2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Kviečiame dalyvauti Lietuvos keliautojų pagerbimo konkurse „Kolumbas LT 2019“

2019-03-29
 
Lietuvos keliautojų pagerbimo konkurso „Kolumbas LT 2019 " nuostatai
 

 

I. Bendrosios nuostatos

 

 

1. Lietuvos aktyviausių keliautojų konkurso „Kolumbas LT" nuostatai reglamentuoja konkurso tikslus, darbų konkursui pateikimo, vertinimo kriterijus, apdovanojimų tvarką.
2. Lietuvos aktyviausių keliautojų konkursas „Kolumbas LT" skirtas pagerbti (Lietuvos) žmones, entuziastus, kurie keliaudami užsienyje užfiksuoja įdomias patirtis ir jomis dalinasi su kitais, kurie keliaudami atskleidžia savo šalies grožį kitiems, įprasmina Lietuvos istorijos momentus.
3. Konkursą organizuoja Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Kelionių žurnalistų klubas.
4. Konkurse gali dalyvauti visi Lietuvos žmonės, mėgstantys keliauti ir fiksuojantys savo kelionių patirtį vaizdo, garso ar tekstiniu formatu. Taip pat lietuviai, gyvenantys užsienyje.
5. Konkursui savo rašinius, fotografijas ir vaizdo darbus gali teikti ir savo srities profesionalai fotografai, operatoriai, žurnalistai, keliavimui pasišventę asmenys.
6. Tas pats asmuo savo darbus gali teikti visoms konkurso nominacijoms, tačiau toje pačioje nominacijoje gali pateikti ne daugiau kaip 3 skirtingus savo darbus (nuotraukas, rašinius, vaizdo filmus). 
7. Nominacijos pagrindinio prizo laimėtojas gali dalyvauti konkurse (visose nominacijose) du kartus (tai pačiai nominacijai darbus gali teikti tik po metų pertraukos.)
8. „Kolumbas LT" konkursas yra kelionių žurnalistikos autorinių darbų meistriškumo įvertinimo konkursas. Dėl to darbus konkursui gali teikti tik pats tų darbų autorius arba jų grupė.

 

II. Konkurso nominacijos, struktūra

 

9. Konkurso tikslai:
- Skatinti Lietuvos žmones keliaujant pažintį pasaulį, plėsti savo akiratį, įgauti naujų įgūdžių.
- Supažindinti Lietuvos žmones su keliavimo teikiama nauda, žinių pasisėmimu
- Pažinti savo kraštą iš arti, dalintis jo grožiu su kitais
- Įprasminti Lietuvos istorijos momentus keliaujant svečiose šalyse
- Saugoti ir puoselėti gamtą, parodant jos lobynus

 

10. Konkurso tematika apima įvairaus pobūdžio (pramogines, šeimynines, darbines, istorines, ekspedicines, sportines, kulinarines ir t.t.) keliones. Jose užfiksuotas įdomias gyvenimo detales, reiškinius, žmones, pastatus, gamtą, atspindinčius tam tikros šalies politinius, socialinius, kultūrinius, gamtos ypatumus.

 

11. Savo darbus konkursui asmenys gali pateikti (5) nominacijose:
- Metų kelionės istorija 
- Metų kelionės fotografija
- Metų vaizdo filmukas iš kelionės
- Metų kelionė po Lietuvą 
- Metų keliautojas

 

 

12. Konkurso eiga:
I etapas - darbų konkursui pateikimas
II etapas - konkursinių darbų vertinimas ir laureatų išrinkimas
III etapas - finalinis apdovanojimų renginys ir laureatų paskelbimas

 

III. Konkurso organizavimas, darbų vertinimas

 

