2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Žurnalistų sąjungoje - svečiai iš Ukmergės

2012-08-03
 
Žurnalistų sąjungoje svečiai – kolegos iš Ukmergės, V. Žeimanto nuotr.

Žurnalistų sąjungoje svečiai – kolegos iš Ukmergės, V. Žeimanto nuotr.

Vytautas Žeimantas

Kai pasemi

gimtosios žemės saują,

Iš karto delnui šilta -
daug šilčiau.

Per kūną šiluma keliauja,

Pasiekia širdį. Kyla dar
aukščiau.

Tai eilutės iš ukmergiečių kolegos Julijono Petronio eilėraščio „Gimtoji žemė". Ir prisiminiau aš jas, kai kartu su LŽS pirmininku Dainiumi Radzevičiumi, Senjorų klubo pirmininku Stanislovu Pleskumi, kitais kolegomis pasitikome Žurnalistų sąjungos būstinėje grupę ukmergiečių kolegų, vadovaujamų Julijono Petronio.

 

Kolega Julijonas Petronis - dabar Ukmergėje yra ne tik vyriausiais amžiumi žurnalistas, bet ir labiausiai žurnalistikai nusipelnęs ukmergietis. Jis literatūrinį darbą neetatiniu korespondentu pradėjo dar 1948 metais Ukmergės apskrities laikraštyje „Tarybinis kelias". Profesionaliu žurnalistu tapo 1952 metais, dirbdamas Ukmergės rajono Žemaitkiemio MTS laikraščio atsakinguoju sekretoriumi, vėliau redaktoriumi. Ypač gilų pėdsaką jis paliko nuo 1954 metų dirbdamas Ukmergės rajono laikraštyje „Tarybinis kelias", o vėliau pakeitus laikraščio pavadinimą - „Gimtojoje žemėje". Iš pradžių jis dirbo redaktoriaus pavaduotoju, o nuo 1966 metų iki pensijos - redaktoriumi.


Į LŽS jis įstojo 1958 metais, 1966-1989 metais buvo LŽS valdybos narys. Dabar jis dalyvauja LŽS Senjorų klubo veikloje. 1975 metais išleido knygą „Ukmergė".


Nežiūrint gražaus amžiaus - neseniai mes jį sveikinome su aštuoniasdešimtmečiu - kolega Julijonas ir dabar aktyviai bendradarbiauja spaudoje, savo straipsnius skelbdamas „Gimtojoje žemėje", „Opozicijoje", kitur.


Vis labiau atsiskleidžia ir kolegos Julijono, kaip poeto, talentas. Jo eilėraščius skelbia rajoninė ir respublikinė spauda. Džiugu buvo gauti iš jo ir žiupsnelį eilėraščių į pirmąją žurnalistų poezijos knygą „Šitas aidas toli girdis..." Todėl dabar buvo labai miela įteikti Julijonui - kolegai ir  bendraautoriui - šį žurnalistų poezijos rinkinį.


Žurnalistų poezijos knygą „Šitas aidas toli girdis..." padovanojome ir Ukmergės viešėjai Vlado Šlaito bibliotekai. Ją priėmė bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė, kuri, beje, irgi savo gyvenimo kelią pradėjo nuo žurnalistikos. Ji įsigijo Vilniaus universitete žurnalistės specialybę, dirbo Ukmergės rajono laikraštyje „Gimtoji žemė", buvo atsakingoji sekretorė.


Ukmergės bibliotekai dovanojome ir daugiau knygų.


Susitikime Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Jo pavaduotojas Audrys Antanaitis, Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus, socialinių mokslų daktaras Jonas Vėlyvis, kiti kolegos pasidalijo mintimis apie dabar iškylančias problemas žurnalistikos baruose. Susirinkusieji turėjo progos pasiklausyti ir lyriškų bei pilietiškų eilėraščių, kuriuos kolega Julijonas skaitė iš atminties.


Ta pačia proga buvo aptartas ir naujas projektas - Žurnalistų vieno eilėraščio knyga. Tai bus naujas poezijos rinkinys, į kurį kiekvienas kolega žurnalistas galės pateikti tik po vieną savo eilėraštį. Džiugu, kad pirmasis tai padarė kolega Julijonas Petronis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-08-03 10:13
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media