2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Jono Basanavičiaus gimtinėje ir Tautinio Atgimimo Ąžuolyne augs nauji ąžuolai

2016-05-08
 
Sodiname ąžuoliuką. Povilo Šimkavičiaus nuotrauka

Sodiname ąžuoliuką. Povilo Šimkavičiaus nuotrauka

 

Ipolitas Skridla

LŽS Senjorų  klubo   pirmininkas

Balandžio 30 d., šeštadienį nuotaikinga ir kūrybiška grupė LŽS Senjorų klubo narių kartu su Vilniaus karininkų ramovės darbuotojais (G. Aukštikalnis, A. Burokas, I. Burokienė, R. Akelaitis) išvyko į įdomią kelionę. Beje, vardindamas ramovės atstovus nežinojau kur priskirti atsargos pulkininką leitenantą Povilą Šimkavičių, kuris, nors ir nedirba ramovėje, bet yra ir karininkas, ir LŽS Senjorų klubo narys.  Bendru sutarimu nutarėme, kad jis gerai tinka abejose grupėse.

Važiuodami per įspūdingai garuojančias Sūduvos lygumas atvykome į Ožkabalius, Jono Basanavičiaus gimtinę.

Idėja Jono Basanavičiaus gimtinėje atstatyti jo tėvų sodybą ir šalia jos sodinti Atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečio giraitę kilo 1989 m. sausio 9 d. Bartninkuose susirinkusi iniciatyvinė grupė aptarė sodybos atstatymo ir memorialinio muziejaus įrengimo darbus. Dabar sodyba gražiai atstatyta.

Tautinio Atgimimo Ąžuolynas užima 39,4 ha plotą. Jame yra 13 giraičių, Sąjūdžio, Seimo žiedas, Tautos atminties, Tautos Vienybės, Represijų aukų, Knygnešių, Jono Basanavičiaus premijos laureatų, Vilkaviškiečių, Jaunimo, Baltų, Pasaulio lietuvių, Vasario 16 -osios  akto signatarų, Kovo 11-osios nepriklausomybės atstatymo akto signatarų  giraitės. Jose žaliuoja daugiau kaip 8400 medelių. Baigiama užsodinti Atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečio giraitė. Jos projekto autoriai V. Stepulis ir R. Survila.  Giraitė susideda iš penkių guotų, atspindinčių Lietuvos regionus - Sūduvą, Aukštaitiją, Mažąją Lietuvą, Žemaitiją ir Dzūkiją. Pastarajai skirtą guotą planuojama apsodinti kitais metais.

Ąžuolų sodinimo šventė vyksta kasmet paskutinį balandžio šeštadienį. Tada čia susirinkusieji apžiūri kaip auga anksčiau pasodinti ąžuolai, sodina naujus medelius. Todėl ir mes atvykome šeštadienį.

Turėjome progą susipažinti su pasiturinčiu Suvalkijos regiono ūkininko vienkiemio sodybą, to laikotarpio išplanavimu, tradiciniais gyvenamaisiais ir ūkiniais trobesiais. Gyvenamame ir ūkiniuose pastatuose veikia to laikotarpio buities ir ūkinės veiklos ekspozicijos. Vienoje iš patalpų  eksponuojami ir kartu su mumis važiavusio, LŽS Senjorų klubo nario Zino Kazėno fotografijos darbai.

Tradicinėje Ąžuolų sodinimo šventės atidaryme dalyvavo atsakingi Vilkaviškio savivaldybės, Tautinio Atgimimo Ąžuolyno draugijos bei kraštiečių atstovai. Gausiai susirinkusius dalyvius pasveikino ir kalbą pasakė Telšių vyskupas Jonas Boruta. 

Po gražių kalbų, sveikinimų ir prisiminimų žurnalistai kartu su karininkų ramovės darbuotojais, Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo 100-čio giraitėje pasodino tris ąžuoliukus. Gausiai juos palaistėme. Šalia padainavome. Palinkėjome užaugti  stipriais, dideliais ir gražiais. Apskritai miela buvo pabendrauti su ąžuolais.

Maloniai  pabendravome ir su Tautinio Atgimimo Ąžuolyno draugijos pirmininku V. Stepuliu.

Po ąžuolų sodinimo ceremonijos buvo surengtas gražus saviveiklininkų pasirodymas. Renginį filmavo ir visus maloniai savo išskirtiniu bendravimu nuteikė Zita Kelmickaitė.

Kupini gerų įspūdžių ir emocijų, šiltą ir saulėtą dieną pabuvę Jono Basanavičiaus gimtinėje, pasisotinę skaniais cepelinais, grįžome į dulksnojantį Vilnių.

Liko ne tik gražūs prisiminimai, bet ir mūsų rankomis pasodinti ąžuoliukai. Tai vilties ženklas ateities kartoms.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-05-10 10:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media