2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Žurnalistų poezijos knygos sutiktuvės

2012-05-03
 
Lietuvos žurnalistų poezijos knyga „Šitas aidas toli girdis...". Viršelio autorius dailininkas ir žurnalistas Albertas Vaidila

Lietuvos žurnalistų poezijos knyga „Šitas aidas toli girdis...". Viršelio autorius dailininkas ir žurnalistas Albertas Vaidila

Vytautas Žeimantas
Knygos sudarytojas ir redaktorius

 

Dienos šviesą išvydo pirmoji Lietuvos žurnalistikos istorijoje žurnalistų poezijos knyga „Šitas aidas toli girdis...".
Ne apybraižų, reportažų, interviu, straipsnių ar politinių komentarų, kaip buvo iki šiol įprasta, o... eilėraščių knyga. Džiugu, kad šį sumanymą palaikė Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija. Knygoje išreiškė norą dalyvauti net 25 kolegos. Dauguma jų gyvena bei kuria sostinėje ir atstovauja LŽS Vilniaus skyrių ir Senjorų klubą. Yra kolegų ir iš Kauno, Ignalinos, Raseinių ir Ukmergės.


Savo eilėraščius knygai pateikė Jūratė Ablačinskaitė, Teodora Amelija Baranauskienė, Vytautas Barauskas, Kristina Bendžiūtė, Vladimiras Beresniovas, Kristina Čiučiulkaitė, Viktoras Denisenko, Juozas Elekšis, Jadvyga Godunavičienė, Jonas Jackevičius, Algimantas Jasulaitis, Algis Juozas Kusta, Julijonas Petronis, Kazimieras Pūras, Ipolitas Skridla, Gediminas Skvarnavičius, Kazimieras Šiaulys, Antanas Šimkūnas, Albertas Vaidila, Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė, Jonas Vėlyvis, Arkadijus Vinokuras, Vytautas Žeimantas, Petras Žemkauskas ir Vida Žukauskaitė Gasparavičienė.


Nors knygos autoriai gyvena įvairiuose vietose, yra skirtingo amžiaus, tačiau juos vienija vienas noras - pakilti į tą patį Parnaso kalną, simbolizuojantį poeziją Knyga marga autoriais, marga ir tematika. Čia yra visko. Lietuvos gamtą, jos grožį jautriai atskleidžia Teodora Amelija Baranauskienė, Vytautas Barauskas, Ipolitas Skridla, Antanas Šimkūnas. Patriotiniai motyvai, kova už Lietuvos laisvę artimi Jadvygai Godunavičienei, Antanui Šimkūnui. Gimtinę, gimtąją kalbą aukština Juozas Elekšis. Filosofinį pradą plėtoja Jūratė Ablačinskaitė, Viktoras Denisenko, Albertas Vaidila, Vida Žukauskaitė-Gasparavičienė. Arkadijus Vinokuras bando atskleisti Lietuvos žydų gyvenseną ir mąstyseną, tremtinė Jadvyga Godunavičienė - į Sibirą išvežtų lietuvių kančias ir viltį sugrįžti Tėvynėn. Žurnalisto ir laikraščio savininko santykius gvildena Jonas Vėlyvis. Su Vincu Kudirka, Justinu Marcinkevičiumi ir kitais mezga dialogą Algimantas Jasulaitis. Į kūrybinį disputą su kolegomis bando įsijungti Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė, aktyviai reaguojanti į literatūrinį virsmą. Gana skausmingai sugrįžta į savo jaunystę Gediminas Skvarnavičius, Kazimieras Šiaulys. Kovojančią poeziją kurią Julijonas Petronis. Politinės satyros, ironijos ir humoro yra Vladimiro Beresniovo, Kristinos Bendžiūtės, Ipolito Skridos, Jono Vėlyvio, Petro Žemkausko eilėse.


Vieniems autoriams lengviau pavyksta prisijaukinti sparnuotąjį poetų žirgą Pegasą, kitiems - sunkiau, kartais užkliūvant už nevisai vykusio ritmo ar rimo. Eilėraščių meninė vertė yra įvairi. Tačiau tai palikime paanalizuoti būsimiems knygos kritikams, recenzentams. Tik pastariesiems norėčiau priminti, kad visi šios knygos autoriai sau duoną užsidirba žurnalistikos erdvėje, o poezija jiems tik mielas pomėgis.


Knygos struktūra demokratiška, kiekvienam autoriui buvo suteiktas vienodas knygos plotas. Autoriai publikuojami abėcėlės tvarka. Kiekvienas iš jų galėjo trumpu įžanginiu žodžiu prisistatyti pats. Eilėraščiai knygoje sudėti tokia tvarka, kokią knygos sudarytojui pateikė patys autoriai.


Knyga išleista už autorių lėšas, visuomeniniais pagrindais. Norisi nuoširdžiai padėkoti kolegoms: žurnalistui Jonui Vėlyviui už knygos maketavimą ir dailininkui Albertui Vaidilai, sukūrusiam knygos viršelį. Nuoširdžiai dėkoju ir kolegai poetui Ipolitui Skridlai ir LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos skyriaus pirmininkui Vidui Mačiuliui, parėmusiems šios knygos leidimą finansiškai ir LŽS pirmininkui Dainius Radzevičiui, padėjusiam surengti šios knygos sutiktuves.


Atsiliepimus apie šią knygą galima siusti ir elektroniniu paštu: vzeimantas@gmail.com.


Knygos sutiktuvės įvyks gegužės 9 dieną 12 val. Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) salėje. Adresas J. Basanavičiaus g. 4B. Įėjimas iš Vingrių gatvelės.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-05-03 20:38
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Vytautas

2012-05-08 07:40

Kolegai NEPOETUI - norint įsigyti žurnalistų poezijos knygą, reikia kreiptis į knygos sudarytoją-redaktorių. Arba į bet kurį knygos autorių - visi autoriai gavo po 5 šios knygos egzempliorius.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nepoetas

2012-05-07 11:12

Žurnalistai - poetai? Tai įdomu.
O kur galima įsigyti šią knygą?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media