13. I-ajame etape pateikiami darbai konkursui „Kolumbas LT". Darbai pateikiami iki 2019-05-02 dienos. Visi darbai teikiami el. paštu: konkursas@kolumbas.com Darbai neturi viršyti 10 MB, kitu atveju darbai siunčiami per programėlę wetransfer.com ar atsiunčiama nuoroda į puslapius, kur vaizdo ar foto darbai yra sudėti.
14. Laiške konkurso dalyvis turi nurodyti kokiai nominacijai teikia savo darbus, taip pat savo vardą, pavardę, telefoną, profesiją, amžių, miestą, kuriame gyvena. Konkursui teikiant vaizdo siužetus ar fotografijas, reikia pateikti ir trumpą (iki 6 sakinių) kelionės aprašą.
15. Konkursui pateikiami darbai (tekstai, nuotraukos, vaizdo siužetai) iš kelionių, vykusių 2018-aisiais. 
16. Kartu su konkurso darbais dalyviui rekomenduojama pateikti ir trumpą (iki 6 sakinių) motyvaciją, kodėl dalyvauja konkurse ir nori laimėti, kuo, dalyvio manymu, kelionės praturtina gyvenimą.
17. Atsiuntus darbus konkursui, jo dalyvis sutinka, kad jo nuotraukas, nurodžius autorystę, bus galima eksponuoti po konkurso laureatų apdovanojimo vyksiančioje parodoje, nuotraukas, rašinius ar aprašymus spausdinti naujienų portaluose, socialiniuose tinkluose, leidiniuose apie konkursą be papildomo sutikimo ir autoriaus honoraro.
18. II-ajame etape konkurso darbus peržiūri ir vertina konkurso komisija, kurią sudaro: žurnalistas Algimantas Čekuolis (komisijos pirmininkas), VU Geografijos katedros mokslininkė prof. dr. Dovilė Krupickaitė, „National Geographic Lietuva" žurnalo redaktorius Frederikas Jansonas, 15min.lt „Pasaulis kišenėje" redaktorė Indrė Bungardaitė, LRT režisierė Miglė Greičiuvienė, Lietuvoės geografų draugijos prezidentė Genovaitė Kynė, Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė, istorijos mokytoja ekspertė Jūratė Litvinaitė, LŽS Kelionių žurnalistų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis, taip pat aktyvaus laisvalaikio aprangos ir avalynės parduotuvių tinklo „Hiatus" rinkodaros vadovė Miglė Kristina Kučinskaitė Grudienė.
19. Kiekvienoje nominacijoje komisija atrenka po 3 - 5 nominantus (atsižvelgiant į pateiktų darbų gausą ir kokybę), iš kurių išrenkamas pagrindinis laimėtojas, kuriam atitenka nugalėtojo diplomas ir pagrindinis konkurso prizas, kitiems nominantams atitenka papildomi prizai.
20. Pagrindinis konkurso prizas kiekvienoje nominacijoje -300 eurų vertės dovanų čekis apsipirkti aktyvaus laisvalaikio aprangos ir avalynės parduotuvių tinkle „Hiatus". Viena iš parduotuvių įsikūrusi PPC „Ozas" (Ozo g. 18, Vilnius). Pagrindinių prizų laimėtojai kiekvienoje nominacijoje įsipareigoje palikti įrašą Facebook/Hiatus.LT svetainėje apie keliones, keliavimo prasmę ir patogią aprangą kelionėse.
21. Kontaktinis asmuo dėl darbų pateikimo konkursui: Gerimantas Statinis, tel. +370 683 69724, el. paštas: statinis@yahoo.com 
IV. Darbų pateikimo sąlygos atskirose nominacijose

 

- Metų kelionės istorija

 

22. Konkursui teikiami rašiniai apie patirtį kelionėse, pažintas naujas vietas, patirtus įspūdžius, įgyvendintas misijas, netradicinius keliavo būdus. 
23. Rašiniai turi būti parašyti taisyklinga lietuvių kalba, rašinio apimtis - iki 10 000 ženklų. 
24. Konkursui gali būti pateikti arba pavieniai rašiniai, arba rašinių ciklai, kuriuos jungia viena kelionė.
25. Rašiniai gali būti publikuoti visuomenės informavimo priemonėje arba parašyti specialiai konkursui. 
26. Kai rašiniai yra jau kur nors publikuoti interneto erdvėje, tuomet užtenka pateikti nuorodą į juos, visais kitais atvejais reikia įkelti skanuotą rašinio kopiją. 
27. Vertinant kelionių istorijas bus atsižvelgta į istorijos originalumą, teksto rašymo stilistiką, įtaigumą, nuoseklumą, šaltinių panaudojimą.

