2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Senjorų klube - Lietuvos teatro aktualijos ir problemos

2012-01-09
 
Kalba Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos Karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“ valdybos pirmininkas Remigijus Bružis, V. Žeimanto nuotr.

Kalba Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos Karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“ valdybos pirmininkas Remigijus Bružis, V. Žeimanto nuotr.

Vytautas Žeimantas

 

Pirmasis šių metų Senjorų klubo susirinkimas prasidėjo tradiciniais sukaktuvininkų sveikinimais. Klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus įteikė LŽS pirmininko Dainiaus Radzevičiaus pasirašytus Garbės raštus net keturiems kolegoms: Jonui Baziui, Edmundui Juškiui, Vladui Leipui ir Leopoldui Mykolaičiui.


„Aš kilęs nuo Spenglos upės", - mėgsta sakyti Jonas Bazys. Jis gimė šalia šios gražios Dzūkijos upės, Puškornių kaime, Varėnos rajone. Aukštuosius žurnalistikos mokslus baigė 1957 metais Vilniaus universitete. Tačiau žurnalistu pradėjo dirbti dar būdamas studentu. „Mane, dar studentą, dirbti į „Komjaunimo tiesą" 1955 metais pakvietė tuometis laikraščio redaktorius Albertas Laurinčiukas", - prisimena Jonas Bazys. Tačiau didžiąją gyvenimo dali jis skyrė ne jaunimo, o mokslo žurnalistikai. Jau beveik dvidešimt metų Jonas dirba žurnale „Mokslas ir technika". Pastaruosius ketverius metus jis yra šio populiaraus mokslo bendruomenėje žurnalo direktorius ir vyriausiasis redaktorius.


Edmundas Juškys 1955 metais baigė Vilniaus valstybinį pedagoginį universitetą. Mokytojavo Tauragės rajone ir Panevėžyje, dėstė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje. 1968-1973 ir 1979-1982 m. dirbo SSRS konsulu Vašingtone. Ketverius metus buvo Lietuvos kinematografijos komiteto pirmininkas, 1984-1989 m. - „Minties" leidyklos vyriausiais redaktorius. Spaudoje bendradarbiauja jau nuo 1952 metų. Rašė į pedagoginę spaudą, „Panevėžio tiesą" bei į užsienio lietuvių laikraščius. Iš anglų kalbos yra išvertęs apie 40 grožinės literatūros ir publicistikos knygų.


Vladas Leipui kilo iš Mockūnų kaimo, Utenos rajono. Dar moksleivis būdamas pradėjo rašyti į rajono laikraštį. 1956 m. baigė Vilniaus universitetą, įsigydamas žurnalisto specialybę. Dirbo „Tiesoje", „Valstiečių laikraštyje", vėliau grįžo dirbti į savo gimtąją Uteną, buvo rajono laikraščio redaktoriaus pavaduotojas. O nuo 1961 m. jo antraisiais namais tapo Lietuvos televizijos ir radijo komitetas. Čia jis išdirbo per 30 metų. Parašė knygas apie tėviškėnų gyvenimą „Mano širdies žmonės", „Gyvenimas su daina", knygą apie vyrų chorą „Dainuoja „Sakalas".


Leopoldas Mykolaitis dar besimokydamas Joniškio gimnazijoje, 1945 metais pradėjo dirbti „Komjaunimo tiesoje". Jau dirbdamas jaunimo laikraštyje baigė suaugusiųjų gimnaziją ir Vilniaus pedagoginį universitetą. Jis daug metų atidavė vaikų ir jaunimo spaudai. Redagavo laikraštį „Lietuvos pionierius" žurnalus „Genys" ir „Moksleivis". Parašė knygas vaikams „Šešiakojis auksarankis" (1999) ir „Du tuzinai pasakų (2007). Jis vienas iš žurnalistų Senjorų klubo steigėjų, dešimt metų sėkmingai vadovavo Senjorų klubui.


Senjorų svečias Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas, žinomas aktorius Ramutis Rimeikis supažindino žurnalistus su sąjungos veikla, teatrų problemomis, aktorių veikla.


„Lietuvos teatro sąjunga - tai savarankiška visuomeninė profesinė kūrybinė organizacija, vienijanti profesionalius respublikos teatro meno kūrybinius darbuotojus. Jos tikslai - atstovauti ir ginti savo narių profesines, darbo, kūrybines, ekonomines ir socialines teises bei interesus, rūpintis Sąjungos narių užimtumu, Lietuvos teatro istorijos paveldu, plėsti tarptautinius teatrų ryšius," - sakė Ramutis Rimeikis.


Lietuvos teatro sąjungos ištakos sietinos su lietuvių mėgėjų teatro sąjūdžiu, prasidėjusiu XIX a. ir XX a. sandūroje, kada kūrėsi teatro ir muzikos draugijos Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Marijampolėje, Peterburge, Rygoje, Tilžėje, JAV ir kt. Daugelis jų turėjo vaidintojų būrelius, kurie pamažu kūrė profesionalų Lietuvos teatrą. Pastarąjį dešimtmetį Sąjunga nemažą dėmesį skyrė Teatro sąjungos meno kūrėjų asociacijos veiklai, Baltijos šalių teatrinių festivalių organizavimui, jaunų muzikos atlikėjų propagavimui, svarbų dėmesį skyrė išėjusių į Anapilį amžino poilsio vietų tvarkymui. Šiuo metu aktyviai tebedirba scenos veteranų sekcija ir teatrologų - muzikologų skyrius. Scenos veteranai aktyviai dalyvauja įvairiuose Teatro sąjungos renginiuose. Teatrologų-muzikologų skyrius, įsteigtas 2004 m., leidžia žurnalą „Lietuvos scena" Taip pat rengia įvairias konferencijas įvairiuose Lietuvos miestuose bei universitetuose, organizuoja teatrų festivalius, aktyviai dalyvauja spaudoje, radijo ir televizijos laidose, spektaklių peržiūrose, rengia įvairaus pobūdžio teatrinės literatūros medžiagą ir jos leidimą. Daugelis teatrologų dirba įvairiose Lietuvos aukštosiose mokyklose, rengia įvairius respublikinius ir tarptautinius projektus. Buvo pasidalyta mintimis, kaip galima labiau stiprinti žurnalistų ir teatro darbuotojų kūrybinį bendradarbiavimą.


Kitas Senjorų klubo svečias - Lietuvai pagražinti draugijos pirmininko pavaduotojas ir Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos Karininkų ramovės vyrų choras „Aidas" valdybos pirmininkas Remigijus Bružis kreipėsi į žurnalistus, prašydamas paremti visuomeninę iniciatyvą, siekiant išryškinti prie Maišiagalos piliakalnio esantį Memorialą, skirtą Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Algirdui. Žurnalistai vieningai pritarė šiai iniciatyvai, teigdami, kad Algirdas buvo išskirtinai talentingas karvedys, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vadovas, atlikęs itin reikšmingą vaidmenį Lietuvos istorijoje ir todėl verta ryškesnio memorialo.


Susirinkimo pabaigą vainikavo puikus koncertas, kurį surengė vyrų choras „Aidas".

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-01-09 11:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media