2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: LŽS aktualijos ir žurnalistų etika

2011-09-15
 
 Po koncerto dainininkės nusifotografavo atminimui su žurnalistais, V. Žeimanto nuotr.

Po koncerto dainininkės nusifotografavo atminimui su žurnalistais, V. Žeimanto nuotr.

Vytautas Žeimantas
 

Po vasaros atostogų LŽS Senjorų klubo nariai rinkosi į savo tradicinį trečiadieninį susitikimą saulės ir vasaros vėjo nugairintais veidais, pakilia nuotaika. Ji man kažkuo priminė rugsėjo pirmosios atmosferą, kai po vasaros atostogų vėl į į būrį susirinkdavo klasės ar kurso draugai, ilgai vienas kito nematę, pasiilgę bendravimo.


Susirinkimą klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus pradėjo tradiciškai, nuo gimtadieninių sveikinimų ir sukaktuvininkų pagerbimo. Šį kartą buvo pagerbtas kolega Petras Arnoldas Barysas, atšventęs savo 75-metį.


P.A.Barysas - žinomas fotožurnalistas, fotomenininkas, aktyvus visuomenininkas, Sausio 13-ąją nukentėjusiųjų draugijos valdybos pirmininkas.


Jis gimė Kaune, 1956-1960 m. Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką.


Jau 1956 m. tapo telegramų agentūros ELTA fotokorespondentu. 1958-1961 m. dirbo žurnale „Jaunimo gretos", 1961-1968 m. - žurnalo „Kooperatininkas" fotokorespondentas. Nuo 1968 m. - savaitraščio „Literatūra ir menas" fotokorespondentas, kurį laiką ėjo ir šio garsaus savaitraščio vyriausiojo redaktoriaus pareigas.


P.A. Barysas per šiuos metus tapo garsiu fotografu. Kultūros, meno, literatūros tematikos fotografijų paskelbė daugelyje šalies laikraščių ir žurnalų, užsienio periodiniuose leidiniuose. Jis dalyvavo įvairiose fotografijos parodose, ne kartą rengė ir savo personalines parodas.


Jo kultūrinė, žurnalistinė veikla įvertinta ir pagerbta reikšmingais valstybiniais apdovanojimais: 1992 m. jam įteiktas Sausio 13-osios atminimo medalis, 1995 m. - Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžius, 1998 m. - Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalis.


Šį kartą P.A. Barysas buvo apdovanotas LŽS raštu, kurį sukaktuvininkui įteikė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.


Po jubiliejinių kalbų pereita prie LŽS aktualijų. Su jomis klubo narius supažindino LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Buvo kalbėta apie sąjungos finansinę situaciją, problemas, iškilusias gavus naujas patalpas Jogailos gatvėje, senųjų patalpų likimą. Pirmininkas daug dėmesio skyrė žurnalistų darbo etikai, atskleidė ir kai kurias negatyvias šios veiklos puses, kelių spaudos magnatų, nenorinčių pritarti darbo etikos reikalavimams, daromą puolimą prieš LŽS ir jos pirmininką.


D.Radzevičius kalbėjo atvirai, atsakė į kolegų klausimus ir susilaukė savo veiklos visuotino pritarimo, išreikšto garsiais plojimais.
Klubo nariai buvo pakviesti dalyvauti ir Malaišiuose, Juozo Tumo-Vaižganto gimtinėje, vyksiančiuose Vaižganto skaitymuose, kurių metų bus iškilmingai įteikta ir tradicinė Vaižganto vardo premija. Kas šiemet gaus šį garbingą apdovanojimą, kol kas laikoma paslaptyje. Beje, šia premija jau yra padovanoti žurnalistai Gintautas Iešmantas, Gintarė Adomaitytė, Laimonas Tapinas ir mūsų klubo narė Filomena Taunytė.


Dailininkas ir žurnalistas Alfonsas Čepauskas kalbėjo apie sumanytą surengti žurnalistų ekslibrisų parodą. Teigė, kad jau surinkta apie šimtas ekslibrisų, skirtų žurnalistams. Parodą planuojama surengti Technikos bibliotekoje.


Beje, atsiradus progai, atsakysiu į kai kuriuos kolegų klausimus. Pirmas - dėl žurnalistų poezijos knygos. Jos leidimas įžengė į baigiamąją stadiją. Jau prasidėjo knygos maketavimas. Savo eilėraščius pateikė beveik dvidešimt kolegų. Džiugu, kad šalia jaunųjų Jūratės Ablačinskaitės, Viktoro Denisenkos, kitų, čia aktyviai reiškiasi ir Senjorų klubo nariai: Vytautas Barauskas, Teodora Amelija Barauskienė, Jadvyga Godunavičienė, Juozas Elekšis, Algis Kusta, Ipolitas Skridla, Gediminas Skvarnavičius, Kazimieras Šiaulys, Antanas Šimkūnas, Albertas Vaidila ir Jonas Vėlyvis.


Antras klausimas - dėl „Nepriklausomos Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijos" leidimo. Čia irgi nemažai jau nuveikta. Šios enciklopedijos redaktoriai-sudarytojai, beje, visi Senjorų klubo nariai - Genovaitė Burneikienė, Vytas Urbonas ir šių eilučių autorius, jau sudarė pirmąjį enciklopedijos Vardyno variantą ir jį paskelbė redakcinės kolegijos nariams. Pastabų ir patarimų laukiame iki rugsėjo pabaigos. Žurnalistų ir spaudos darbuotojų Vardyne jau yra per 1500 ir šis sąrašas dar negalutinis, nes pasibaigus vasaros atostogoms, atsiranda vis daugiau kolegų, pageidaujančių patekti į šią enciklopediją.


O Senjorų klubo susirinkimo pabaigą vainikavo Vilniaus moterų klubo „Prie ugnelės" moterų vokalinio ansamblio, vadovaujamo Kristinos Beliavskajos, koncertas. Ansamblį pristatė klubo prezidentė Judita Skripkienė. Moterys dainavo gražiai ir pakiliai, su dideliu pasisekimu. Daug karštų katučių susilaukė ir padainuota mūsų kolegos Vytauto Barausko daina.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-09-15 16:35
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media