2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Rimantas Dichavičius - reikėjo atkurti valstybės simbolius

2012-05-12
 
Fotomenininko R Dichavičiaus knygos „Laisvės paženklinti" viršelis, Vytauto Žeimanto nuotr.

Fotomenininko R Dichavičiaus knygos „Laisvės paženklinti" viršelis, Vytauto Žeimanto nuotr.

Vytautas Žeimantas

 

LŽS Senjorų klubo susirinkimas vyko artėjant Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai. Todėl ir klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus susirinkimą pradėjo nuo mūsų kolegės Jūros Marijos Baužytės veiklos įvertinimo. Ji žinoma Lietuvos žurnalistė, publicistė, beveik keturiasdešimt metų išdirbusi įvairiuose šalies laikraščiuose. Kolegė išgarsėjo rašydama dorovinio auklėjimo, moralės klausimais. Yra išleidusi keletą publicistikos knygų. Mirus jos vyrui, televizijos ir radijo žurnalistui Stasiu Štikeliui, išleido kelias jo prisiminimų knygas. Ypač plataus visuomenės dėmesio susilaukė paskutinioji J. M. Baužytės publicistikos knyga „Pavėlavę lieka stotyje" (2009). Jai suteiktas Lietuvos nusipelniusios žurnalistės vardas, apdovanota medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai".


Pastaraisiais metais, kai lietuvių kalbą pradėjo pulti įvairūs užsienietiški naujadarai, J. M. Baužytė ypač daug pastangų dėjo rūpindamasi gimtąją kalba, siekė, kad kolegos žurnalistai ir ne tik jie vengtų mūsų kalbai nebūdingų svetimybių. Kolegei už lietuvių kalbos gryninimą ir jos puoselėjimą buvo įteiktas Lietuvos žurnalistų sąjungos Garbės raštas, pasirašytas sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus. Palinkėkime J. M. Baužytei ir ateityje aktyviai kovoti už mūsų kalbos grynumą.

 

Vėliau buvo pagerbti mūsų sukaktuvininkai. O jų šį mėnesį susirinko nemažai. Kolega Vytautas Bačius pažymi savo aštuoniasdešimtmetį, Jonas Jackevičius, Vytautas Kaltenis ir Adolfas Strakšys - 75-mečius.

 

Televizijos žurnalistas, filologas Vytautas Bačius gimė Paškonyse, Želvos valsčiuje, Ukmergės rajone. 1952 m. baigė Ukmergės 2-ąją vidurinę mokyklą, 1957 m. - Vilniaus universiteto Istorijos-filologijos fakultetą. 1962-1976 m. buvo Lietuvos radijo ir televizijos komiteto Paskutiniųjų žinių redakcijos korespondentas, vyresnysis redaktorius, „Dienos reportažų" laidos organizatorius ir vedėjas. 1976-1981 m. ELTOS ir TASS korespondentas, apžvalgininkas, 1981-1993 m. - Lietuvos radijo ir televizijos komiteto Radijo propagandos redakcijos darbuotojas. Parengė ir vedė laidas „Ekonomikos komentarai", „Studija", „Vilnius ir vilniečiai". 1993-1994 m. buvo UAB „Baltijos televizija" redaktorius, nuo 1994 - 2002 m. buvo TV3 (buv. Tele-3) žinių skyriaus reporteris, direktorius.


Žurnalistas, poetas, dailininkas Jonas Jackevičius gimė Rokiškyje. 1960 m. baigė lituanistikos studijas Vilniaus universitete. Dirbo Šalčininkų rajono laikraštyje. 1964-1984 m. jis buvo Lietuvos televizijos reporteris, scenaristas, laidų vedėjas, redaktorius. Rengė tokias populiarias laidas kaip „Gamta ir žmogus", „Langas į gamtą", „TV-forumas", dirbo „Panoramoje". Dėstė Vilniaus universitete būsimiems žurnalistams spec. kursus apie TV scenarijų, darbą kadre, TV menines išraiškos priemones. Nuo 1970 m. - Lietuvos žurnalistų sąjungos narys. Išleido šešis eilėraščių rinkinius. Pateikė pluoštą originalių eilėraščių ir ką tik išleistai žurnalistų poezijos knygai „Šitas aidas toli girdis...". Jis - Lietuvos rašytojų sąjungos narys.


Žurnalistas, istorikas, Mažosios Lietuvos tyrėjas Vytautas Kaltenis gimė Kėdainiuose. 1970 m. baigė Vilniaus universitetą, įgijo žurnalistikos specialybę. 1972-1994 m. buvo laikraščio „Tiesa" atsakingojo sekretoriaus pavaduotojas, skyriaus vedėjas, redakcinės kolegijos narys. 1994-1996 m. dienraščio „Diena" korespondentas. 2000- 2011 m. - „Mažosios Lietuvos enciklopedijos" (2000-2009 m. išėjo 4 tomai) redakcinės kolegijos narys, vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas leidybai. Visuotinės lietuvių enciklopedijos straipsnių autorius. Daugiausia rašo kraštotyros, istorijos, etnokultūros temomis, ypač domisi Mažosios Lietuvos istorija ir aktualijomis. 2008 m išleido klaipėdietiškų pasakojimų knygą „Ak, gražus dangau!". 2009 m. kolegai Vytautui buvo įtekta Ievos Simonaitytės premija.

