 m. nauji automobilių tarša turės mažėti iki 95 g CO2/km (kas atitinka apie 4 litrus kuro).

Šių metų birželį ES šalys jau buvo pasiekusios neformalų susitarimą patvirtinti 95g CO2 /km tikslą 2020 metams, tačiau  tam paskutinę minutę pasipriešino Vokietija (gindama prabangių automobilių gamintojų interesus) ir eilės politinių veiksmų dėka paskatino kitas valstybes pakeisti savo pozicijas. Spalį Europos Sąjungos aplinkos ministrų taryba nubalsavo nesilaikyti ankstesnio susitarimo ir ieškoti naujo kompromiso. Tą kompromisą turi pasiūlyti Lietuva iki šio mėnesio pabaigos.

Aplinkosaugos koalicija, atstovaujanti Lietuvos gamtosaugos srityje veikiančias NVO, ir susivienijimas Žali.lt šiandien Lietuvos prezidentavimo komandai pateikė poziciją, raginančią atstovauti ne kelis taršių automobilių gamintojus, bet Lietuvos ir visos Europos vartotojų interesus, klimato kaitos politikos siekius.

Sužinoti daugiau apie NVO poziciją, automobilių taršos mažinimo tikslų prasmę ir  naudą kviečiame rytiniame pokalbyje antradienį (lapkričio 12 d.) 10.30-11.00 kavinėje "Mano guru".

Dalyvaus Aplinkosaugos koalicijos pirmininkas Kęstutis Navickas

Baltijos aplinkos forumo klimato kaitos specialistė Gintarė Jonušauskaitė

VšĮ "DVI- Darnaus vystymo iniciatyvos" direktorė Inga Ringailaitė

Prašome pranešti apie savo dalyvavimą atsakant į šią žinutę arba nurodytu telefonu. Taip pat kviečiame persiųsti šią žinutę kolegoms, kuriems tai būtų aktualu.

Pasiteiravimui / registracijai: Gintarė Jonušauskaitė: +370 643 23131

Su pagarba

Rita Norvaišaitė

Aplinkosaugos komunikacijos specialistė

Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje

Kontaktams:

Užupio g. 9/2-17, LT-01202 Vilnius

Tel. 8 5 215 9288

Faks. 8 5 213 5068

El. p. rita.norvaisaite@bef.lt

www.bef.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-14 08:32
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media