2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Valdovų rūmuose - tarptautinė paroda „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“

2019-10-02
 
Spalio 10 d. - sausio 12 d., Valdovų rūmų muziejaus Parodų centre (Katedros a. 4, Vilnius) veiks tarptautinė paroda „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas". Parodos atidarymas spalio 10 d. 18 val.
Parodą globoja J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.
Parodoje atskleidžiama garsiausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, o vėliau - ir vienos žymiausių visos Abiejų Tautų Respublikos didikų giminės - kunigaikščių Radvilų - kilmė, genealogija, atskirų giminės linijų ir šakų istorija, įvairialypė veikla, indėlis į valstybės, jos politikos ir diplomatijos, Bažnyčios, kultūros ir meno, ūkio bei karybos raidą. XV-XVIII a. Radvilos yra daugiausiai Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei senatorių (aukščiausių, įtakingiausių valstybės pareigūnų) davusi giminė - net 40. Radvilos užėmė svarbiausius valstybinius postus: 13 Vilniaus vaivadų, 10 Vilniaus kaštelionų, 7 Lietuvos kancleriai, 9 Lietuvos didieji maršalkos, 7 Lietuvos didieji etmonai, 3 vyskupai (iš jų 1 kardinolas). Parodoje pristatomos ryškiausios rinktinės Radvilų giminės paveldo kilnojamosios vertybės, surinktos iš daugiau nei 40 atminties institucijų ir privačių asmenų rinkinių - muziejų, bibliotekų, archyvų, bažnyčių, vienuolynų, privačių kolekcijų, esančių 7 valstybėse (Lietuvoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Izraelyje / Palestinoje). Bemaž 400 eksponatų turėtų atskleisti kunigaikščių Radvilų veiklos senojoje Lietuvos valstybėje įvairiapusiškumą ir nuopelnus, atspindėti svarbiausias Radvilų giminės istorijos ir raiškos valstybės bei visuomenės gyvenime sritis. Lietuvos bei Lenkijos muziejininkystės istorijoje savo turiniu didžiausioje ir išsamiausioje Radvilų giminei kada nors rengtoje tarptautinėje parodoje rodomi tipologiškai labai įvairūs eksponatai: portretai ir kiti tapybos darbai, auksakalystės ir juvelyrikos dirbiniai, ginklai ir šarvai, gobelenai ir kiti tekstilės kūriniai, rūbų pavyzdžiai, bažnytiniai reikmenys, skulptūros, medaliai, spaudai, dokumentai, leidiniai, grafikos darbai, žemėlapiai, su Radvilų gimine siejamos relikvijos. Dalis vertybių kitur niekada nerodytos arba mažai žinomos vertybės ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tarp jų - Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio Betliejaus bazilikai dovanota liturginė taurė su patena, kiti jo piligrimystės į Šventąją Žemę reliktai, žymaus italų juvelyro sukurta Barboros Radvilaitės kamėja, Mikalojaus Radvilos Juodojo šarvų elementai, garsių dailininkų sukurti Radvilų portretai, vadinamosios portretų galerijos „su laurų vainiku" dalis, reti leidiniai bei svarbiausi dokumentai - titulų suteikimo diplomai ir kt. Įėjimas į parodos atidarymą su kvietimais.
Organizatoriai: Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, kunigaikštis Motiejus Radvila (Maciej Radziwiłł); partneris: Lenkijos institutas Vilniuje; mecenatai: Kauno tiltai, BTA Vienna Insurance Group
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-10-02 11:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media