 

Žurnalistas, publicistas ir rašytojas Adolfas Strakšys gimė Puodkaliuose, Skuodo valsčiuje. Baigė Skuodo vidurinę mokyklą ir Vilniaus universitetą, kuriame įgijo žurnalisto specialybę. 1956-1978 m. dirbo Skuodo ir Akmenės rajonų laikraščiuose. 1978-1985 m. - Šiaulių rajono laikraščio redaktorius, 1985-1990 m. žurnalo „Šluota" vyriausiasis redaktorius. Vėliau dirbo įmonėje „Spauda" , savaitraštyje „Pozicija", laikraščiuose „Lietuva", „Šiaulių kraštas".

 

Kolega Adolfas išleido daug įdomių knygų. Plataus atgarsio susilaukė jo publicistikos knygos „Antausiai" (2000), „Juodo kumelio plovimas" (2001), „Grumtynės kasdienybėje" (2002), „Juras. Vienos politinės žmogžudystės anatomija" (2007) ir „Valstybė pagal Julių Veselką" (2008), satyros ir humoro knyga „Dinozaurų kapinės" (2004), satyrinis romanas „Dunda Dulkinas ir kiti" (2002). Yra išleidęs apsakymų ir apysakų knygų suaugusiems bei vaikams. Nuo 2001 m. Lietuvos rašytojų sąjungos narys.


Po sukaktuvininkų apdovanojimų žodis buvo suteiktas pagrindiniam mūsų svečiui garsiam lietuvių fotomenininkui ir dailininkui Rimantui Dichavičiui. Beje, jį galima pristatyti ir kaip žurnalistą, nes 1964-1968 m. dirbo žurnale „Moksleivis". R. Dichavičius - daugelio fotografijos albumų autorius. Šį kartą jis pristatė naujausią savo darbą - knygą „Laisvės paženklinti". Ji skirta Lietuvos nepriklausomybės simbolikai, ženklams bei juos kūrusiems menininkams įamžinti.

 

R. Dichavičius atliko nepaprastai reikalingą Lietuvos istorijai darbą. Jis kruopščiai surinko medžiagą apie menininkus ir jų kūrinius, susistemino ir meniškai juos sudėjo į pirmąjį leidinio „Laisvės paženklinti" tomą. Knyga pagal sandarą kažkiek primena enciklopediją. Tačiau tai daugiau meno kūrinys, kuris leidžia suprasti, kokį didelį indėlį atkurtosios Lietuvos pamatams įnešė valstybės simboliką kūrę žmonės. Pirmasis šio fotoalbumo tomas pristato 58 įvairių kartų šalies dailininkus, tapytojus, grafikus, monumentalistus, keramikus, dizainerius ir jų darbus. Tarp šiame tome pristatomų dailininkų yra Arvydas Každailis, Stanislovas Kuzma, Giedrius Kazimierėnas, Vaidila Liudvikas Gedminas, Romualdas Karpavičius, Antanas Žukauskas, Jonas Jagėla, Nerijus Treinys, Petras Repšys, Gitenis Umbrasas, Arūnas Sakalauskas, Algirdas Bosas, Eimantas Ludavičius, Joana Noreikaitė, Petras Henrikas Garška ir kiti. Pasak R. Dichavičiaus, numatoma išleisti dar kelis tomus, į kuriuos bus sudėta daugiau negu 100 autorių. Kaip teigė R. Dichavičius, medžiagos rinkimas ir bendravimas su autoriais užėmė ketverius metus.


„Atkūrus nepriklausomybę, per trumpą laiką reikėjo iš naujo sukurti ir atkurti visą ženklų sistemą: vėliavą, heraldiką, valstybės riboženklius, pinigus ir kitus simbolius - pasakoja R. Dichavičius.- Reikėjo atkurti visas savo jėgos struktūras: muitinę, policiją, krašto apsaugą, kariuomenę ir jas aprengti kitais, Lietuvos pareigūnų, drabužiais demonstruojant, kad šie žmonės - nebe okupanto parankiniai, bet laisvos tautos statytojai, kūrėjai ir gynėjai. Kad atkurtosios valstybės žmonės jais pasitikėtų, jie turėjo visa savo išvaizda esmingai skirtis nuo anksčiau buvusiųjų ir savo elgesiu tai paliudyti".


Amžių patirtis liudija, kad priešas simbolių bijo labiau nei ginklų. Naują laisvės ženklų sistemą galėjo sukurti tik žmonės, turintys pilietinės nuovokos, gerai suprantą žmogaus ir valstybės reikšmę ir prasmę, jaučiantys ir mokantys valdyti meno formas, sugebantys linijomis ir spalvų plastika sukurti iškalbingus kūrinius.


„Valstybė - ne tik berželiai, pušaitės ir ežerėliai. Valstybė - tai žymuo, ženklas ir simbolis," - naujuoju darbu tvirtina R. Dichavičius.


Klubo susirinkimo pabaigą vainikavo puikaus vyrų kvarteto „Vingrė" koncertas.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-05-12 21:28
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Irena

2012-05-16 16:02

Jūrą Baužytę reikia palaikyti. Mes mažai dominės savo kalba, o ji vis labiau užsipildo užsienietiškomis šiukšlėmis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media