 

- Metų kelionės fotografija

 

28. Konkursui pateikiamos nuotraukos iš kelionių po įvairias pasaulio šalis, atspindinčios konkrečios šalies kultūrinius, socialinius, politinius, ekonominius ypatumus. 
29. Konkursui gali būti pateiktos arba pavienės nuotraukos, arba nuotraukų ciklai, arba fotoreportažai. 
30. Nuotraukos pateikiamos jpg formatu. 
31. Nuotraukos gali būti spalvotos, nespalvotos arba tonuotos, nenaudojant programos, koreguojančios spalvas.
32. Kiekviena nuotrauka arba nuotraukų ciklas, fotoreportažas turi būti aprašyti keliais sakiniais, apibūdinant nuotraukos tematiką ir šalį.
33. Konkurso dalyviai pateikia nuotraukas, į kurias turi autoriaus teises, ir užtikrina, kad objektai nuotraukose užfiksuoti teisėtai.
34. Vertinant nuotraukas bus atsižvelgta į jų meniškumą, fotografavimo aplinkybes, išliekamąją vertę, techninę kokybę.

 

- Metų vaizdo filmukas iš kelionės

 

35. Konkursui teikiami vaizdo filmukai iš kelionių po įvairias šalis turi atspindėti konkrečios šalies socialinio, kultūrinio, politinio, ekonominio gyvenimo ypatumus. 
36. Vaizdo filmuko trukmė turi būti iki 10 minučių. 
37. Vaizdo filmukai pateikiami mpg, avi formatais.
38. Vaizdo filmukai turi būti aprašyti keliais sakiniais, paaiškinant kokioje šalyje koks momentas yra užfiksuotas. Taip pat turi būti pažymima ar vaizdas yra montuotas ar nemontuotas. 
39. Vertinant bus atsižvelgiama į vaizdo kokybę, meniškumą, gyvybingumą, emocijų perteikimą, informacinį svarbumą.

 

- Metų kelionė po Lietuvą

 

40. Konkursui teikiami įvairių formatų darbai: ir nuotraukos, ir rašiniai, ir vaizdo filmai, atspindintys Lietuvą netikėtu kampu, parodantys jos žmonių, gamtos, ūkio ypatumus naujai, netikėtai, atspindintys netradicinius keliavimo būdus.
41. Darbų technologiniam pateikimui galioja anksčiau minėtose nominacijose nurodyti techniniai reikalavimai. 
42. Kiekvienas pateiktas foto ar vaizdo darbas turi būti aprašytas keliais sakiniais, paaiškinant, kokia vietovė ar asmenybės, ar veiksmai yra užfiksuoti, kaip jie atspindi Lietuvos išskirtinumą. 
43. Vertinant bus atsižvelgta į kelionės originalumą ar įprastų vietų atspindėjimą netikėtu kampu.

 

- Metų keliautojas

 

44. Konkursui teikiamas išskirtinės įgyvendintos kelionės ar kelionių per konkurso sąlygose numatytą laikotarpį trumpas aprašymas (iki 1000 ženklų), perteikiant kelionės (-ių) idėją, tikslus, motyvaciją, įgyvendinimą. Taip pat pridedama ne mažiau kaip po 6 kiekvienos kelionės nuotraukas. Laiške ar kelionės apraše turi būti nurodomas kelionės laikas, apytikslis biudžetas, keliauta su kompanija ar vienam.
45. Šioje nominacijoje bus vertinamas keliavimo originalumas, prasmingumas, išskirtinumas; organizaciniai gebėjimai.

 

V. Apdovanojimai, veiklos tęstinumas

 

46. Nugalėtojai kiekvienoje nominacijoje paskelbiami ir apdovanojami per finalinį konkurso renginį, kuris vyksta Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje gegužės 27 dieną. Iki to laiko informacija apie konkurso nugalėtojus neskelbiama.
47. Visi konkurso laureatai ir pagrindinių prizų laimėtojai kviečiami dalyvauti apdovanojimų ceremonijoje. Jos metu pagrindinių prizų laimėtojai trumpai pristato savo kelionę ir jos ypatumus.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-03-29 10:44
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Patarimas

2019-04-15 11:58

Vandžiogaloje gali sutikti Vandą golą. (Gola - lenkiškai nuoga)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ką daryti?

2019-04-08 11:18

Man mano kišenė leidžia tik iki Vandžiogalos nuvažiuoti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media